Alles over serotiniteit

Overtijd lopen wordt in de geboortezorg vaak ‘serotiniteit’ genoemd, dit betekent simpelweg ‘laat’ of ’te laat’ We vertellen je graag wat je kunt verwachten van deze laatste weken van de zwangerschap!

Home > FAQ > Zwangerschap > Alles over serotiniteit

Tot wanneer wachten we af?

Zolang de baby goed beweegt, en jij je goed voelt is er niets aan de hand. Een baby die normaal beweegt heeft voldoende zuurstof en dus een goed werkende placenta.

Over het algemeen is afwachten is een goed idee. Een bevalling die spontaan begint heeft de beste kans om vlot te verlopen. Als je de bevalling gaat inleiden, start je een proces waar je lichaam misschien nog niet klaar voor is. Dat maakt de kans groter dat het langer duurt, en pijnlijker wordt ervaren. Natuurlijk is er goede pijnstilling beschikbaar op het moment dat je dit nodig hebt, maar de afweging die je altijd moet maken is: wat is op dit moment het veiligste voor moeder en kind.

Het strippen van de baarmoedermond

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat strippen zinvol is tussen 41 en 42 weken zwangerschapsduur. Vanaf 41 weken kunnen we proberen je te strippen. Dit doen we in principe bij je thuis. Tijdens een inwendig onderzoek voelen we of de baarmoedermond al een beetje open staat. Als dat zo is worden de vliezen die aan de baarmoedermond geplakt zitten, losgewoeld. Hierbij komen hormonen (prostaglandines) vrij die je bevalling op gang kunnen brengen. Strippen kan gevoelig tot pijnlijk zijn maar dit duurt meestal maar kort.

Wat doet strippen?

  • strippen sowieso je baarmoedermond rijper maakt; 
  • strippen de kans vergroot dat je bevalling spontaan op gang komt;  
  • strippen vooral de eerste keer succesvol is;
  • strippen op zich geen risico’s heeft; je kunt echter wel wat onschuldig bloedverlies en pijnlijke harde buiken krijgen;
  • strippen ook effect heeft ook als je voor het eerst gaat bevallen. Als het strippen de eerste keer niet heeft gewerkt kunnen we dit in overleg met jullie, na twee dagen herhalen.

Wat wij voor je kunnen betekenen

Anna van Oosten

”Vanaf 41 weken bieden we aan om te strippen. Strippen kan op het spreekuur, of bij je thuis. Er wordt dan tijdens een inwendig onderzoek gevoeld of de baarmoedermond al een beetje open staat. Zo ja, dan kunnen we proberen de vliezen een beetje los te woelen. Dit kan het zetje zijn dat je nodig hebt, maar het kan ook een valse start veroorzaken. Als je 41 weken haalt bespreken we alle voors en tegens van strippen uitgebreid met je.”

Onze samenwerkingen

Daarnaast wordt er in de week tussen 41 en 42 weken extra onderzoek aangeboden in de vorm van hartfilmpje en echo om de hoeveelheid vruchtwater te beoordelen. De moederkoek maakt ook het vruchtwater aan. Als jouw kindje lekker beweegt en je hebt een mooie hoeveelheid vruchtwater dan functioneert de moederkoek nog als normaal. Een kind dat normaal beweegt heeft voldoende zuurstof.

Als je eenmaal de 42 weken grens bereikt is inleiden vaak wel de beste optie. Maar ook dat wordt uitgebreid met jullie besproken.

Wil je meer lezen over vergelijkbare onderwerpen?

We hebben meer informatiepagina’s, misschien vind je deze interessant:

Deze websites zijn ook interessant om te bekijken: