Alles over Echo’s in het 3e trimester

Hoeveel echomomenten zullen jullie nog hebben, voordat de baby écht in jullie armen ligt? Wij maken voor jullie de groei-echo’s, liggingsecho’s en indien gewenst ook een 3D/4D pretecho!

Home > FAQ > Zwangerschap > Alles over echo’s in het 3e trimester

Welke echo’s worden er gemaakt?

Bij het intakegesprek met jouw verloskundige, heb je het zorgpad doorgenomen. In jouw zorgpad is beschreven of jij een indicatie hebt voor groei-echo’s in de zwangerschap. Wanneer jij deze indicatie hebt, zullen wij de groei-echo’s voor je inplannen tijdens het derde trimester. Indicaties zijn bijvoorbeeld: een eerdere baby met een laag of heel hoog geboortegewicht,  roken tijdens de zwangerschap, of zwangerschapsdiabetes.

Alle vrouwen die geen indicatie hebben voor een groei-echo, krijgen altijd wel een liggingsecho rond 35 weken zwangerschap.

Buiten deze medische echo’s, heb je bij ons ook de mogelijkheid om een pretecho te maken in het derde trimester. Je kunt een 2D pretecho maken, of 3D/4D. Nieuwsgierig geworden? Lees hieronder verder!

De groei-echo

Een groei-echo wordt gemaakt om de baby op te meten. Wanneer je meerdere groei-echo’s maakt, kun je zien of de baby ook goed groeit in de tussenliggende weken.

Dit kun je verwachten van een groei-echo:

  • We controleren de groei door een aantal metingen te verrichten
  • We kijken naar de hoeveelheid vruchtwater om de baby heen
  • We maken van een schatting van het gewicht van de baby
  • We controleren de ligging van de placenta

De liggingsecho

De meeste baby’s draaien tussen de 30 en 33 weken zwangerschap met het hoofd naar beneden. Ongeveer 3% van de kinderen gaat met de billen naar beneden liggen. Dit noemen we een stuitligging.

Dit kun je verwachten van een liggingsecho:

  • We controleren de ligging van de baby (hoofdligging, stuitligging, dwarsligging)
  • We kijken naar de hoeveelheid vruchtwater om de baby heen

Ligt de baby nog in stuitligging of dwarsligging? Dan zullen wij met jullie bespreken wat de mogelijke vervolgstappen zijn.

De pretecho

Je kunt bij ons ook een pretecho maken in het derde trimester. We begrijpen het helemaal als voor jouw gevoel de medische echo’s ver uit elkaar liggen. Pretecho’s zijn niet bedoeld om een medische echo te vervangen, er wordt tijdens een pretecho dan ook geen groeimetingen verricht of gezocht naar afwijkingen. Maak jij je zorgen om de zwangerschap? Bespreek dit dan eerst met ons.

Je kunt in het 3e trimester een 2D of een 3D/4D pretecho laten doen. Lees hier meer over de pretecho’s in onze praktijk.

Dit kun je verder van ons verwachten

Wat als de baby niet goed groeit?

Wanneer wij na het uitvoeren van de groei-echo, het vermoeden hebben dat de baby niet goed is gegroeid, zullen wij dit uiteraard met jullie delen. Voor iedereen is de echo-uitslag net even anders, dus we leggen altijd precies uit wat er is gemeten en wat dit voor jullie situatie betekent.

Wanneer een baby kleiner lijkt kan dat grofweg twee redenen hebben: de placenta werkt niet voldoende om de baby van voedingsstoffen te voorzien, of de baby is genetisch gewoon wat kleiner.

Wanneer een baby groter lijkt kan ook dat grofweg twee redenen hebben: de baby wordt te groot omdat deze teveel suikers krijgt via de placenta (bij zwangerschapsdiabetes), of de baby is genetisch wat groter.

Onze samenwerkingen

Anna van Oosten

”We hebben ook in het 3e trimester een fijne samenwerking met Bovenmaas Prenataal. Als het nodig is om jullie naar het ziekenhuis te verwijzen voor verder echo-onderzoek, dan kunnen jullie terecht bij het IJsselland ziekenhuis, Groene Hart ziekenhuis en Franciscus Gasthuis en Vlietland. Voor bepaalde situaties is het nodig om je te verwijzen naar het Erasmus Medisch Centrum.”

Belangrijke informatie over alle echo’s

  • Medische echo’s worden altijd vergoed door de zorgverzekeraar;
  • Echo’s worden gemaakt op de locaties: Raadhuisplein en Charley Toorop;
  • Om een echo goed te kunnen verrichten, moeten wij geconcentreerd te werk kunnen gaan. We willen jullie verzoeken om, als het lukt, jonge kinderen niet mee te nemen naar deze afspraak.
  • Als basisechoscopisten zijn wij opgeleid om termijn- en groei-echo’s te maken. We kunnen de baby opmeten, maar niet afwijkingen opsporen. Als je meer wil weten over afwijkingen, kun je hier onderzoek naar laten doen met de NIPT, 13-weken echo en 20- weken echo;
  • Het kan gebeuren dat wij een afwijkend echobeeld opmerken tijdens het maken van een termijn- of groei-echo. Graag willen wij weten of wij dit aan jou mogen melden. Dit bespreken we tijdens de eerste afspraak.
  • Wij vinden het belangrijk dat je beseft dat een goede uitslag na een echo-onderzoek nooit de garantie geeft op een gezond kind. Het is altijd mogelijk dat er later in de zwangerschap toch problemen ontstaan die eerder nog niet te zien waren. Of dat een afwijking niet zichtbaar is op de echo terwijl het toch complicaties geeft bij jullie kindje.

Wil je meer lezen over vergelijkbare onderwerpen?

We hebben meer informatiepagina’s, misschien vind je deze interessant:

Deze websites zijn ook interessant om te bekijken: