Alles over het intakegesprek

Hopelijk is de spanning na de eerste afspraak iets gezakt. Voor veel cliënten is de tweede afspraak bij de verloskundige opnieuw een spannend moment. Graag zien wij jullie dan terug voor een uitgebreide controle.

Home > FAQ > Zwangerschap > Alles over het intakegesprek

Wat doen we precies tijdens de tweede afspraak?

We kennen elkaar al van de vorige afspraak, dat is meestal heel fijn. We maken tijdens deze tweede afspraak de termijnecho. De naam zegt het al, deze echo is er voor bedoeld om de termijn van de zwangerschap vast te stellen. Je krijgt van ons te horen wat de uitgerekende datum zal zijn. Verder bespreken we met elkaar een heleboel vragen over jullie gezondheid en leefstijl. Met deze informatie kunnen wij een zorgpad opstellen. In dat zorgpad noteren wij welke onderzoeken belangrijk zijn om te doen, om ervoor te zorgen dat jij en je baby zo gezond mogelijk blijven.

Welke vragen kun je verwachten?

We vertellen je alvast welke vragen aan bod komen tijdens deze afspraak. Je kunt misschien al even nadenken of er iets bijzonders is dat wij wellicht willen weten en wat je even moet navragen of opzoeken.

  • Leef- en voedingsgewoonten;
  • Jouw ziektegeschiedenis (ziekenhuisbezoeken, operaties, medicijngebruik);
  • Allergieën, bijvoorbeeld voor medicatie of medische hulpmiddelen;
  • Gezondheid van de vader van de baby en andere kinderen in het gezin;
  • Gezondheid van de nabije familie;
  • Aangeboren ziekten of afwijkingen in jullie families;
  • Het verloop en de uitkomst van eventuele eerdere zwangerschappen.

Een geheugensteuntje

Handig om te regelen na deze tweede afspraak:

  • Download de Orfeus app. Met deze app kun je altijd je dossier en alle afspraken inzien.
  • Als je het nog niet hebt gedaan: meld je aan bij een kraamzorg organisatie.

Dit kun je van ons verwachten

Nadat de termijnecho is gemaakt en we het zorgpad voor de zwangerschap hebben opgesteld, bespreken we nog wat praktische zaken.

Wensen jullie de NIPT en/of 13-weken echo? Dan zullen we jullie vertellen hoe je deze testen kunt laten verrichten. Er wordt altijd bloed afgenomen aan het begin van de zwangerschap, om dit na te kijken voor onder andere jouw bloedgroep, rhesus factoren, antistoffen en infectieziektes die de ontwikkeling van de baby kunnen aantasten als ze niet behandeld worden. Indien gewenst kun je dit bloedonderzoek combineren met de bloedafname voor de NIPT. Bekijk hier het filmpje.

Kies je niet voor de NIPT? Dan kan de bloedafname vaak direct tijdens deze tweede afspraak plaatsvinden. In sommige gevallen is het nodig om bij het laboratorium zelf te prikken, dat kan bij het IJsselland ziekenhuis, het Groene Hart ziekenhuis en de STAR-SHL.

Wat wij voor je kunnen betekenen

Barbera Donk

”Die tweede afspraak is altijd weer een spannend moment, daar zijn we ons van bewust! We starten de afspraak altijd eerst met de echo, dan kunnen we daarna rustig samen zitten om het dossier compleet te maken en het zorgpad op te stellen. We hebben een overzicht gemaakt van het (reguliere) zorgpad in de zwangerschap, dan kun je alvast lezen wat er mogelijk is. ”

Onze samenwerkingen

Komen er bepaalde gezondheidsrisico’s naar boven tijdens de tweede afspraak? Of heb je een indicatie voor extra onderzoeken in het ziekenhuis? We werken fijn samen met onder andere het IJsselland ziekenhuis, Groene Hart ziekenhuis, Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Erasmus MC.

Wil je meer lezen over vergelijkbare onderwerpen?

We hebben meer informatiepagina’s, misschien vind je deze interessant:

Deze websites zijn ook interessant om te bekijken: