Alles over Roken tijdens de zwangerschap

Roken is geen gezonde gewoonte. Stoppen met roken is belangrijk, maar makkelijker gezegd dan gedaan. We helpen je graag om deze stap te zetten, jouw lichaam en je baby zullen je dankbaar zijn!

Home > FAQ > Zwangerschap > Alles over roken tijdens de zwangerschap

Waarom is roken tijdens de zwangerschap ongezond?

Roken tijdens de zwangerschap is de afgelopen jaren veel onderzocht. Onderaan deze pagina delen we een paar van deze onderzoeken en artikelen. Het blijkt een belangrijke risicofactor te zijn voor veel zwangerschapscomplicaties. Waarom is roken zo ongezond? We leggen het graag aan je uit.

Tabaksrook bevat nicotine en koolmonoxide. Nicotine vernauwt de bloedvaten in jouw lichaam, ook de bloedvaten die de baby voorzien van voeding en zuurstof. Koolmonoxide vermindert het zuurstofgehalte in het bloed, waardoor het bloed dat bij de baby komt, ook minder zuurstof bevat.

Wat zijn de risico’s van roken?

Als jij zelf schadelijke stoffen in je lichaam krijgt, wordt dit grotendeels opgeruimd door je lever en nieren. Bij een ongeboren kind zijn deze organen nog niet ‘af’, blijven de schadelijke stoffen langer in het bloed aanwezig en kan het meer schade aanrichten dan bij een volwassene. Een ongeboren kind is volop in ontwikkeling, schade die in deze periode ontstaat, is vaak blijvend. Ook alcohol- en drugsgebruik kunnen dit soort schade veroorzaken.

Vrouwen die roken, hebben een grotere kans op een miskraam. Van elke acht zwangerschappen eindigt er één in een miskraam. Het inademen van sigarettenrook – zowel zelf roken als meeroken -, vergroot het risico op een miskraam met 32%. Als de moeder tijdens de zwangerschap rookt is er ook een verhoogde kans op babysterfte tijdens de zwangerschap, of na de geboorte (wiegendood).

Roken vergroot de kans op een vroeggeboorte, dat wil zeggen dat de baby vóór de 37e week van de zwangerschap wordt geboren. Kinderen die te vroeg worden geboren hebben vaker problemen met de ademhaling, bloedsomloop, en zuurstofvoorziening in de hersenen. Ook zien we meer infecties, voedingsproblemen en onderkoeling bij deze baby’s.

Vrouwen die de hele zwangerschap blijven roken, krijgen een baby die zo’n 150-250 gram minder weegt. Regelmatig meeroken leidt tot een 15-100 gram lichtere baby. De bevalling van een in de groei vertraagde baby is vaak gecompliceerder, omdat het kind zwakker is. Er moet dan sneller worden ingegrepen (met bijvoorbeeld inknippen of een keizersnede). Direct na de bevalling hebben deze baby’s meer kans op ondertemperatuur en een te laag bloedsuikergehalte. Op latere leeftijd hebben deze kinderen vaker last van gedragsproblemen, vooral als de groeivertraging in het begin van de zwangerschap is ontstaan.

Loslating van de placenta betekent dat de moederkoek (placenta) los komt van de wand van de baarmoeder. Hierdoor krijgt de baby geen zuurstof meer. Normaal gesproken laat de placenta pas los van de baarmoeder, nadat de baby geboren is. Maar bij een placentaloslating gebeurt dat dus al voor de geboorte. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op een placentaloslating met 80%, net als alcohol en het gebruik van sommige drugs.

Omdat de weefsels van vrouwen die roken minder goed doorbloed zijn, hebben rokende vrouwen een grotere kans op inscheuren tijdens de bevalling.

Niet alleen tijdens de zwangerschap, maar ook erna, kunnen de gevolgen van roken zichtbaar zijn. Na de geboorte kan de baby last krijgen van benauwdheid, hoesten en astma. Nicotine kan een hersenbeschadiging geven, waardoor op latere leeftijd meer kans is op ADHD, leerproblemen en een lager IQ. Nicotine is ook in verband gebracht met beschadiging van de spijsvertering, waardoor er een grotere kans is op obesitas op latere leeftijd. 

Dit kun je van ons verwachten

Elke zwangere vrouw verdient een kans op passende ondersteuning bij het stoppen met roken. Het beste is om al te stoppen met roken vóórdat je zwanger wordt, maar als dit nog niet is gelukt, helpen wij je graag om die stap alsnog te zetten.

We kunnen je helpen tijdens de afspraken op de praktijk, door er samen over te praten. We hebben het dan over jouw motivaties, barrières, een stopdatum en hulpmiddelen. Ook bespreken we hoe je een terugval het beste kunt voorkomen.

Enkele organisaties die kunnen helpen bij het stoppen met roken:

Wat wij voor je kunnen betekenen

Cindy Clark

”We staan er gelukkig niet alleen voor. Soms heb je extra ondersteuning nodig, die wij je niet kunnen bieden. Gelukkig zijn er verschillende organisaties met wie wij samenwerken om je de juiste ondersteuning te kunnen bieden. ”

Wil je meer lezen over vergelijkbare onderwerpen?

We hebben meer informatiepagina’s, misschien vind je deze interessant:

Deze websites zijn ook interessant om te bekijken: