Alles over Zwangerschap

Heb je een positieve test in handen? Wij vinden het een eer om jullie te mogen ondersteunen in de bijzondere reis naar het ouderschap! Lees meer over wat wij voor jullie kunnen betekenen.

Home > Zorgverlening > Zwangerschap

Een positieve test! Wat nu?

Misschien komt de positieve test eerder dan verwacht, misschien heb je er juist al heel lang op gewacht. Je gaat een heel mooie, maar soms ook spannende tijd tegemoet. Wij geloven in de kracht van jouw lichaam, die ook al ten tijde van die positieve test, druk bezig is met het ontwikkelen van jullie mini-mens.

Je kunt met ongeveer 8 weken zwangerschap al langskomen voor een eerste echomoment. Anna, Barbera, Esther en Jacolien zijn onze echoscopisten. Tijdens die eerste afspraak verrichten wij ook enkele medische controles en indien gewenst bespreken we met jullie samen alle mogelijkheden rondom de prenatale screening.

Heb je vragen, maak je je zorgen? Kijk dan eens op onze FAQ pagina, of daar een antwoord tussen staat. Bij aanhoudende ongerustheid of dringende vragen, willen wij je verzoeken met ons te bellen. Verloskunde gaat iedere dag door, je kunt ons altijd bereiken.  

Dit kun je van ons verwachten

De verloskunde in Nederland is uniek. Verloskundigen zijn ervoor opgeleid om zelfstandig de gezonde zwangerschap, bevalling en kraamperiode te begeleiden. Om de gezondheid van moeder en kind te controleren, verrichten we een aantal medische controles. Naast die controles, bespreken we ook samen hoe de zwangerschap verloopt, bieden wij jullie steeds wat extra informatie, en beantwoorden we graag jullie vragen.

Voel je vrij om jouw wensen voor de zwangerschapsbegeleiding met ons te bespreken. We denken graag met je mee!

Goed om te weten

  • Bij twijfel over jullie gezondheid, hebben wij 24/7 de mogelijkheid om met de gynaecoloog te overleggen. We werken met verschillende ziekenhuizen fijn samen.
  • Wanneer je bij ons onder zorg bent, begeleiden wij ook de bevalling, thuis of poliklinisch (in het ziekenhuis), en de kraamperiode.
  • Heb je een medische indicatie en loopt de zwangerschapsbegeleiding via het ziekenhuis? Je kunt je dan ook aanmelden voor enkel de kraambedcontroles.

Wat wij verder voor je kunnen betekenen

Centering zwangerschap: samen weet je meer!

In de zwangerschap kun je bij ons kiezen voor twee soorten zwangerschapszorg: Centering Zwangerschap, of individuele controles. Centering zwangerschap is een vorm van zorg waarbij zwangeren met dezelfde uitgerekende periode, onder vaste begeleiding van een verloskundige en een assistente, samenkomen voor de zwangerschapscontrole. Tijdens deze bijeenkomsten bespreek je belangrijke onderwerpen en kunnen jullie er dieper op ingaan. Een bijeenkomst duurt twee uur in plaats van gemiddeld 15 minuten tijdens het spreekuur. De tijd vliegt om en de bijeenkomsten zijn vaak erg gezellig! De resultaten van deze groepsbijeenkomsten zijn erg goed. Veel vrouwen kijken er erg goed op terug.

Veelgestelde vragen over de zwangerschap

Wil je meer weten over de fases van de zwangerschap, bevalling en kraamperiode? We hebben enkele veelgestelde vragen gebundeld op onze FAQ pagina.

Wij kijken tijdens deze vroege echo naar de locatie van de vruchtzak (in de baarmoeder) en de aanwezigheid van één (of soms twee) embryo’s. Daarnaast worden de hartactie bekeken en de grootte van het embryo opgemeten.

Lees meer over echo’s in het 1e trimester

Er kunnen verschillende echo’s gemaakt worden, je kiest zelf welke echo’s je wilt doen en welke niet. Met 8 weken zwangerschap kun je een vroege echo laten maken, met 11 weken de termijnecho. Daarna heb je een keuze voor de 13- en 20- weken echo In het derde trimester van de zwangerschap verrichten wij op indicatie groei-echo’s. Bij het intake gesprek bespreken wij met jullie of daar een indicatie voor is.

Lees meer over het intakegesprek bij de verloskundige

Ieder gezin in Nederland heeft recht op kraamzorg, maar het is wel belangrijk dat je dit op tijd aanvraagt in de zwangerschap. Wij adviseren jullie dit  vóór de 12 weken zwangerschap aan te vragen. De kraamzorg komt later in de zwangerschap ook een keer bij jullie langs om een intakegesprek te voeren en wederzijdse verwachtingen te bespreken.

Lees meer over kraamzorg.

Onze diensten

Hierbij kunnen wij óók helpen