Alles over Centering zwangerschap

Samen leer je meer dan alleen! Dat is een van de vele voordelen van Centering zwangerschap. Ben je benieuwd wat we precies doen tijdens deze controles? We vertellen het je graag!

Home > FAQ > Zwangerschap > Alles over Centering Zwangerschap

Wat houdt Centering Zwangerschap in?

Centering zwangerschap, in het Engels Centering Pregnancy (CP), is een vorm van zorg waarbij je samenkomt met andere zwangeren rondom dezelfde zwangerschapstermijn. Samen met een vaste verloskundige en assistente, kom je in de zwangerschap negen keer samen op de praktijk. Tijdens deze bijeenkomsten is er één-op-één moment tussen jou en de verloskundige. Daarna is er tijd en ruimte om met elkaar in gesprek te gaan, ervaringen te delen en samen te leren over onderwerpen die relevant zijn tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd erna. De groep bestaat uit 6-12 zwangeren. Bij de bijeenkomst over de bevalling zijn de partners welkom. Een bijeenkomst duurt twee uur in plaats van een kwartier tijdens het spreekuur. Je ontvangt dus veel meer uren zorg dan in het reguliere zorgpad.

De laatste maand vóór de bevalling, krijgt iedereen wekelijkse individuele controles. Je ziet elkaar dan nog één keer op de praktijk voor de gezamenlijke nacontrole, maar we houden jullie uiteraard niet tegen om onderling af te spreken.

Wat zijn de voordelen van Centering Zwangerschap?

Nederlands onderzoek liet zien dat Centering Zwangerschap, bij de bevalling van het eerste kind, in vergelijking met individuele zorg leidt tot:

  • minder bijstimulatie tijdens de bevalling
  • minder pijnmedicatie tijdens de bevalling
  • meer start van borstvoeding
  • minder verwijzingen in de zwangerschap

Vrouwen die Centering Zwangerschap hebben gevolgd gaven ook aan:

  • meer steun te hebben ervaren
  • zich beter voorbereid op de toekomst te voelen
  • zich meer betrokken bij de zorg te voelen
  • dat hun wensen en behoeften m.b.t. pijnmanagement beter werden besproken.

Krijg ik nog wel de echo’s en onderzoeken die nodig zijn?

Tijdens de intake bespreken wij met jullie zorgpad. De verloskundige houdt hier rekening mee tijdens de CP en zal indien nodig extra onderzoek en/of echo’s inzetten.

De eerste bijeenkomsten zijn met een interval van vier weken. Vanaf de 6e bijeenkomst komen jullie iedere twee weken samen. Vanaf 36 weken heb je wekelijks individuele controles tot aan de bevalling. De nacontrole van ongeveer zes tot acht weken na de bevalling, zal ook gezamenlijk plaatsvinden. Tijdens die laatste bijeenkomst kunnen jullie eindelijk elkaars baby’s bewonderen.

Dit kun je van ons verwachten

Onze verloskundigen Anna, Astrid, Cindy en Inge leiden de Centering Zwangerschap bijeenkomsten. Zij worden tijdens de bijeenkomsten ondersteunt door onze assistentes Ellen, Heidi en Marloes. Voordat jouw groep start, krijg je te horen wie jouw vaste team is en wanneer alle bijeenkomsten zullen plaatsvinden. Je kunt meer over de verloskundigen en assistentes lezen op de “Over ons” pagina.

Centering Zwangerschap komt van oorsprong uit Amerika en is voor Nederland ontwikkeld door TNO in nauwe samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen en de afdelingen Public Health en Verloskunde van de universiteit Leiden.

Een review van een van onze Centering deelnemers

”Het was erg fijn om in groepsverband te zijn. Je leert steeds van zowel de groep als de verloskundige. Ook komen zo eerder vragen en weetjes aan de orde.”

Wil je meer lezen over vergelijkbare onderwerpen?

We hebben meer informatiepagina’s, misschien vind je deze interessant:

Deze websites zijn ook interessant om te bekijken: