Alles over Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Wij houden de gezondheid van jou en je baby goed in de gaten. Een hoge bloeddruk is een probleem dat kan optreden tijdens de zwangerschap. Maar wat betekent het, en wat doe je eraan? We vertellen het op deze pagina!

Home > FAQ > Zwangerschap > Alles over hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Wat is een hoge bloeddruk?

De bloeddruk is een getal wat aangeeft met hoeveel druk (kracht) jouw bloed tegen de wand van jouw bloedvaten drukt. Als je bloeddruk te hoog is, is er teveel druk in de bloedvaten en spreken we van hoge bloeddruk in de zwangerschap, of zwangerschapshypertensie.

De bloeddruk wordt weergegeven met twee getallen. De bovendruk (systolische druk) is de druk waarmee je hart het bloed rondpompt, deze moet liefst onder de 140 mm Hg blijven.
De onderdruk (diastolische druk) is de druk als het hart in rust is en het bloed terugstroomt naar het hart, deze moet liefst onder de 90 mm Hg blijven.

Wat merk je van een te hoge bloeddruk?

Bij een hoge bloeddruk kun je de volgende klachten opmerken. Veel van deze klachten kunnen ook in een normaal verloop van de zwangerschap voorkomen. Vaak merk je bij een te hoge bloeddruk een combinatie van klachten, bij twijfel mag je altijd met ons overleggen.

  • Hevige pijn in je bovenbuik of het gevoel van een strakke band om je bovenbuik. De pijn kan uitstralen naar de zijkant van de buik, rug of schouderbladen;
  • Misselijkheid, braken;
  • Hoofdpijn;
  • Sterretjes of wazig zien;
  • Slecht kunnen verdragen van licht;
  • Een opgeblazen gezicht of handen/ enkels (door vocht vasthouden);
  • Griepachtig gevoel zonder koorts;
  • Eiwitten in de urine (dit controleert de verloskundige);
  • Verhoogde leverwaardes (dit controleert de gynaecoloog).

Dit kun je van ons verwachten

Wij meten jouw bloeddruk tijdens iedere controle op de praktijk. We kunnen als het nodig is ook voor langere tijd bloeddrukmetingen doen met een elektrische bloeddrukmeter, en we kunnen in de urine nakijken of er eiwitten aanwezig zijn.

Een hoge bloeddruk komt het meest voor in de laatste maand van de zwangerschap, daarom willen we je dan graag wekelijks zien voor de controles. Het kan ook zijn dat een hoge bloeddruk eerder in de zwangerschap ontstaat, of pas na de bevalling, in de kraamweek. Twijfel je of jij een hoge bloeddruk hebt? Neem bij twijfel over je gezondheid altijd direct contact met ons op.

Op basis van hoe hoog de bloeddruk is en hoe de andere controles (van urine en bloed) zijn, maakt de gynaecoloog samen met jullie een behandelplan voor de rest van de zwangerschap.

Wat wij voor je kunnen betekenen

Jacco van der Vlugt

”We vinden het belangrijk om alle zwangeren goed te informeren over het ontstaan van een pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging). Als jij het derde trimester ingaat, zullen we dit met je bespreken tijdens de controle op de praktijk. We geven je dan ook een informatieflyer mee, die je vervolgens in je mapje kan bewaren en altijd kan teruglezen.”

Onze samenwerkingen

Heb jij in een eerdere zwangerschap te maken gehad met een zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie)? Dan kom je in aanmerking voor een protocol dat een aantal ziekenhuizen in de regio hebben ontwikkeld. Het gaat hierbij om het IJsselland ziekenhuis, Groene Hart ziekenhuis en Franciscus Gasthuis.

In het kort: je kunt in jouw zwangerschap een medicijn (ascal) gebruiken om de kans te verkleinen dat er opnieuw een pre-eclampsie ontstaat. Wil je er meer over weten? Lees gerust de folder alvast door en bespreek het met ons.

Brochure: Het gebruik van aspirine tijdens de zwangerschap

Wil je meer lezen over vergelijkbare onderwerpen?

We hebben meer informatiepagina’s, misschien vind je deze interessant:

Deze websites zijn ook interessant om te bekijken: