Home > Extreem misselijk

Extreem misselijk

Als de telefoon ‘s morgens vroeg gaat krijg ik een bezorgde man aan de telefoon. Zijn vriendin is 8 weken zwanger, vertelt hij en ze is zo misselijk. Niet gewoon alleen in de ochtend, ze houdt niets binnen. En zo langzamerhand weet ze niet meer wat ze moet doen. Ze voelt zich ellendig en het gaat niet beter.

De diagnose kan ik door de telefoon stellen. Extreme zwangerschapsmisselijkheid, of te wel hyperemesis gravidarum.

Zwangeren die het treft kunnen hier niets tegen doen. Waardoor het ontstaat is volstrekt onduidelijk. In de loop van de jaren zijn er veel theorieën en therapieën op losgelaten maar tot nu toe is het niet opgelost.

De meeste vrouwen kennen in een vroeg stadium van de zwangerschap de zogenaamde ochtendmisselijkheid. Je wordt wakker en bent meteen misselijk. Een kopje thee op bed en een cracker of biscuitje helpen vaak enigszins. Veel vrouwen merken dat ze kookluchtjes, vooral vlees en koffie heel slecht verdragen. Maar meestal voel je je na 16 weken weer prima en heb je overal trek in.

Vrouwen met extreme misselijkheid zijn de hele dag misselijk en geven de hele dag over. Je slokdarm en je keel gaan pijn doen, en je loopt gevaar om uit te drogen.  Over je werk hoef je het niet te hebben want dat kun je echt niet.

Belangrijk om te weten is dat je je absoluut niet aanstelt! Dit overkomt je en er is niets wat je ertegen kunt doen. De beroemdste lijder aan deze kwaal is waarschijnlijk de vrouw van prins William van Engeland. Koninklijke zwangerschappen worden in de regel pas na drie maanden aangekondigd, maar toen zij na acht weken uitgedroogd werd opgenomen moest het hof het wel bekend maken.

Een uurtje na het telefoontje stap ik binnen bij de vriendin van de man. Ze ligt op de bank en ziet er beroerd uit. ‘Zelfs water houd ik niet binnen’ zegt ze. Ze kan gelukkig een beetje plassen en een eenvoudig urinetestje laat zien dat ze inderdaad aan het uitdrogen is.

Twee uur later ligt ze in het ziekenhuis aan het infuus. Op de echo is gelukkig een kloppend hartje te zien en dat geeft weer moed.

Ze had zich haar zwangerschap anders voorgesteld, maar hoopt dat dit een fase is die weer overgaat. En dat er dan toch nog weken komen waarvan ze fijn kan genieten.

Wij zijn 24/7 bereikbaar op tel: 0180 31 63 57
Bij spoed kies optie 1. Bij langdurig geen gehoor kun je bellen naar de dokterstelefoon 010 2865055.

Om een afspraak te maken / te wijzigen of niet dringende vragen zijn we bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:00-16:30 uur