Alles over de badbevalling

Je hoort het de laatste jaren steeds vaker, vrouwen die ervoor kiezen om in bad te bevallen.  Dat is niet zomaar, het warme water kan namelijk enorm helpen met het opvangen van de weeën. Wij zijn heel blij met deze ‘trend’ en we vertellen je er graag meer over. 

Home > FAQ > Bevalling > Alles over de badbevalling

Hoe werkt een badbevalling?

Je kunt er voor kiezen om thuis of in het geboortecentrum in bad te bevallen. Omdat een badbevalling thuis iets meer voorbereiding vereist, zullen we vooral de thuissituatie verder bespreken op deze pagina. Maar alle voordelen van een badbevalling zijn natuurlijk nog steeds hetzelfde wanneer je in het ziekenhuis bevalt.

Je kunt het bad in op een moment dat je daar behoefte aan hebt. We weten dat het een goed moment is wanneer je zo’n 4-5 centimeter ontsluiting hebt.  Na twee uur in het bad neemt het effect van het warme water af. Het is dan verstandig om kortdurend uit bad te gaan. Ga even naar de wc, eet en drink wat. Wanneer je daarna opnieuw het bad in stapt, is de werking van het warme water weer optimaal en helpt het water je weer te ontspannen.

Voor een baby is een badbevalling een erg rustige manier van geboren worden. Het is een natuurlijke overgang van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater. Hierdoor zijn baby’s die in water geboren worden vaak ontspannen, huilen niet of nauwelijks en reageren alert. Ook is er vaak direct een intens contact tussen ouders en de baby, mede door de rustige overgang en het feit dat ouders de baby zelf aanpakken.

Waarom kiezen voor een badbevalling?

  • Het water maakt je lichaam lichter, waardoor je vrijer bent in je bewegingen. Door deze vrijheid neem je vanzelf een actieve baringshouding aan. Dat bevordert een vlotte bevalling.
  • In bad kun je je makkelijker voor je omgeving afsluiten en in je ‘bubbel’ komen.
  • Warm water ontspant en werkt daardoor pijnstillend. Door de ontspanning kun je de weeën beter verdragen. De kans dat je medicinale pijnstilling nodig hebt, is kleiner.
  • Het warme water zorgt ervoor dat je weefsels soepeler worden en makkelijker kunnen oprekken. Hierdoor is de kans op uitscheuren wat kleiner.
  • Voor een baby is een badbevalling een erg rustige manier van geboren worden.
  • Bevallen in warm water wordt zeker aangeraden wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap rugklachten of bekkeninstabiliteit hebben.

Wat wij voor jullie kunnen betekenen

Astrid Cijsouw

”We zullen jullie tijdens de bevalling ondersteunen als jullie de wens hebben voor een badbevalling. Net als bij een bevalling buiten het water, houden wij de conditie van moeder en kind nauwlettend in de gaten. We willen jullie graag begeleiden op een manier die jullie prettig vinden, daarom bespreken we de wederzijdse verwachtingen al met jullie in de zwangerschap.”

Wat we verder voor je kunnen betekenen

De harttonen van de baby worden bij een badbevalling, net als bij een bevalling op het droge, regelmatig gecontroleerd. Onze doptone is waterdicht.

Wordt de baby in bad geboren? De baby kan na de geboorte nog 1- 1,5 minuut onder water ‘zwemmen’ als hij in goede conditie wordt geboren. Zolang de baby onder water is krijgt hij/zij zuurstof via de navelstreng en zal pas ademen als zijn/haar gezichtje in aanraking komt met koude lucht. Is de baby niet in een goede conditie of twijfelen wij hieraan, dan zullen we de baby sneller boven water halen.

Ook de placenta kan in bad geboren worden. In een klein teiltje kan hij dan naast je drijven zodat we niet meteen de navelstreng hoeven door te knippen. Het schatten van het bloedverlies is iets lastiger in bad dan erbuiten. Zolang het bloedverlies normaal is en jij jezelf goed voelt kun je in bad blijven tot je er zelf uit wil. Twijfelen we over de hoeveelheid bloedverlies dan kan het zijn dat we je eerder vragen uit bad te komen om het bloedverlies beter te kunnen inschatten.

Verloopt alles voorspoedig na de geboorte en hebben jullie rustig kennisgemaakt met de baby? Dan helpen we jullie ook om op een zelfgekozen moment uit bad te komen, af te drogen en te verplaatsen naar de bank of het bed. Voor het eventuele hechten is het handig dat er een bed op hoogte klaarstaat. Ook voor het geven van de eerste borstvoeding en om na de bevalling goed tot rust te komen is het fijn dat je in bed kunt stappen.

Wil je liever poliklinisch bevallen in een bevalbad? Je kunt dan kiezen voor het IJsselland geboortecentrum of het Franciscus Gasthuis & Vlietland. In het IJsselland ziekenhuis is één kamer met een vast bevalbad, in het Franciscus ziekenhuis kun je een opblaasbaar bevalbad huren (€100) voor in jouw eigen verloskamer.

Huur jouw bevalbad bij Een Goed Begin

Wij hebben vier bevalbaden die we verhuren. Het is wel belangrijk om er op tijd één te reserveren. Als al onze baden gereserveerd zijn kun je terecht bij de Oerbron of Nona Birthsupplies. Deze baden zijn speciaal voor de bevalling ontworpen. In verband met de hygiëne leveren ze bij alle huur- en koopbaden een eigen schone hoes voor eenmalig gebruik. Deze hoes wordt na gebruik weggegooid. Hierdoor blijft het bad schoon.

  • Het huren van een bad bij ons kost €100,- Daarbij krijg je een doos met een hoes voor eenmalig gebruik, een schepnetje, een dompelpomp en een vulslang. Deze doos met inhoud wordt jouw eigendom. Mocht je om wat voor reden dan ook het bad en toebehoren niet gebruiken dan restitueren we €50,- wanneer de doos onaangebroken is bij teruggave.
  • We rekenen daarnaast €50,- borg, die je altijd terugkrijgt wanneer je het bad schoon en droog bij ons inlevert.

Praktische vragen rondom de badbevalling

Het bevalbad dat je via ons huurt heeft de volgende buitenmaten: 193 x 165 x 76cm. Er gaat ongeveer 650 liter water in. Het is belangrijk dat de kamer waar het bad staat een aangename temperatuur heeft, dat er voldoende verlichting is en bijvoorbeeld ook een stopcontact in de buurt voor de pomp om het bad te legen.

Een bevalbad thuis wordt vaak in de woonkamer geplaatst, simpelweg omdat hier de meeste ruimte is. Een bevalbad mag natuurlijk ook elders worden geplaatst in de woning, maar denk er goed bij na wat praktisch is. Het is in ieder geval prettig als er op dezelfde verdieping een toilet is, zodat je tijdens de bevalling geen trappen hoeft te lopen om het toilet te bereiken. Verder moet je makkelijk in en uit bad kunnen stappen en de verloskundige, de kraamverzorgster en je partner moeten goed de ruimte hebben om gemakkelijk om het bad heen te kunnen bewegen.

Start op tijd met het vullen van het bad, want dit neemt flink wat tijd in beslag. Gemiddeld gaat er 650 liter water in het bad, leveranciers geven aan dat het vullen ongeveer 45 minuten kost, maar onze ervaring is dat het soms wat langer duurt. Je kunt overigens ook al in bad stappen met weinig water.

Het water werkt het beste als de temperatuur rond de 36-37 graden is. Je voelt zelf aan wat voor jou fijn is tijdens je bevalling. Van te warm water krijg je het zelf te warm, word je loom, snel moe en kun je teveel vocht verliezen door zweten. Het is belangrijk dat je regelmatig wat drinkt als je lang in bad zit.

Je partner kan er zelf uiteraard ook in (graag met zwembroek). Zorg er dan voor dat er voldoende handdoeken klaar liggen en dat alles in de buurt van het bad staat. Denk aan telefoon, fotocamera, drinken, kraampakket etc. zodat je als partner er helemaal voor je vrouw kunt zijn.

Sommige vrouwen vinden het fijn om zeezout aan het water toe te voegen. Twee kilo is genoeg om ervoor te zorgen dat het mineralen verlies via het warme water minder is. Vrouwen voelen zich langer fit en energiek wanneer er wat zout aan het water is toegevoegd.

Wil je meer lezen over vergelijkbare onderwerpen?

We hebben meer informatiepagina’s, misschien vind je deze interessant:

Deze websites zijn ook interessant om te bekijken: