- Home >
Voortekenen van je bevalling
Wat zijn de voortekenen van de naderende bevalling?
Om te beginnen heb je een uitgerekende datum. Dat is een dag die in een periode van 5 weken valt. Elke dag tussen 37 en 42 weken is goed als dag van de bevalling. Voor 37 weken noemen we ‘prematuur’ en na 42 weken noemen we ‘serotien’.
Dus als je 37 weken zwanger bent kun je verwachten dat je bevalt binnen vijf weken.
Maar niemand gaat natuurlijk weken thuis zitten wachten op de eerste wee. Aan de andere kant zijn veel vrouwen in hun achterhoofd een beetje bang dat de bevalling op een ongelegen plek begint.
Dat valt wel mee. De meeste vrouwen herkennen, soms onbewust, de subtiele signalen van hun lichaam dat de baring binnenkort zal plaatsvinden. En dat het handig is om een veilige plek te zoeken. In de tijd dat we duizenden jaren geleden in grotten leefden en door wouden trokken was het natuurlijk niet aan te raden om te baren op een plaats waar je makkelijk door roofdieren gevonden kon worden. Een veilige beschutte plaats was een voorwaarde om te overleven.
Vandaag de dag hoeven we niet bang te zijn voor roofdieren. Maar ons onderbewuste zorgt nog steeds dat we een rustige, schone plek zoeken waar we ons veilig weten.
Niet voor niets dat veel vrouwen de laatste week ‘nesteldrang’ ervaren. Ze poetsen alles, de wasmachine maakt overuren en ze slaan flinke voorraden in voor de eerste tijd.
Nesteldrang is een eerste signaal van de naderende bevalling.
Een ander signaal is ‘meer harde buiken’. De baarmoeder is een spier die reageert op prikkels. Wat doet een spier die geprikkeld wordt? Die trekt samen. Je krijgt een harde buik. Veel harde buiken aan het eind van de zwangerschap zijn vaak een signaal dat je je voorbereidt op de bevalling. De baarmoedermond wordt kort en zacht, de baby komt dieper met het hoofdje. Lekker op de bank liggen of een warm bad willen nog wel eens helpen. Die voorweeen zijn geen echte ontsluitingsweeën maar uiteindelijk gaan ze er wel in over. Maar ook als je geen voorweeen hebt beval je uiteindelijk.
Een derde signaal is ‘meer afscheiding’. Sommige vrouwen krijgen aanzienlijk meer afscheiding. Soms waterdun zodat je even denkt dat je vliezen gebroken zijn. De slijmprop die je baarmoedermond afsluit kun je in één stuk verliezen, maar soms vervloeit hij gewoon. Vervelend, maar het hoort erbij.
Een vierde signaal is veel ontlasting. Vrouwen merken dat ze soms al drie of vier keer naar de wc zijn geweest. Soms is de ontlasting ook dun. Je lichaam zorgt je zo min mogelijk ontlasting tijdens de bevalling verliest. Sommige vrouwen vinden het een naar idee dat ze poepen tijdens de persfase maar meestal valt dat heel erg mee omdat je van tevoren al een paar keer bent geweest.
En tenslotte hebben vrouwen soms gewoon een onbestemd gevoel van ‘anders’. Het is niet echt te benoemen of te beschrijven maar vooral terugkijkend na de bevalling realiseren ze zich dat ze zich anders dan normaal voelden en dat dit duidde op de bevalling.
Dus maak je geen zorgen, je bevalling begint niet zomaar midden in de stad of in een winkel. Ook houden vrouwen onbewust de baring tegen als hun partner er nog niet is. Daarom beginnen veel bevallingen ’s nachts. Rustig samen thuis, donker, geen geloop aan de deur, geen telefoon of andere zaken die je aandacht vragen. Dan kun je je met een gerust hart overgeven aan de bevalling. Baren is een parasympatisch proces, dat je positief kunt beïnvloeden door de goede omstandigheden te creëren.
En als je dan denkt dat je bevalling begonnen is bel je ons.