Alles over De eerste afspraak bij de verloskundige

Het lijkt soms lang te duren: van de positieve zwangerschapstest tot aan de eerste afspraak bij de verloskundige. Maar je baby heeft die tijd nodig om te groeien en goed zichtbaar te zijn op de echo. We vertellen je graag wat er allemaal aan bod komt die eerste afspraak.

Home > FAQ > Zwangerschap > Alles over de eerste afspraak bij de verloskundige

Jullie eerste medische controles

Tijdens die eerste afspraak doen we een aantal medische controles. We meten de bloeddruk en controleren met een kleine bloedafname (vingerprik) of je ijzerwaarde en suikerwaarde in het bloed normaal zijn.  Ondertussen bespreken we vaak al een aantal vragen over jullie gezondheid.

Een van de assistentes heeft al een dossier aangemaakt met je naam, adres en andere contactgegevens. Dat lopen we even door. We willen voordat we de echo maken, altijd nog even de cyclus bespreken. Hoe was deze in de maanden voordat je zwanger werd? Heb je recent nog een anticonceptiemethode gebruikt?

De eerste echo van de zwangerschap

Het moment waar iedereen het meest naar uit kijkt: de eerste echo. Vaak lukt het om de 8 weken echo via de buik te maken, maar het is goed om er rekening mee te houden dat de echo soms inwendig moet worden gemaakt om goed beeld te krijgen. We beoordelen een aantal punten, maar wat we niet met zekerheid kunnen zeggen bij deze echo, is de exacte uitgerekende datum, of dat er 100% zeker geen miskraam meer zal plaatsvinden.

Hier kijken we naar bij de eerste echo

  • Zit de zwangerschap in de baarmoeder?
  • Zien we een embryo (baby) met een kloppend hartje?
  • Zien we eventueel een meerling?
  • Klopt de meting van het embryo met de verwachte zwangerschapstermijn?

Dit kun je verder van ons verwachten

Jullie krijgen ook de mogelijkheid om met ons te praten over prenatale screening in de zwangerschap. Prenatale screening is ervoor bedoeld om meer te weten te komen over chromosoomafwijkingen en/of lichamelijke afwijkingen bij jullie kind. Willen jullie hier meer over weten? We raden het aan om alvast online de informatie te lezen en de keuzehulp in te vullen. Dan kunnen we onze tijd samen gebruiken om jullie belangrijkste vragen te bespreken. Na het gesprek krijg je de informatiefolder mee om thuis nog eens samen te kunnen lezen, maar je kunt hem hier ook vast bekijken.

Wat zijn de mogelijkheden?

Wat wij voor je kunnen betekenen

Astrid Cijsouw

“Heb je de eerste afspraak bij ons gehad? Dan is het verstandig om je daarna aan te melden bij een kraamzorg organisatie. Je kunt je ook alvast inlezen over Centering Zwangerschap, een fijne vorm van zorg die wij aanbieden.”

Onze samenwerkingen

Komen er bepaalde gezondheidsrisico’s naar boven tijdens de eerste afspraak? Of heb je een indicatie voor extra onderzoeken in het ziekenhuis? We werken fijn samen met onder andere het IJsselland ziekenhuis, Groene Hart ziekenhuis, Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Erasmus MC.

Wil je meer lezen over vergelijkbare onderwerpen?

We hebben meer informatiepagina’s, misschien vind je deze interessant:

Deze websites zijn ook interessant om te bekijken:

Lees hier de informatiefolder over de NIPT en de 13- en 20 weken echo.