Veelgestelde vragen over anticonceptie
Ben je op zoek naar extra informatie over anticonceptie? Dan zit je hier goed! Staat jouw vraag er niet bij? Laat het gerust aan ons weten, wij helpen je graag en jij helpt ons direct om deze pagina verder uit te breiden!
Algemene vragen
Het antwoord op deze vraag is voor iedereen anders. De eerste menstruatie kan al vrij snel na de bevalling op gang komen, maar het kan ook nog maanden wegblijven. Dit laatste is vaak het geval bij moeders die borstvoeding geven. Wat we wel weten: voordat je eerste menstruatie begint, heb je al een keer een eisprong gehad en ben je dus vruchtbaar geweest. Denk daarom op tijd na over anticonceptie, bespreek dit met je partner en stel gerust al je vragen aan ons tijdens de zwangerschap en/of kraamperiode.
Je hebt misschien al positieve en/of negatieve ervaringen met bepaalde vormen van anticonceptie. Ook kan de termijn van een toekomstige kinderwens van invloed zijn op je keuze. Lees in het blok hieronder alvast verder over alle anticonceptie methodes en plan een adviesgesprek bij ons in.
We kunnen ons heel goed voorstellen dat je het plaatsen van een spiraal een spannend idee vindt, wanneer je kortgeleden bent bevallen. Ook als je niet eerder bent bevallen, ben je van harte welkom bij ons voor het plaatsen van een spiraal. Onze ervaring is dat veel vrouwen achteraf zeggen dat de plaatsing is meegevallen, je maakt het in gedachten vaak enger dan het in werkelijkheid is. Wil je meer lezen over de hoe de plaatsing in zijn werk gaat?
Alle anticonceptie methodes
- Bevat alleen het hormoon progesteron.
- De minipil wordt ook wel de ‘borstvoedingspil’ genoemd, hij kan veilig gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode.
- Deze pil heeft geen stopweek, je neemt iedere dag een pil.
- Je hebt zelf geen invloed op de timing van je menstruatie. Het is ook goed om te weten dat door gebruik van een pil zonder oestrogeen het bloedingspatroon kan veranderen.
- Bevat de hormonen oestrogeen en progesteron.
- Wordt afgeraden tijdens de borstvoedingsperiode.
- Je neemt drie weken lang elke dag een pil, daarna is er een stopweek, waarin de menstruatie plaatsvindt.
- Niet gebruiken als je ooit een bloedstolsel (veneuze trombose) hebt gehad, of als je bekend bent met een stollingsstoornis
- Bevat geen hormonen.
- Mag gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode.
- De spiraal geeft gedoseerd een kleine hoeveelheid koper af. Dit inactiveert de zaadcellen van de man, waardoor bevruchting en innesteling van de eicel wordt voorkomen.
- Een spiraal is T-vormig, met een koperdraadje eromheen.
- Deze kan door je eigen verloskundige worden geplaatst, via een gynaecologisch onderzoek (eendenbek).
- Vanaf 10 weken na de bevalling mogelijk.
- Bij de koperspiraal wordt soms blijvend meer bloedverlies en/of buikpijn als bijwerking gezien.
- Bevat alleen het hormoon progesteron.
- Mag gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode.
- Gelijkmatige hormoonafgifte via het baarmoederslijmvlies (minder hormoonpieken).
- Een spiraal is T-vormig, gemaakt van kunststof.
- Deze kan door je eigen verloskundige worden geplaatst, via een gynaecologisch onderzoek (eendenbek).
- 2 soorten hormoonspiralen: Mirena of Kyleena.
- Mirena wordt aanbevolen bij hevige menstruaties of bij overgangsklachten. Deze kan 8 jaar blijven zitten.
- Kyleena bevat iets minder hormonen dan de Mirena. Deze kan 5 jaar blijven zitten.
- Vanaf 10 weken na de bevalling mogelijk.
- Je hebt zelf geen invloed op de timing van je menstruatie. Sommige vrouwen menstrueren helemaal niet meer, andere hebben soms een onregelmatige bloeding.
- Bevat alleen het hormoon progesteron.
- Mag gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode.
- Gelijkmatige hormoonafgifte via de bloedbaan (minder hormoonpieken).
- Het staafje kan worden geplaatst door een (huis)arts, onder de huid, aan de binnenkant van de bovenarm. Bij de plaatsing wordt de huid lokaal verdoofd.
- Het staafje is drie jaar werkzaam.
- Bij een BMI tussen de 25 en 30 is het maximaal 2 jaar werkzaam. Bij een BMI boven de 30 wordt deze vorm van anticonceptie afgeraden.
- Je hebt zelf geen invloed op de timing van je menstruatie. Sommige vrouwen menstrueren helemaal niet meer, andere hebben soms een onregelmatige bloeding.
- Hieronder wordt verstaan: een mannencondoom, vrouwencondoom en een pessarium.
- Een condoom is het enige anticonceptiemiddel dat ook bescherming biedt tegen SOA’s.
- De betrouwbaarheid is afhankelijk van de kwaliteit van het condoom en het correct gebruiken ervan.
- Bevat de hormonen oestrogeen en progesteron.
- Je plakt wekelijks een nieuwe pleister op de huid.
- Na drie pleisterweken is er een pleistervrijeweek, waarin de menstruatie plaatsvindt.
- Goed om te weten: mogelijk is de pleister minder betrouwbaar bij vrouwen zwaarder dan 90 kg.
- Bevat de hormonen oestrogeen en progesteron.
- Gelijkmatige hormoonafgifte via het vagina slijmvlies (minder hormoonpieken).
- Zachte, flexibele kunststof ring die je zelf in de vagina inbrengt.
- De ring blijft drie weken zitten, daarna is er een ringvrije week waarin de menstruatie plaatsvindt.
- Niet gebruiken als je ooit een bloedstolsel (veneuze trombose) hebt gehad, of als je een stollingsstoornis hebt.
- Bevat alleen het hormoon progesteron.
- De prikpil wordt iedere drie maanden door een arts in de spier toegediend.
- Je hebt zelf geen invloed op de timing van je menstruatie.
- Het kan na het stoppen met de prikpil zes tot twaalf maanden duren voordat je cyclus terugkeert.
Sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie die alleen wordt toegepast als je geen kinderen (meer) wilt. Het is dus belangrijk dat je deze beslissing weloverwogen neemt. Zowel mannen als vrouwen kunnen gesteriliseerd worden.
- Sterilisatie man: de zaadleiders worden onderbroken zodat er geen zaadcellen meer in de prostaat terechtkomen. De operatie vindt in het ziekenhuis plaats en gebeurt onder een plaatselijke verdoving. Nadat je gesteriliseerd bent produceren de ballen nog steeds zaadcellen. Deze cellen kunnen zich echter niet mengen in het sperma en worden door het lichaam afgebroken.
- Sterilisatie vrouw: de eileiders worden afgesloten, zodat de zaadcellen van de man de eicel in de eierstok niet meer kunnen bereiken en bevruchten. De operatie wordt in het ziekenhuis uitgevoerd via de buik. Een gesteriliseerde vrouw houdt haar eigen menstruatiecyclus. Ook heeft steriliseren geen invloed op de hormoonhuishouding, seksuele gevoelens of overgang.
Bij de natuurlijke methoden gaat het erom geslachtsgemeenschap tijdens de vruchtbare periode te vermijden. Periodieke onthouding heeft als nadeel dat het bepalen van de vruchtbare periode soms niet eenvoudig is. Het is een methode die dagelijks tijd en aandacht vraagt. We beschrijven hier bewust alleen de meest betrouwbare methodes:
- Kalendermethode: dit betekent geen geslachtsgemeenschap gedurende de vruchtbare dagen van de vrouw. Bevruchting is mogelijk in de periode van drie dagen vóór tot vier dagen na de te verwachten eisprong. Een zeer regelmatige en voorspelbare cyclus is voor deze methode noodzakelijk.
- Natural Family Planning (NFP): dit is de meest betrouwbare natuurlijke anticonceptie methode. Het bestaat uit een combinatie van temperatuurmeting en de Billingsmethode. Bij de Billingsmethode wordt gebruik gemaakt van de veranderingen in de slijmafscheiding van de baarmoedermond. De dagen vóór de eisprong is de slijmafscheiding verhoogd, dun en helder. Tijdens de andere dagen van de cyclus is dit kleverig en troebel.
- Lactatie-amenorroemethode (LAM): Lactatie betekent ‘borstvoeding’ en amenorroe betekent ‘geen menstruatie’. Tijdens de borstvoeding treedt er de eerste maanden meestal geen menstruatie op. Bij volledige borstvoeding is er in de eerste maanden na een geboorte een natuurlijke bescherming tegen zwangerschap. Volledige borstvoeding betekent dat de borstvoeding niet mag worden afgekolfd en dat de baby geen andere voeding tussendoor mag krijgen. Zodra je bloedverlies krijgt, ben je mogelijk weer vruchtbaar en moet je andere anticonceptie gebruiken. De betrouwbaarheid van de LAM-methode neemt na enkele maanden altijd af en na zes maanden is een andere vorm van anticonceptie nodig.
Jouw vraag en antwoord niet gevonden?
Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op! Je mag altijd je vragen stellen tijdens de reguliere afspraken. Wil je liever eerder een antwoord? Bel of mail ons dan.