Alles over Kinderwens

Een kansrijke start in het leven, dat gunnen wij ieder kind. Wij helpen jullie graag om zo gezond mogelijk aan de zwangerschap te beginnen!

Home > Zorgverlening > Kinderwens

Investeer in een kansrijke start

Het verloop van de eerste 1000 dagen, vanaf 10 maanden vóór de geboorte tot de leeftijd van 2 jaar, zijn cruciaal voor de rest van je leven. Leefstijl, voeding, een medische aandoening, maar ook huisvesting, werk en een sociaal netwerk: het heeft allemaal invloed op de fysieke en mentale ontwikkeling van een kind. Hoe deze ontwikkeling verloopt, bepaalt in grote mate zijn/ haar kansen voor later.  

Tijdens het kinderwensspreekuur gaan we graag met je in gesprek over hoe jij kunt investeren in een kansrijke start voor je kind. Lees hier meer over het programma rondom de Kansrijke Start.

Kinderwensspreekuur in het basispakket

Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig voor het kinderwensspreekuur. Het preconceptieconsult valt onder verloskundige zorg, en dat zit standaard in het basispakket van jouw zorgverzekering. Je betaalt dus geen eigen risico voor deze afspraak.    

Dit kun je van ons verwachten

Door al in de preconceptionele periode (dus nog voordat je zwanger bent) actief aan de slag te gaan met de eerder genoemde factoren, kun je dus nu al investeren in een kansrijke start voor je kind. Wij helpen je hier graag bij.

Je bent (samen met je partner) van harte welkom op ons spreekuur, om jouw/jullie situatie met ons te bespreken. Ook als je al eerder zwanger bent geweest kun je een afspraak maken voor het spreekuur. Samen bespreken we hoe het nu gaat en op welke vlakken jullie de gezondheid kunnen verbeteren.  Als voorbereiding op het gesprek kun je alvast de ZwangerWijzer invullen en de uitslagen meenemen naar de afspraak. Zo help je jezelf (en ons) alvast een beetje vooruit.

Wat wij voor je kunnen betekenen

Esther van Delft

”Het kinderwensspreekuur wordt steeds vaker gebruikt. Dat vinden wij echt heel fijn! Koppels die al vóór de zwangerschap een knop omzetten in de leefstijl, gaan gezonder, met meer kennis en minder spanning de zwangerschap in.”

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten over de fases van de zwangerschap, bevalling en kraamperiode, of over anticonceptie? We hebben enkele veelgestelde vragen gebundeld op onze FAQ pagina.

Ben je regelmatig ongesteld? Als de cyclus 28 dagen duurt, dan ben je ongeveer twee weken na de start van je laatste menstruatie het meest vruchtbaar (dag 14). Is jouw cyclus langer of korter? Je hebt gemiddeld 14 dagen voor je volgende verwachte menstruatie een eisprong. De eicel blijft ongeveer 12 uur vruchtbaar, zaadcellen blijven maximaal 3 dagen leven. Daarom is het advies om 24-48 uur voor de eisprong te vrijen. Een ovulatietest kan een handig hulpmiddel zijn om te weten wanneer je het meest vruchtbaar bent. 

Het innemen van extra foliumzuur (vitamine B11) verlaagt de kans op een open rug, open schedel, hazenlip of open gehemelte bij het kind. Omdat het gemiddeld vier weken duurt voordat de extra foliumzuur in je lichaam is opgenomen, adviseren wij om minimaal drie maanden vóór de zwangerschap al te starten met het innemen van extra foliumzuur.

Foliumzuur (vitamine B11) vind je trouwens ook terug in fruit (bananen, sinaasappels), peulvruchten, gist, melk en groene bladgroenten.

Lees meer over gezonde en veilige voeding tijdens de zwangerschap

Ook in de periode voor de zwangerschap, raden wij het af om deze middelen te gebruiken. Ze zorgen er namelijk voor dat je verminderd vruchtbaar bent. Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen. Het gebruik van alcohol, sigaretten en drugs heeft ook een negatieve invloed tijdens de zwangerschap. Het zorgt onder andere voor een verhoogd risico op een miskraam, vroeggeboorte en een te laag geboortegewicht van het kind.

Zodra je stopt met anticonceptie, kun je zwanger worden. Probeer voor die tijd al te stoppen met deze middelen, en vraag ons gerust om hulp als je het moeilijk vindt.

Lees meer over roken tijdens de zwangerschap

Onze diensten

Hierbij kunnen wij óók helpen