Veelgestelde vragen over de zwangerschap

Ben je op zoek naar extra informatie rondom de zwangerschap? Dan zit je hier goed! Staat jouw vraag er niet bij? Laat het gerust aan ons weten, wij helpen je graag en jij helpt ons direct om deze pagina verder uit te breiden!

Home > FAQ > Zwangerschap

Algemene vragen

Als je (nog) rookt is stoppen met roken het beste dat je kunt doen! Voor je eigen gezondheid en die van je baby. Wanneer je rookt of meerookt tijdens de zwangerschap, loopt de baby grote risico’s. Ook heb je zelf meer kans op complicaties.

Lees meer over roken tijdens de zwangerschap

Kort samengevat: ja! Vrouwen die al sporten kunnen daar zeker mee door gaan tijdens de zwangerschap. Je kunt de bevalling beter aan en je herstelt na de bevalling vaak sneller. Er zijn wel een paar extra adviezen rondom sporten tijdens de zwangerschap.

Lees meer over sporten tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent of graag zwanger wilt worden, is het extra belangrijk om gezond te eten en drinken. Maar wat is gezond eten? En zijn er nog andere maatregelen die je moet nemen met eten en drinken tijdens de zwangerschap? We vertellen je er graag meer over.

Lees meer over voeding tijdens de zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, is het belangrijk om dit op tijd bij je werkgever te melden. Vanaf het moment dat je melding hebt gemaakt van je zwangerschap moet je werkgever er rekening mee houden. Bijvoorbeeld met je werktijden, en met je werkomstandigheden.

Lees meer over werken tijdens en na de zwangerschap

De bekkenbodem wordt flink onder druk gezet tijdens de zwangerschap. Je kunt pijnklachten ervaren van de botdelen (bekken), maar ook van de spieren die de bekkenbodem vormen. Een normaal proces in de zwangerschap, maar soms erg vervelend. Er is gelukkig wel wat aan te doen. Op de pagina over bekkenbodemfysiotherapie lees je er meer over.

Je gebit verdient extra aandacht in de zwangerschap. Vroeger werd weleens gezegd: ‘Elk kind kost de moeder een tand’. Dat is gelukkig niet meer zo, maar goede zorg voor je gebit is en blijft belangrijk. Door een verhoogde hormoonspiegel kan je tandvlees overgevoelig reageren op tandplak. Hierdoor bloedt het sneller, zwelt het op en is het gevoeliger. Als je te weinig aandacht besteedt aan de gebitsverzorging en je door je zwangerschap bijvoorbeeld meer snoept, neemt de kans op het krijgen van gaatjes toe.

Met een juiste gebitsverzorging hoeft je gebit niet te lijden onder je zwangerschap. Eigenlijk is het advies simpel: twee keer per dag zorgvuldig poetsen en goed flossen. Bezoek zo nodig je tandarts of mondhygiënist een keer extra als je vragen hebt.

Heb jij vaker last van tandvleesontstekingen? Dan horen wij dit graag van jou. Dit kan namelijk een verhoogde kans geven op zwangerschapscomplicaties.

Tijdens de zwangerschap zul je aankomen in gewicht. Dat is normaal en vinden wij juist fijn om te zien, want dit is onderdeel van alle voorbereidingen die jouw lichaam maakt voor de bevalling en kraamperiode. Bij een normaal BMI (18,5-25) past een gewichtstoename van 11,5 tot 16 kilogram. Bij een lager BMI iets meer, bij een hoger BMI iets minder.

Je leest er ook meer over op onze pagina over voeding- en leefstijladvies.

We hebben in Nederland een fijne informatie database op De Verloskundige.nl Hier kun je alle informatie terugvinden over de meest voorkomende zwangerschapsklachten en wat je er aan kunt doen.

Je kunt een app downloaden, de Orfeus app voor zwangeren, waarmee je altijd toegang hebt tot je dossier. Handig als je ergens bent en er zou iets gebeuren. Je hebt altijd de beschikking over de meest bijgewerkte versie van je dossier en je kunt dat eventueel delen met een arts. Tijdens je vakantie bijvoorbeeld. Op de Orfeus app log je in met je emailadres, de praktijkcode en je PINcode. Je afspraken staan er ook in. Dus als je het kaartje niet bij je hebt, geen probleem. Je kunt altijd in de app zien wanneer en hoe laat je volgende afspraak is. De Orfeus app voor zwangeren stellen wij gratis ter beschikking van de zwangeren in onze praktijk. Je krijgt bij je eerste afspraak op de praktijk deze pincode van ons overhandigd.

Het eerste trimester

Zwangerschapstesten zijn tegenwoordig zeer gevoelig. Je kunt een test doen op de dag dat je je realiseert dat je niet ongesteld bent geworden. Dat werkt natuurlijk het beste als je een hele regelmatige cyclus hebt. Een regelmatige cyclus wil zeggen dat je een half jaar van tevoren in je agenda kunt aantekenen wanneer je je menstruatie verwacht.  Halverwege je cyclus kun je dan je eisprong verwachten. De eisprong treedt op ongeveer twee weken vóór de nieuwe menstruatie. Niet iedereen heeft zo’n regelmatige cyclus. Vrouwen die onregelmatiger zijn hebben ook minder vaak een eisprong. En kunnen dus op basis van hun cyclus minder goed inschatten of ze misschien zwanger zijn. Dan kan een zwangerschapstest uitsluitsel geven. Tegenwoordig heb je testen die aangeven hoe ver je ongeveer zwanger bent.

Uitblijven van je menstruatie is niet het enige teken van zwangerschap. Veel vrouwen hebben zwangerschapssymptomen. Je kunt hierbij denken aan vermoeidheid, gevoelige borsten, misselijkheid en overgeven. Gelukkig nemen deze symptomen vaak weer af na het eerste trimester.

Ons advies: doe een zwangerschapstest als je over tijd bent, of als je veel zwangerschapssymptomen ervaart. En zodra de test positief is kun je je bij ons aanmelden.

In het eerste trimester van de zwangerschap kunnen twee echo’s worden gemaakt. Dit zijn de vroege (vitaliteits-) echo en de termijnecho.

Lees meer over echo’s in het 1e trimester

Best spannend natuurlijk, de eerste keer naar de verloskundige. De eerste afspraak op de praktijk duurt ongeveer 45 minuten. We doen een echo, een aantal medische controles en we bespreken indien gewenst de mogelijkheden van prenatale screening.

Lees meer over de eerste afspraak bij de verloskundige

Als je ongeveer 11 weken zwanger bent, kom je terug op de praktijk voor de termijnecho, het intakegesprek en een bloedafname (als je geen NIPT doet). Dit is een uitgebreide afspraak van gemiddeld 60 minuten.

Lees meer over het intakegesprek

Centering Zwangerschap is een vorm van zorg waarbij zwangeren onder vaste begeleiding van een verloskundige en een assistente samenkomen voor de zwangerschapscontroles. Wij doen dit sinds begin 2023 en hebben er goede ervaringen mee!

Lees meer over Centering Zwangerschap

In de periode na de bevalling werken wij als verloskundige nauw samen met de kraamverzorgende. De kraamverzorgende is tot acht dagen na de bevalling, een aantal uur per dag bij jullie in huis. Je regelt de kraamzorg het beste al vroeg in de zwangerschap. Ons advies is je na de eerste afspraak bij 8 weken zwangerschap ergens aan te melden.

Wil je meer weten over wat een kraamverzorgende precies doet, en waarom wij zo blij met hen zijn? Lees meer over kraamzorg.

Jaarlijks hebben ruim 130.000 vrouwen in Nederland te maken met zwangerschapsmisselijkheid. De helft van deze vrouwen heeft een ernstige vorm van zwangerschapsmisselijkheid, en ongeveer 2-3,5% krijgt te maken met zeer ernstige misselijkheid en braken, dit wordt ook wel ‘Hyperemesis Gravidarum’ of HG genoemd.

HG kan grote gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren van de zwangere vrouw, dit moet niet worden onderschat. Helemaal oplossen kunnen we het niet, maar met de juiste hulpverlening kunnen we wel een heel eind komen.

Bespreek het met ons als je heel erg misselijk bent, veel moet braken, en het gevoel hebt dat je uitgedroogd raakt. Lees er ook meer over op de website van stichting ZEHG.

Een beetje bloedverlies komt veel voor tijdens de zwangerschap. De baarmoedermond is vanaf het prille begin van de zwangerschap al extra goed doorbloed en buitengewoon gevoelig. Niet elk bloedverlies komt uit de baarmoeder: vaak is een kleine bloeding terug te leiden tot de bloedvaatjes van de baarmoedermond.

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk. Je kunt wat bloedverlies hebben door…

  • Een innestelingsbloeding: het groeien van de bevruchte eicel in het baarmoederslijmvlies;
  • Een bloeding van de baarmoedermond: dit kan ontstaan na het vrijen, of wanneer je last hebt van obstipatie, of veel fysieke inspanning hebt verricht. Soms is er geen duidelijke oorzaak voor deze bloeding.
  • Een afwijking aan de baarmoedermond (onrustige cellen).
  • Een miskraam

Bloedverlies in de tweede helft van je zwangerschap kan andere oorzaken hebben. Neem altijd meteen contact op met je verloskundige.

Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Als er in de prille ontwikkeling iets fout gaat kan de zwangerschap eindigen in een miskraam.  Vaak zijn vrouwen erg verdrietig. Een miskraam kan op verschillende manieren verlopen. Bloedverlies en buikpijn zijn de meest voorkomende symptomen. Als je denkt dat je een miskraam krijgt, kun je ons altijd bellen. Als je er wat meer over wilt lezen, download dan onze folder.

Aanstaande vaders voelen zich soms erg verloren wanneer de zwangerschap eindigt in een miskraam. De aandacht gaat vaak naar de vrouw uit en hun verdriet en gevoelens worden vaak opzij gezet. Gelukkig is er een platform waar je lotgenoten kunt ontmoeten.

Een fijne blog over rituelen rondom zwangerschapsverlies lees je hier. Recent is er een app ontwikkeld voor ouders die met zwangerschapsverlies te maken krijgen. Een veilige plek met betrouwbare informatie, geschreven door professionals. De Loss-App is ontwikkeld door Synappz en is gratis te downloaden via de Google Play Store of Apple Store.

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (ook wel EUG genoemd) is een zwangerschap die zich buiten de baarmoeder bevindt. Meestal zit deze zwangerschap in een eileider. De zwangerschap heeft buiten de baarmoeder niet genoeg ruimte om te groeien. Dit kan zorgen voor klachten als buikpijn en bloedverlies. Bel ons altijd direct als je het vermoeden hebt op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Klachten die kunnen passen bij een EUG:

  • Plotseling hevige buikpijn, vaak specifiek links of rechts in de buik;
  • Pijn bij het bewegen, bij het ademhalen, of bij de schouderbladen;
  • Versnelde hartslag, duizeligheid;
  • Misselijkheid, overgeven, zweten;
  • Persdrang, terwijl er niets komt als je op de wc zit.

Het tweede trimester

In het tweede trimester krijgen jullie opnieuw de mogelijkheid om een aantal echo’s te doen. Je kunt kiezen voor de 13-weken echo en de 20-weken echo. Deze echo’s zijn onderdeel van de prenatale screening. Je kunt, als je dit wilt, in het tweede trimester ook een geslachtsecho doen.

Lees meer over echo’s in het 2e trimester

Bij vervolgcontroles wordt altijd de bloeddruk gemeten, een uitwendig onderzoek gedaan om de groei en ligging van je kindje te bepalen en naar het hartje van de baby geluisterd. Afhankelijk van hoever je bent in de zwangerschap, worden er nog extra onderzoeken ingezet. De verloskundige vertelt je bij de intake hoe jullie persoonlijke zorgpad eruit ziet.

Een overzicht van de reguliere controles

  • 16 weken
  • 20 weken
  • 24 weken
  • 27 weken
  • 30 weken
  • 33 weken
  • 35 weken
  • 37 – 38 – 39 – 40 – 41 weken
  • tussen 41+0 en 41+6 weken krijg je een aantal extra controles

In onze regio zijn verschillende mogelijkheden tot het volgen van cursussen.  De ene cursus is niet per se beter dan de andere, het gaat er vooral om wat jullie zoeken. Voor de één is dat yoga en voor de ander bootcamp. Met onderstaande cursussen hebben wij goede ervaringen. De HypnoBirthing© en Eendaagse cursus van Vallonne wordt zelfs bij ons op de praktijk gehouden.

Op onze praktijk locatie in Nieuwerkerk aan den IJssel wordt ook de informatieavond over de bevalling en over borstvoeding georganiseerd.

Lees meer over het cursusaanbod in de regio

Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Dan kun je deze vraag weer sluiten. De partner wordt dan automatisch de juridische ouder en heeft dan dezelfde rechten en plichten als de moeder.

Geldt bovenstaande niet voor jullie? Dan is het belangrijk om na te denken over de erkenning van het kind. Erkennen heeft belangrijke gevolgen, en je regelt dit het best al tijdens de zwangerschap. We adviseren om dit vóór de 24 weken zwangerschap te doen, dan heb je ook in het geval van een onverwachte vroeggeboorte, alle belangrijke documenten klaar liggen.

Voor duomoeders werkt het soms net even anders, lees over de verschillende regels op de website van de Rijksoverheid.

Kinkhoest is een nare ziekte, baby’s jonger dan zes maanden zijn extra kwetsbaar wanneer ze deze ziekte oplopen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft op 17 juli 2018 besloten de kinkhoestvaccinatie  op te nemen in het Rijksvaccinatie Programma. Hier is in 2019 mee gestart.

Door een zwangere vrouw te vaccineren, heeft de baby al vanaf de geboorte antistoffen tegen kinkhoest en is hij of zij in die eerste maanden beter beschermd tegen een infectie. Het is jullie eigen keuze of je deze vaccinatie in de zwangerschap wilt nemen. Je leest er meer over op de website van het RIVM.

Zwangerschapsdiabetes is een veelvoorkomende complicatie tijdens de zwangerschap. Elke zwangere krijgt bij het eerste bezoek een vingerprik, waarbij we je suikerwaarde bepalen.  Wij screenen zwangeren met risicofactoren vaker in de zwangerschap. Als je zwangerschapsdiabetes hebt, zullen wij met je bespreken wat we kunnen doen om dit zoveel mogelijk onder controle te houden.

Lees meer over zwangerschapsdiabetes

Bij alle zwangeren in Nederland wordt in het begin van de zwangerschap bloed geprikt. De bloedgroep wordt bepaald en er wordt getest op een aantal ziekten die gevaarlijk kunnen zijn voor de baby in de buik. Iedereen heeft een bloedgroep, A,B, AB of O. Daaraan gekoppeld is een rhesusfactor. Als je de rhesusfactor hebt noemen we je bloedgroep positief. Als je hem niet hebt noemen we het negatief.

Tijdens de zwangerschap of bij de bevalling kan een beetje bloed van het kind in het bloed van de moeder komen. De kans hierop is het grootst bij de bevalling. In sommige gevallen gaat de moeder dan antistoffen maken tegen het bloed van het kind. Deze antistoffen kunnen het bloed van het kind afbreken, waarna er bloedarmoede ontstaat. De officiële naam hiervoor is ‘hemolytische ziekte van de foetus en pasgeborene’ (HZFP). Het wordt ook vaak Rhesusziekte genoemd. In 1969 is er een landelijk programma ingevoerd om Rhesusziekte te voorkomen.

Als jij de bloedgroep Rhesus-D negatief hebt, krijg je in week 27 van de zwangerschap nogmaals een bloedonderzoek om te controleren wat de bloedgroep van de baby is. Als jouw bloedgroep en die van de baby van elkaar verschillen, kan je een anti-D prik krijgen. Op die manier is de kans heel klein dat een van jouw kinderen Rhesusziekte zal krijgen.

Als jij de bloedgroep Rhesus-c negatief hebt, krijg je in week 27 van de zwangerschap nogmaals een bloedonderzoek om te controleren of je antistoffen hebt gemaakt. Op die manier kunnen we het vroeg ontdekken en de baby verder monitoren in de zwangerschap. Er bestaat geen anti-c-prik.

Het derde trimester

Het aftellen kan beginnen! In het derde trimester wordt altijd een liggingsecho gemaakt, deze zal plaatsvinden rond de 35 weken zwangerschap. Als je een indicatie hebt voor groei-echo’s, dan zullen wij deze voor je inplannen tijdens het derde trimester. Je kunt ook een 3D/4D pretecho maken!

Lees meer over echo’s in het 3e trimester

Borstvoeding is verbonden met vele gezondheidsvoordelen voor moeder en kind. Waar borstvoeding geven vroeger heel normaal was, en de kennis erover van generatie op generatie werd doorgegeven, wordt het nu enorm beïnvloed door de maatschappij. De ongevraagde tips en adviezen vliegen je misschien al om de oren, zodra je de zwangerschap met anderen hebt gedeeld. Waar doe je goed aan? We helpen je graag verder, met eerlijke informatie over zowel borstvoeding als kunstvoeding. Mogelijk helpt dit jou/jullie om straks een keuze te maken in de voeding voor de baby.

Lees meer over borstvoeding

Misschien vind je kunstvoeding een fijnere optie dan borstvoeding, en dat mag! Maar waar begin je? Welk merk kunstvoeding moet je kopen en welke fles is het beste? Ook hier vertellen wij je graag iets meer over.

Lees meer over kunstvoeding

Zeker! Sinds enkele jaren organiseren wij onze eigen informatieavonden over de bevalling. Dat vinden we fijn: op onze eigen praktijk, met onze cliënten, en vanuit onze visie. Wil je weten wanneer de volgende informatieavond is? Wil je weten wat er allemaal aan bod komt op deze avond?

Lees meer over de bevalling informatieavond

Het doel van het prenataal huisbezoek is om problemen van welke aard dan ook in de zwangerschap bespreekbaar te maken. We streven ernaar dat elk kind een goede start in het leven heeft. Dat betekent niet alleen gezond maar ook maatschappelijk. Hebben jij en je partner misschien financiële problemen? Loopt de relatie met je familie niet lekker of woon jij al enige in dit deel van het land en mis je hen vreselijk?
Erover praten kan helpen. Zodat je kindje in een ontspannen situatie geboren kan worden.

Het prenataal huisbezoek is bedoeld voor alle zwangeren (en hun partners). Het is een gratis gesprek en je kunt jezelf aanmelden of ons vragen om dit voor jou te doen.

Een geboorteplan is een weergave van jouw wensen voor de bevalling. Het is de bedoeling dat iedereen die bij jouw bevalling betrokken is het leest.  In een geboorteplan leg je je wensen en ideeën vast. Bijvoorbeeld over pijnstilling tijdens de bevalling. Over wie je bij je bevalling wilt en wie niet. Of en wanneer je wilt dat er foto’s gemaakt worden en door wie. Het is fijn als je daar van tevoren over nadenkt. Maar bedenk dat als het meer wordt dan een A4, het misschien niet wordt gelezen. Bij ongeveer 35 weken zwangerschap bespreken jullie het geboorteplan met ons. Niets is verplicht, maar hebben jullie ideeën over de bevalling, dan is het verstandig om ze op te schrijven, te printen en mee te nemen in je geboortetas.

Schrijf het op, print het en neem het mee naar de controle als de bevalling besproken wordt.

Wat neem je in elk geval mee naar het ziekenhuis en wat niet? Collega Djanifa, bij veel mensen bekend als Verlosmoeder, heeft er een mooi filmpje van gemaakt met uitleg.
Wanneer je met verlof bent heb je meestal lekker de tijd voor dit soort klusjes.

De slijmprop sluit de baarmoedermond af tijdens de zwangerschap.  Het dient als bescherming tegen vooral infecties. Rond de uitgerekende datum merken veel vrouwen dat ze wat meer afscheiding hebben, je kunt dan ook de slijmprop verliezen. De slijmprop verliezen kan betekenen dat de bevalling aanstaande is. Je lichaam bereidt zich voor. Soms zit er in het slijm een beetje bloed. Dat komt van je baarmoedermond. Daar hoef je je geen zorgen over te maken.
Als je het idee hebt dat je meer (helderrood) bloed dan slijm verliest is het verstandig om ons te bellen.

In principe hoef je geen actie te ondernemen. Je hoeft ons pas te bellen als je denkt dat de bevalling begonnen is.

De meeste baby’s draaien tussen 30-33 weken met het hoofd naar beneden. Ongeveer 3% van de kinderen gaat met de billen naar beneden liggen. Dit noemen we een stuitligging. We maken een echo om zeker te weten hoe de baby ligt. Een kindje dat in hoofdligging ligt draait zelden nog naar stuit. Stuitliggers draaien soms erg laat nog naar een hoofdligging.

Wanneer een kind in stuit ligt zullen we met je bespreken wat de opties zijn. Hoewel veel kinderen gewoon geboren kunnen worden met de billen eerst heb je een iets grotere kans op complicaties.

Lees hier alvast meer informatie over stuitligging

Wij houden de gezondheid van jou en je baby goed in de gaten. Een hoge bloeddruk is een probleem dat kan optreden tijdens de zwangerschap. Maar wat betekent het, en wat doe je eraan? We vertellen het op deze pagina!

Lees meer over een te hoge bloeddruk

Als je tussen 37 en 42 weken bevalt, noemen we dat ‘op tijd’. De meeste kinderen worden geboren tussen 39 en 41 weken. Ongeveer 18% van de vrouwen bevalt tussen 41 en 42 weken. Vanaf 41 weken wordt de kans dat je bevalling begint met het uur groter. Wat zijn je opties? Wat is verstandig om te doen?

Lees meer over serotiniteit

Jouw vraag en antwoord niet gevonden?

Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op! Je mag altijd je vragen stellen tijdens de reguliere afspraken. Wil je liever eerder een antwoord? Bel of mail ons dan.

We willen je nadrukkelijk vragen om bij zwangerschapsklachten zoals bloedverlies, vochtverlies of buikpijn niet te mailen, maar altijd te bellen! Bij twijfel over jouw gezondheid of die van de baby willen wij je altijd spreken en misschien zien voor een extra zwangerschapscontrole.