Alles over Fysiotherapie

Je wilt zo fit en vitaal mogelijk de zwangerschap doorkomen. Soms ontstaan er toch pijnklachten. Een Goed Begin werkt daarom nauw samen met een fijne bekkenfysiotherapeut.

Home > Zorgverlening > Fysiotherapie

Wat verandert er in de bekkenbodem?

Je bekkenbodem is een groep spieren rondom je plasbuis, vagina en anus. Deze spieren vormen de basis voor je buikorganen. Zwangerschapshormonen maken de bekkenbodem en de banden (spierpezen) rond het bekken slapper. Dit is om het bekken soepeler te maken voor de bevalling. Je kunt van deze ‘verslapping’ last hebben in de zwangerschap, bijvoorbeeld doordat je pijn voelt in de onderrug, bovenbenen, of bij je schaambot, bij lang staan, lopen of zitten. Ook neemt de druk op je bekkenbodem toe door de groei van je baarmoeder en je baby. Hierdoor kun je bij tillen, niezen of lachen urineverlies hebben. Wij willen je graag informeren over de functie van je bekkenbodem en zullen je tips en adviezen geven tijdens de zwangerschap of bevalling om de bekkenbodem zo min mogelijk te belasten. In je kraamweek kun je alweer starten met hersteloefeningen, ook daar kunnen we je bij adviseren.

Wat kan je doen om goed voor je bekkenbodem te zorgen?

Je bekkenbodem is belangrijk voor de stabiliteit van je lichaam, maar ook voor allerlei functies zoals toiletgang, vrijen, sporten etc. Als je bekkenbodem niet goed functioneert kun je klachten krijgen zoals: pijn, urineverlies, zwaar gevoel in de bekkenbodem. Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om regelmatig beweging en ontspanning af te wisselen. Als je op kantoor werkt is het belangrijk om je zittende werkzaamheden minimaal ééns per 20 minuten af te wisselen met een loopje. Heb je juist een actieve baan, bijv in de kinderopvang of als kapster, neem dan regelmatig even rust. Ga tussendoor even zitten, liefst met je benen omhoog. Veel vrouwen krijgen wat last van obstipatie (moeilijke stoelgang). Veel hoesten is belastend voor je bekkenbodem. Informeer bij ons naar de mogelijkheden voor een soepelere stoelgang.

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om niet te zwaar te tillen. Meer informatie over tillen in de zwangerschap kun je vinden op de website van ARBO.

Een investering in de toekomst

Door je bewust te zijn van je bekkenbodem kun je verergering van klachten voorkomen. Wij kunnen je daarin adviseren. Investeer je in een goed herstel van je bekkenbodem? Dan zul je op latere leeftijd ook minder snel en minder hevig klachten krijgen van bijvoorbeeld verzakking of ongewild urineverlies.

Hoe kan een fysiotherapeut helpen?

Hoe zorg je ervoor dat je bekkenbodem zo goed mogelijk herstelt na de bevalling? Welke oefeningen kun je doen om je bekkenbodem te herstellen en te verstevigen? En wat kun je doen bij langdurige klachten? De verloskundigen kunnen je er wel iets over vertellen, maar je bent aan het beste adres bij de bekkenfysiotherapeut, Caroline!

Fysiotherapie is vaak wel één of meerdere keren nodig tijdens en/of na de zwangerschap. Zwangeren komen bij Caroline met heel diverse bekken(bodem)klachten. Je kunt hierbij denken aan pijnklachten van de lage rug of het bekken, de bekkenbodem, herstel van een (sub)totaal ruptuur, pijn bij gemeenschap, of moeite met plassen of de ontlasting. Voor iedere vrouw maakt zij een persoonlijk plan van aanpak.

Caroline helpt je heel graag om weer zo fit mogelijk achter de kinderwagen te lopen! Download hier alvast de folder over het herstel van de bekkenbodem. We adviseren alle kraamvrouwen om zes weken na de bevalling de bekkenbodemcheck in te vullen. Op basis van jouw antwoorden krijg je een persoonlijk advies.

Bekkenfysiotherapeut

Caroline van der Burg

”Hoi, ik ben Caroline, bekkenfysiotherapeut bij Fysio4You. Je kunt mij vinden op de locatie bij Een Goed Begin in Nieuwerkerk aan den IJssel, maar ook op twee andere locaties in Ommoord, Rotterdam.

Buiten mijn werk ben ik druk met mijn gezin en doe ik graag circuit trainingen. Dit is trouwens ook een goede activiteit tijdens de zwangerschap, om fit & in beweging te blijven. Als zwangere kun je hiervoor terecht bij Mom in Balance of de Workout Company.”

Onze diensten

Hierbij kunnen wij óók helpen