Alles over Kraamzorg

In Nederland mag je vrij snel naar huis na de bevalling, dat is kenmerkend voor ons geboortezorgsysteem. Om jullie gezondheid wel goed in de gaten te kunnen houden én om jullie alles te leren over de verzorging van de baby, hebben wij ook een typisch Nederlandse oplossing: de kraamzorg!

Home > FAQ > Zwangerschap > Alles over kraamzorg

Waarom is kraamzorg belangrijk?

In de periode na de bevalling werken wij als verloskundige nauw samen met de kraamverzorgende. De kraamverzorgende is tot acht dagen na de bevalling, een aantal uur per dag bij jullie in huis. Ze verricht dan medische controles bij jou en de baby, ze houdt jouw herstel na de bevalling in de gaten, ze ondersteunt bij het geven van borstvoeding en ze leert jou en je partner alles wat jullie moeten weten over de verzorging van een pasgeboren baby. De kraamverzorgende kan ten alle tijden overleggen met de verloskundige, als er in de kraamperiode een probleem zou ontstaan.

Ieder gezin in Nederland heeft recht op kraamzorg, maar het is wel belangrijk dat je dit op tijd aanvraagt in de zwangerschap. Het liefst regel je dit vóór de 16 weken. De kraamzorg komt later in de zwangerschap ook een keer bij jullie langs om een intakegesprek te voeren en wederzijdse verwachtingen te bespreken.

Sommige verzekeraars verplichten je om bij een bepaald kraamcentrum in te schrijven. Check daarom altijd even je polis. De kosten voor kraamzorg zijn opgenomen in de basisverzekering. Wel moet je een eigen bijdrage van ongeveer €4,80 per uur betalen, tenzij je hiervoor aanvullend bent verzekerd.

Onze samenwerkingen

Met deze kraamzorg organisaties werken wij regelmatig samen en hebben wij goede ervaringen. Welke kraamzorgorganisatie spreekt jullie het meeste aan?

Kijk goed of de kraamzorgorganisatie die jij wilt kiezen, zorg levert in de gemeente waar jij woont. Dit is per organisatie net iets anders ingericht.

Wil je meer lezen over vergelijkbare onderwerpen?

We hebben meer informatiepagina’s, misschien vind je deze interessant:

Deze websites zijn ook interessant om te bekijken:

Kleinschalige zorg kun je krijgen bij: Kraamtopper, Hallo kraamzorg, Geliefd Kraamzorg en Kraamzorg De IJssel.