Alles over Echo’s in het 1e trimester

Vanaf het moment van de positieve test, wil je graag zo snel mogelijk weten of het goed gaat daarbinnen. Wij bieden jullie daarom twee echomomenten aan in het eerste trimester.

Home > FAQ > Zwangerschap > Alles over echo’s in het 1e trimester

Welke echo’s worden er gemaakt?

De eerste echo kan worden gemaakt met een termijn van 8 weken zwangerschap. Soms lukt het om deze echo via de buik te maken, maar houdt er rekening mee dat de echo soms inwendig moet worden gemaakt om goed beeld te krijgen. Bij de termijnecho, die je rond de 11 weken zwangerschap kunt krijgen, lukt het vrijwel altijd om via de buik jullie baby goed in beeld te brengen. 

De vitaliteitsecho

Tijdens de eerste (vitaliteits-) echo kijken we naar:

 • Zit de zwangerschap in de baarmoeder?
 • Zien we een embryo (baby) met een kloppend hartje?
 • Zien we eventueel een meerling?
 • Klopt de meting van het embryo met de verwachte zwangerschapstermijn?

De termijnecho

Tijdens de tweede (termijn) echo kijken we naar:

 • De hartslag van de baby, deze kunnen we nu ook beluisteren.
 • De grootte van de baby, die kunnen we nu nauwkeurig opmeten, waarna je van ons te horen krijgt wat de uitgerekende datum zal zijn.

Dit kun je van ons verwachten

Anna, Barbera, Esther en Jacolien zijn onze echoscopisten. Wij maken in de praktijk de vroege echo’s, termijnecho’s, groei-echo’s en liggingsecho’s.

Wat wij voor je kunnen betekenen

Jacolien Rijsdijk

“We vinden het een bijzonder moment om de eerste echo’s voor jullie te mogen maken. De spanning van het wachten die eerste weken, mag eindelijk plaatsmaken voor duidelijkheid over wat er in jouw buik gebeurt. Voor veel ouders is het een emotioneel moment om hun baby voor het eerst op het beeldscherm te zien. We vertellen je alles over wat te zien is op het beeld en zullen na de 11 weken zwangerschap ook het hartje beluisteren.”

Belangrijke informatie over alle echo’s

 • Medische echo’s worden altijd vergoed door de zorgverzekeraar;
 • Echo’s worden gemaakt op de locaties: Raadhuisplein en Charley Toorop;
 • In het eerste trimester willen wij je vragen om met een volle blaas naar de echo te komen. Een volle blaas helpt ons om een beter beeld te krijgen.
 • Om een echo goed te kunnen verrichten, moeten wij geconcentreerd te werk kunnen gaan. We willen jullie verzoeken om, als het lukt, jonge kinderen niet mee te nemen naar deze afspraak.
 • Als basisechoscopisten zijn wij opgeleid om termijn- en groei-echo’s te maken. We kunnen de baby opmeten, maar niet afwijkingen opsporen. Als je meer wil weten over afwijkingen, kun je hier onderzoek naar laten doen met de NIPT, 13-weken echo en 20- weken echo;
 • Het kan gebeuren dat wij een afwijkend echobeeld opmerken tijdens het maken van een termijn- of groei-echo. Graag willen wij weten of wij dit aan jou mogen melden. Dit bespreken we tijdens de eerste afspraak.
 • Wij vinden het belangrijk dat je beseft dat een goede uitslag na een echo-onderzoek nooit de garantie geeft op een gezond kind. Het is altijd mogelijk dat er later in de zwangerschap toch problemen ontstaan die eerder nog niet te zien waren. Of dat een afwijking niet zichtbaar is op de echo terwijl het toch complicaties geeft bij jullie kindje.

Wil je meer lezen over vergelijkbare onderwerpen?

We hebben meer informatiepagina’s, misschien vind je deze interessant:

Deze websites zijn ook interessant om te bekijken:

Lees hier de informatiefolder over de NIPT en de 13- en 20 weken echo.