Alles over Kunstvoeding

Als je om wat voor reden dan ook geen borstvoeding wil of kan geven, dan hebben we gelukkig een veilig alternatief. Maar hoe zit het met al die verschillende merken? We vertellen je graag hoe het zit. 

Home > FAQ > Zwangerschap > Alles over kunstvoeding

Een veilige basis voor ieder kind

Het is goed om te weten dat alle merken in Nederland dezelfde basis hebben. Alle kunstvoeding moet voldoen aan strenge Europese wetgeving. Daarnaast zijn er verschillende soorten kunstvoeding die kunnen ondersteunen bij darmkrampjes of allergieën. Je kunt het beste overleggen met het consultatiebureau, voordat je overstapt op een speciale voeding.

Het is en blijft jouw eigen keuze of je borstvoeding of kunstvoeding geeft. Daarnaast wordt in sommige situaties het geven van borstvoeding écht afgeraden. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om HIV-infectie, actieve tuberculose, wanneer de moeder wordt behandeld met radioactieve stoffen, medicatie die niet veilig is met borstvoeding, drugsgebruik, alcoholisme, of bepaalde zeldzame aandoeningen bij de baby.

Praktische voordelen van kunstvoeding

Kunstvoeding kent zowel voordelen als nadelen, we zetten alles graag voor je op een rijtje.

De praktische voordelen van kunstvoeding:

 • Je kunt afmeten hoeveel je baby drinkt.
 • Je hoeft niet alle voedingen zelf te geven.
 • Het is makkelijk te combineren met werk.
 • Je kunt zelf eten en drinken wat je wilt.
 • Je kunt, als nodig, je eigen medicatie blijven innemen.

Nadelen van kunstvoeding

 • Het bevat geen levende afweerstoffen, waardoor er iets meer kans is op infecties dan bij borstvoeding.
 • De samenstelling en dosering is minder afgestemd op de behoefte van de baby.
 • De meeste kunstvoeding is gemaakt van koemelk. Wanneer je baby hier allergisch voor is, kan dit vervelende klachten geven.
 • Er is meer kans op spugen, obstipatie en darmkrampen.
 • Het kind heeft iets meer kans op eczeem, allergieën, hart- en vaatzieken en suikerziekte op latere leeftijd.
 • Mogelijke praktische bezwaren; je kunt veel tijd kwijt zijn aan het uitkoken van de flessen en spelen, het op temperatuur krijgen van de melk, alles goed doseren, en het kost meer geld.

Dit kun je van ons verwachten

Alle verloskundigen kunnen jullie ondersteunen bij het opstarten van de voedingen in de kraamweek. De kraamzorg zal hier ook mee helpen. Bij vragen over de voeding mogen jullie altijd contact met ons opnemen. Het consultatiebureau zal uiteindelijk met jullie een voedingsschema opstellen, afhankelijk van het gewicht van de baby en het aantal voedingen per dag.

Wat wij voor je kunnen betekenen

Esther van Delft

”Hoewel ik groot voorstander ben van borstvoeding, vind ik het allerbelangrijkst dat jij je als moeder je goed voelt bij de keuze die jij voor jezelf maakt. Voor het geval dat borstvoeding om wat voor reden dan ook niet mogelijk is, of als jij je er echt niet goed bij voelt, is kunstvoeding een prima en veilig alternatief.”

Wil je meer lezen over vergelijkbare onderwerpen?

We hebben meer informatiepagina’s, misschien vind je deze interessant:

Deze websites zijn ook interessant om te bekijken: