Alles over de kraamweek

Na je bevalling begint officieel je kraamperiode. Ook in deze bijzondere periode staan wij voor je klaar, je kunt ons 24/7 bereiken voor vragen of overleg. Er komt veel op je af in de eerste dagen en we delen hier alvast wat handige informatie.

Home > FAQ > Kraamperiode > Alles over de kraamweek

Gefeliciteerd met de geboorte van jullie kind!

We kunnen ons voorstellen dat het best spannend is: de bevalling is achter de rug, alle onderzoeken zijn gedaan, de kraamvrouw heeft gedoucht en de baby heeft gedronken. Jouw zorgverlener zal je de belangrijkste informatie voor de eerste uren/dagen vertellen. Als er geen medische reden is om in het ziekenhuis te blijven, ga je al vrij snel naar huis.

  • Als je thuis bent bevallen, overlegt de kraamzorg die bij de bevalling is geweest, hoe lang zij nog blijft die dag en of zij eventueel wordt afgelost door een collega.
  • Als je in het ziekenhuis bent bevallen, is het afhankelijk van het tijdstip van de dag, of er een kraamverzorgende naar jullie huis komt. In de avond en nacht wordt er vaak een telefonische opstart gedaan. Sommige kraamzorgorganisaties hebben instructie filmpjes ontwikkeld voor de eerste uren thuis.
  • In Rotterdam bestaat ook de mogelijkheid om in een Geboortehotel een deel van je kraamtijd door te brengen. Je moet je hier wel op tijd voor aanmelden.

Wat kan je verwachten van de kraamweek?

De eerste tien dagen na je bevalling krijg jij en je gezin begeleiding en ondersteuning van de verloskundige en kraamzorg, om jullie een zo goed mogelijke start te geven. De kraamverzorgster controleert dagelijks jouw gezondheid en die van de baby. Je krijgt ondersteuning bij de voedingen van de baby en we proberen voor rust en regelmaat te zorgen. Verder krijg je informatie over de verzorging van de baby, zodat je aan het einde van de kraamtijd zelf de baby kan verzorgen.

Er komt vaak veel op jullie af. De verzorging en voeding van de baby vraagt veel tijd en aandacht, en er is niet veel tijd om (lang) te slapen. Ondertussen is de kraamvrouw ook bezig met haar eigen herstel. Je bent kraamvrouw tot 6 weken na je bevalling. Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Deze veranderingen zijn de eerste twee weken na de bevalling het meest merkbaar.

Wij zijn als verloskundige medisch eindverantwoordelijk voor de zorg tijdens de kraamtijd. Daarom komt de dienstdoende verloskundige een aantal keer langs om met jou, je partner en eventueel de kraamverzorgster te bespreken hoe het gaat met jou, je baby en je gezin. Gemiddeld zijn er drie tot vier huisbezoeken in de kraamweek.

Enkele tips van ons…

  • Investeer in een goede voorbereiding. Zorg dat je wat maaltijden hebt voorbereid (in de diepvries) en dat je bijvoorbeeld iemand van buiten het gezin kan vragen om wat boodschappen te halen;
  • Bespreek van tevoren hoe jullie willen omgaan met kraamvisite. Wie mag er komen, wanneer en voor hoe lang? Mag bezoek de baby vasthouden of liever niet?
  • Probeer alle dagen even te rusten overdag, want je weet van tevoren nooit hoeveel je in de nacht kan slapen.
  • Van vermoeidheid kunnen we allemaal een beetje chagrijnig en kortaf worden. Blijf goed communiceren met elkaar, ook als het even niet lekker loopt.

Borstvoeding in de kraamweek.

Een gezonde baby kan zelf de borst vinden. In principe ligt je baby het eerste uur heerlijk huid-op-huid bij je. Dit wordt ook wel het ‘gouden uur’ genoemd. Samen met de kraamzorg zullen we je helpen bij het geven van borstvoeding. Door op de vroege voedingssignalen van je baby (onrustiger slapen, zuigen op handjes, zoekgedrag), te reageren zal de borstvoeding meestal snel op gang komen.

Je baby kan wat afvallen in de eerste dagen, tot ongeveer 10 % is normaal. In de eerste dagen na de bevalling drinkt je baby vaak kleine beetjes. Op de derde/vierde dag krijgen de meeste moeders stuwing en dat is het moment dat baby’s meer willen drinken. De kraamverzorgster zal je baby regelmatig wegen. Soms is het nodig om meer hulpmiddelen in te zetten. Wij zullen je begeleiden en als het nodig is een lactatiekundige inschakelen.

Je kunt als het nodig is, een elektrische, dubbelzijdige borstkolf bij ons huren voor de kraamweek. Dit kan je afspreken met de assistente (op werkdagen) of met de dienstdoende verloskundige (op andere tijden). De huurprijs is €2,50 per dag en je koopt eenmalig een eigen setje met borstschelpen en flesjes voor €25. We rekenen een borg van €50,-.

Wat wij voor je kunnen betekenen

Jacolien Rijsdijk

”In de dagen na de geboorte raden wij het aan om zoveel mogelijk op verzoek te voeden. Je leert de signalen van je baby al snel herkennen. Het team rond jou, bestaande uit je partner, de kraamverzorgende en de verloskundige, helpt je tot de borstvoeding goed loopt.

Je baby regelmatig en frequent voeden heeft voordelen, want de melkproductie komt sneller op gang. Je baby zal dus minder afvallen en minder geel worden. Ook zullen de voedingen gemakkelijker verlopen, omdat je baby (en jij!) precies weet wat het moet doen.”

Dit kun je verder verwachten

Neonatale screening

Als je baby ten minste 72 uur (drie dagen) oud is, doen wij de hielprik. Dat kan gewoon bij jullie thuis. Met het hielprikonderzoek kunnen ernstige ziekten worden ontdekt. Deze zijn meestal niet te genezen, maar wel te behandelen. Bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet. Als een ziekte snel na de geboorte wordt ontdekt, kan de behandeling ook snel beginnen. Dit kan ernstige schade aan de lichamelijke en verstandelijke ontwikkeling van je kind voorkomen.

Net ná de kraamperiode wordt een gehoorscreening bij de baby gedaan. De gehoorscreening wordt door een verpleegkundige van het consultatiebureau gedaan. In Rotterdam moet je hiervoor naar één van de locaties van het consultatiebureau, je krijgt een brief met je afspraak. In Zuidplas komt een wijkverpleegkundige bij jullie thuis langs om de gehoorscreening af te nemen.

Als je wat meer ondersteuning nodig hebt kun je ook bij ons terecht. Zo kun je een kolf huren, een draagdoek lenen of begeleiding krijgen bij het knopen van een draagdoek. Verder hebben we goede contacten met andere zorgverleners zoals een lactatiekundige en babyconsulent.

Wil je meer lezen over vergelijkbare onderwerpen?

We hebben meer informatiepagina’s, misschien vind je deze interessant:

Deze websites zijn ook interessant om te bekijken: