Alles over Sporten tijdens de zwangerschap

Bevallen is topsport. Je hoeft deze negen maanden zeker niet voor een marathon te gaan trainen, maar dagelijkse beweging is heel gezond. We vertellen je er graag meer over!

Home > FAQ > Zwangerschap > Alles over sporten tijdens de zwangerschap

Wat kan ik doen om fit te blijven tijdens mijn zwangerschap?

We adviseren om minimaal een halfuur per dag, maar liever iets langer, te bewegen. Wandelen en fietsen zijn makkelijke manieren om aan voldoende beweging te komen. Zwemmen is ook een sport die veel vrouwen prettig vinden tijdens de zwangerschap.

Als je na sporten veel last van harde buiken of buikpijn hebt, dan is dit een teken van je lichaam dat je te actief bent geweest. Ons advies is daarom ook: luister goed naar je lichaam. Ervaar je na het bewegen of sporten klachten? Neem dan wat extra rust en doe het in het vervolg iets rustiger aan. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met ons.

Vanaf 16 weken zwangerschap mag je niet meer bewust de rechte buikspieren trainen, omdat dit de diastase kan vergroten (opening tussen de rechte buikspieren in de zwangerschap) en de buik teveel prikkelt. De schuine buikspieren mag je wél trainen, hiermee kun je je buik extra ondersteunen.

Alle voordelen op een rij…

Sporten tijdens de zwangerschap kent duidelijke voordelen, namelijk:

  • Jij voelt je fitter;
  • De doorbloeding van alle weefsels verbetert;
  • Je houdt je conditie op peil;
  • Je bloedsuikerspiegel blijft constanter.

Wat wij voor je kunnen betekenen

Cindy Clark

”Heb je vragen over sporten tijdens de zwangerschap? We denken graag met je mee. Twijfel je of je een sport kunt blijven beoefenen? Over het algemeen raden wij het af om sporten te doen, waarbij je een risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen of waarbij je lichaam te grote veranderingen doormaakt. Je kunt hierbij denken aan een balsport, een training waarbij de hartslag langdurig verhoogd is, of diepzeeduiken met zuurstoftanks.”

Wil je meer lezen over vergelijkbare onderwerpen?

We hebben meer informatiepagina’s, misschien vind je deze interessant:

Deze websites zijn ook interessant om te bekijken: