Alles over Echo’s in het 2e trimester

In het tweede trimester van de zwangerschap mag je kiezen voor verschillende echo’s. Welke echo’s dat zijn en waarvoor deze echo’s bedoeld zijn, leggen we je graag uit!

Home > FAQ > Zwangerschap > Alles over echo’s in het 2e trimester

Welke echo’s worden er gemaakt?

De 13-weken echo en 20-weken echo zijn uitgebreide echo’s, bedoeld om de baby te controleren op lichamelijke afwijkingen. Je kunt onderaan deze pagina de informatiefolder over deze onderzoeken terugvinden.

De 13-weken echo kan worden uitgevoerd tussen de 12+3 en 14+3 weken zwangerschap. De 20-weken echo vindt bij voorkeur plaats tussen de 19+0 en 20+0 weken zwangerschap. De onderzoeken duren ongeveer 40-45 minuten. De 13-weken echo is op dit moment een onderdeel van de IMITAS studie. Een voorwaarde voor de 13-weken echo is dat je ook deelneemt aan het onderzoek.

Buiten deze medische onderzoeken, is het in het tweede trimester ook mogelijk om een geslachtsecho te doen. Vanaf de termijn van 16 weken zwangerschap is het geslacht goed genoeg ontwikkeld dat je dit met de echo kunt bekijken. Hiervoor kan je zelf een afspraak inplannen bij een pretechobureau zoals Kijk Nou Es.

De 13- en 20 weken echo

Tijdens de 13-weken en 20-weken echo wordt gekeken naar: 

 • De grootte/groei van de baby, er worden allerlei metingen verricht
 • De ontwikkelingen van de organen
 • De hoeveelheid vruchtwater
 • De ligging van de placenta

Wanneer er iets bijzonders wordt gevonden bij deze echo’s, word je daarvan op de hoogte gesteld en krijg je via ons een verwijzing voor verder onderzoek. De 13-weken echo en 20-weken echo zijn niet bedoeld als geslachtsbepaling.

Wat als er iets bijzonders is gezien?

Gelukkig geeft de uitslag van de 20-weken echo meestal geen enkele reden tot ongerustheid. In een enkel geval ontstaat er toch het vermoeden op een afwijking of wordt er een afwijking ontdekt. In dat geval is er een indicatie voor geavanceerd echoscopisch vervolgonderzoek (GUO) en wordt er soms ook een vruchtwaterpunctie aangeboden. In het geval van een minder ernstige afwijking, kan deze in veel gevallen na de geboorte worden behandeld. In dat geval wordt uitgebreid met jullie besproken wie de beste zorg kan verlenen.

Dit kun je verder verwachten

Voor de 13- en 20-weken echo kun je terecht bij Bovenmaas Prenataal. Deze medische echo’s worden volledig vergoed, maar dit betekent niet dat ze verplicht zijn. Wanneer je om wat voor reden dan ook de echo’s liever niet doet, is dat geen probleem.
Voordat je voor een 13- en/of 20-weken echo kiest – en het eventueel daaruit voortvloeiende vervolgonderzoek – is het belangrijk om je eigen afwegingen te maken:

 • Hoe denken jullie over een eventuele zwangerschapsafbreking als je kind een ernstige aandoening blijkt te hebben?
 • Hoe staan jullie tegenover het risico van een miskraam als gevolg van een vruchtwaterpunctie?

Dit zijn lastige vragen waarop geen goed of fout antwoord is. Het gaat om wat voor jullie van belang is. Wij ondersteunen jullie graag in het maken van een keuze.

Wat wij voor je kunnen betekenen

Jacolien Rijsdijk

”Bij ons in de praktijk is er sinds september 2023 de mogelijkheid om aan het einde van het tweede trimester een pretecho in te plannen! Onze pretechoscopist Anita van der Zee staat voor jullie klaar. Lees meer over pretecho’s en over Anita.

Belangrijke informatie over alle echo’s

 • Medische echo’s worden altijd vergoed door de zorgverzekeraar;
 • Echo’s worden gemaakt op de locaties: Raadhuisplein en Charley Toorop;
 • De 13-weken en 20-weken echo worden gemaakt op een locatie van Bovenmaas Prenataal;
 • Om een echo goed te kunnen verrichten, moeten wij geconcentreerd te werk kunnen gaan. We willen jullie verzoeken om, als het lukt, jonge kinderen niet mee te nemen naar deze afspraak.
 • Als basisechoscopisten zijn wij opgeleid om termijn- en groei-echo’s te maken. We kunnen de baby opmeten, maar niet afwijkingen opsporen. Als je meer wil weten over afwijkingen, kun je hier onderzoek naar laten doen met de NIPT, 13-weken echo en 20- weken echo;
 • Het kan gebeuren dat wij een afwijkend echobeeld opmerken tijdens het maken van een termijn- of groei-echo. Graag willen wij weten of wij dit aan jou mogen melden. Dit bespreken we tijdens de eerste afspraak.
 • Wij vinden het belangrijk dat je beseft dat een goede uitslag na een echo-onderzoek nooit de garantie geeft op een gezond kind. Het is altijd mogelijk dat er later in de zwangerschap toch problemen ontstaan die eerder nog niet te zien waren. Of dat een afwijking niet zichtbaar is op de echo terwijl het toch complicaties geeft bij jullie kindje.

Wil je meer lezen over vergelijkbare onderwerpen?

We hebben meer informatiepagina’s, misschien vind je deze interessant:

Deze websites zijn ook interessant om te bekijken:

Lees hier de informatiefolder over de 13- en 20 weken echo.