Welke echo’s worden er gemaakt?
Bij het intakegesprek met jouw verloskundige, heb je het zorgpad doorgenomen. In jouw zorgpad is beschreven of jij een indicatie hebt voor groei-echo’s in de zwangerschap. Wanneer jij deze indicatie hebt, zullen wij de groei-echo’s voor je inplannen tijdens het derde trimester. Indicaties zijn bijvoorbeeld: een eerdere baby met een laag of heel hoog geboortegewicht, roken tijdens de zwangerschap, of zwangerschapsdiabetes.
Alle vrouwen die geen indicatie hebben voor een groei-echo, krijgen altijd wel een liggingsecho rond 35 weken zwangerschap.
Buiten deze medische echo’s, heb je bij ons ook de mogelijkheid om een pretecho te maken in het derde trimester. Je kunt een 2D pretecho maken, of 3D/4D. Nieuwsgierig geworden? Lees hieronder verder!
De groei-echo
Een groei-echo wordt gemaakt om de baby op te meten. Wanneer je meerdere groei-echo’s maakt, kun je zien of de baby ook goed groeit in de tussenliggende weken.
Dit kun je verwachten van een groei-echo:
De liggingsecho
De meeste baby’s draaien tussen de 30 en 33 weken zwangerschap met het hoofd naar beneden. Ongeveer 3% van de kinderen gaat met de billen naar beneden liggen. Dit noemen we een stuitligging.
Dit kun je verwachten van een liggingsecho:
Ligt de baby nog in stuitligging of dwarsligging? Dan zullen wij met jullie bespreken wat de mogelijke vervolgstappen zijn.
De pretecho
Je kunt bij ons ook een pretecho maken in het derde trimester. We begrijpen het helemaal als voor jouw gevoel de medische echo’s ver uit elkaar liggen. Pretecho’s zijn niet bedoeld om een medische echo te vervangen, er wordt tijdens een pretecho dan ook geen groeimetingen verricht of gezocht naar afwijkingen. Maak jij je zorgen om de zwangerschap? Bespreek dit dan eerst met ons.
Je kunt in het 3e trimester een 2D of een 3D/4D pretecho laten doen. Lees hier meer over de pretecho’s in onze praktijk.
Dit kun je verder van ons verwachten
Wat als de baby niet goed groeit?
Wanneer wij na het uitvoeren van de groei-echo, het vermoeden hebben dat de baby niet goed is gegroeid, zullen wij dit uiteraard met jullie delen. Voor iedereen is de echo-uitslag net even anders, dus we leggen altijd precies uit wat er is gemeten en wat dit voor jullie situatie betekent.
Wanneer een baby kleiner lijkt kan dat grofweg twee redenen hebben: de placenta werkt niet voldoende om de baby van voedingsstoffen te voorzien, of de baby is genetisch gewoon wat kleiner.
Wanneer een baby groter lijkt kan ook dat grofweg twee redenen hebben: de baby wordt te groot omdat deze teveel suikers krijgt via de placenta (bij zwangerschapsdiabetes), of de baby is genetisch wat groter.
Onze samenwerkingen
Anna van Oosten
”We hebben ook in het 3e trimester een fijne samenwerking met Bovenmaas Prenataal. Als het nodig is om jullie naar het ziekenhuis te verwijzen voor verder echo-onderzoek, dan kunnen jullie terecht bij het IJsselland ziekenhuis, Groene Hart ziekenhuis en Franciscus Gasthuis en Vlietland. Voor bepaalde situaties is het nodig om je te verwijzen naar het Erasmus Medisch Centrum.”
Wil je meer lezen over vergelijkbare onderwerpen?
We hebben meer informatiepagina’s, misschien vind je deze interessant:
Deze websites zijn ook interessant om te bekijken: