Wat gebeurt er met mijn lichaam tijdens de bevalling?
Wij verwonderen ons iedere dag over de topprestatie die jouw lichaam levert wanneer de bevalling plaatsvindt. Net zo bijzonder: elke bevalling is anders. Iedere vrouw, ieder gezin beleeft het op een eigen manier. Er zijn wel een aantal stappen in het proces die ongeveer hetzelfde verlopen, namelijk:
- Voorweeën: onaangename harde buiken, die zich al tijdens de laatste weken van de zwangerschap kunnen voordoen.
- Ontsluitingsweeën: samentrekkingen van de baarmoederspier, die ervoor zorgen dat de baarmoedermond open gaat en de baby verder in het bekken indaalt.
- Breken van de vliezen: de vliezen breken soms spontaan, soms doet de verloskundige of arts dit, maar altijd in overleg met jou.
- Persweeën: deze weeën geven een onhoudbare persdrang, die ervoor zorgt dat de baby het laatste stuk afdaalt in jouw bekken.
- De geboorte van de baby: wanneer de baby bijna wordt geboren, ervaren veel vrouwen een brandend gevoel. Dit is snel weer voorbij, wanneer het hoofdje is geboren. De rest van het lichaam volgt meestal vlot na het hoofdje.
- De geboorte van de placenta: na de geboorte van de baby maakt je lichaam nog enkele weeën, om ervoor de zorgen dat de placenta los komt van de baarmoederwand, en naar buiten wordt geduwd.
De ontsluitingsfase tijdens een eerste bevalling duurt gemiddeld 12 tot 14 uur. De persfase ongeveer één uur (60 minuten). De placenta wordt meestal na 15 tot 30 minuten geboren. Deze tijden zijn gemiddeldes en dus voor iedereen anders. Een tweede of volgende bevalling kan vaak wat sneller verlopen.
Dit kun je van ons verwachten
Er is altijd een verloskundige die dienst heeft, je krijgt haar aan de telefoon als je ons belt. Zij zal jou tijdens de bevalling begeleiden. Soms zijn er twee bevallingen tegelijkertijd, dan regelen wij een vervangende verloskundige, zodat je altijd garantie hebt op goede hulp! Als je ons belt en we denken dat je bevalling begonnen is, komen we bij je thuis langs. Daar doen we wat onderzoeken en observaties. We stellen vast of je aan het bevallen bent, daar zijn een aantal criteria voor. Is het een ‘loos alarm’? Dan zullen we je tips en adviezen geven, zodat voor jou dan ook duidelijk is wat je kunt verwachten.
Als de bevalling begonnen is bespreken we onze bevindingen met jou en stellen een plan voor, inclusief globaal tijdspad. Je kunt je wensen aangeven tijdens het spreekuur – eventueel met een geboorteplan. Onze begeleiding is volledig afgestemd op jullie wensen. Je kunt denken aan onder andere het stimuleren van verschillende houdingen, aansluiten van de TENS, toedienen van lachgas, maar ook een rustige omgeving creëren, huid-op-huid contact met de baby bevorderen.
Onze praktijk heeft een unieke wijze van begeleiding tijdens de bevalling, want je krijgt gedurende de gehele bevalling 1-op-1 begeleiding! Er is dus altijd een deskundige bij je, zelfs als het wat langer duurt. We kunnen hiermee het proces goed in de gaten houden en indien nodig wat bijsturen. Als je in het ziekenhuis wilt bevallen, regelen wij dat voor je.
Dit is wat wij jou bieden
Wat moet ik doen als de bevalling is begonnen?
Je kunt zelf al veel doen, om ervoor te zorgen dat je vol vertrouwen de bevalling tegemoet gaat. Een goede voorbereiding is het halve werk: ga op zoek naar informatie, stel vragen aan ons, neem voldoende rust. Wat wij het allerbelangrijkst vinden: vertrouw op jezelf en je lichaam. Als de bevalling begint: blijf kalm, controleer je ademhaling en zoek zoveel mogelijk ontspanning op. Jij hebt de kracht, wij hebben de expertise. Samen komen we tot het beste resultaat.
Wat wij voor je kunnen betekenen
Jacolien Rijsdijk
”Met één van onze verloskundigen aan jouw zijde, ben je verzekerd van deskundige en veilige zorg op elk moment van de dag (en nacht). Als wij zien dat er een complicatie optreedt, kunnen wij hier direct op handelen. Zo kan er altijd de beste zorg geboden worden, door de juiste persoon op het juiste tijdstip.”
Onze samenwerkingen
Je kunt als de zwangerschap goed verloopt, ervoor kiezen om thuis te bevallen. Als wij het adviseren om in het ziekenhuis te bevallen, zullen wij dit persoonlijk met jou bespreken. Je hebt altijd een vrije keuze om in het ziekenhuis te bevallen. We kunnen er helaas van tevoren nooit zeker van zijn dat in jouw ziekenhuis van voorkeur plek is tijdens de bevalling. Maak daarom een lijstje met jouw voorkeuren voor de ziekenhuizen en neem dit op in jouw geboorteplan.
Wil je meer lezen over vergelijkbare onderwerpen?
We hebben meer informatiepagina’s, misschien vind je deze interessant:
- Veelgestelde vragen over de bevalling
- Alles over de voortekenen van de bevalling
- Alles over de badbevalling
Deze websites zijn ook interessant om te bekijken: