Alles over Voeding tijdens de zwangerschap

Gezonde en veilige voeding is extra belangrijk tijdens de zwangerschap. Wij helpen je graag door de meest up-to-date voedingsadviezen met je te delen.

Home > FAQ > Zwangerschap > Alles over voeding tijdens de zwangerschap

Wat is nu gezond eten, volgens de verloskundige?

Wij raden het aan om gezond en gevarieerd te eten, volgens de Schijf van Vijf. Zo weet je zeker dat je voldoende van iedere voedingsstof binnenkrijgt: eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Je baby heeft al deze voedingsstoffen nodig om te groeien. Naast eten moet je ook voldoende drinken: probeer vooral water te drinken, frisdrank met veel suiker is niet gezond, net als teveel cafeïne (in koffie en cola). Alcohol wordt helemaal afgeraden. Via de website van het voedingscentrum kun je een persoonlijk voedingsadvies krijgen, op basis van jouw leeftijd en situatie (zwangerschap en/of borstvoeding). Dit kan fijn zijn om wat meer ideeën te krijgen voor jouw gezonde eetpatroon.

Naast gezonde en gevarieerde voeding, is het belangrijk om tijdens de zwangerschap extra foliumzuur en vitamine D te gebruiken. Je kunt dit in een gecombineerd supplement kopen bij de drogist, of via een multivitamine voor zwangeren.

Het is heel belangrijk om tijdens de zwangerschap je groente en fruit goed te wassen, daarmee verwijder je mogelijk schadelijke bacteriën en parasieten. Een ander advies, niet over voeding, maar wel over die parasieten: die kunnen ook voorkomen in de tuin, en in de kattenbak. Draag dus handschoenen wanneer je met een van beide bezig bent, of draag deze taken voorlopig over aan je partner. 

Gezonde én veilige voeding

Er zijn een paar hoofdlijnen waar je rekening mee kunt houden om gezond én veilig te eten in de zwangerschap. Je vindt ook voor duizenden voedingsmiddelen een passend advies in de ZwangerHap van het Voedingscentrum.

Eet geen rauwe producten in verband met het risico op besmetting via bacteriën (listeria, toxoplasmose). Je moet hierbij denken aan: rauw vlees en rauw of gerookte vis, rauw ei, rauwe kiemgroente, rauwe melk en zachte rauwmelkse kaas. Wanneer deze producten goed zijn verhit of gepasteuriseerd, zijn ze wel veilig om te eten!

Eet geen producten die teveel schadelijke stoffen bevatten, zoals:

 • Sommige vissoorten (makreel, paling, sardine, tonijn, krab, garnalen)
 • Lever
 • Alcohol
 • Kruidenpillen
 • Kalebaskalk (pimba)
 • Venkel- en/of anijsthee (borstvoedingsthee)

Hier moet je voorzichtig mee zijn

Sommige producten met schadelijke stoffen, zijn veilig als je er niet te grote hoeveelheden van eet: 

 • Leverworst of leverpaté: maximaal een keer per week een boterham met een dun laagje paté kan geen kwaad.
 • Koffie: maximaal 2 kopjes per dag (maximaal 200 mg cafeïne per dag).
 • Drop: maximaal 8 dropjes per dag. Bij hoge bloeddruk geen drop eten.
 • Sojaproducten: maximaal 4 porties (van 150 ml) yoghurt/drink per dag, daarnaast maximaal twee keer per week andere sojaproducten zoals tofu, tempé of sojabonen.
 • Kruiden: veel kruiden kun je veilig eten bij normaal gebruik. Normaal gebruik betekent: om je eten op smaak te brengen. Gebruik niet elke dag veel van dezelfde kruiden, probeer te variëren.

Dit kun je van ons verwachten

We spreken graag met jullie over voeding! Dit komt in ieder geval aan bod tijdens ons intakegesprek, rond de 11e week van de zwangerschap. Heb jij al een gezond en gevarieerd eetpatroon? Denk je dat nog ergens winst te behalen is? Twijfel je of je iets wel of niet mag eten? Bespreek het gerust met ons, we bieden je graag extra informatie.

Wat wij voor je kunnen betekenen

Astrid Cijsouw

“Is je zorgvraag te complex, of hebben we tijdens onze reguliere zorg niet voldoende tijd om je te helpen? Bij ons in de praktijk heb je ook de mogelijkheid om een afspraak te maken met de diëtiste van Fit for Foodies.. Zij ondersteunt onder andere bij een gezonde gewichtstoename in de zwangerschap en zwangerschapsdiabetes.”

Wil je meer lezen over vergelijkbare onderwerpen?

We hebben meer informatiepagina’s, misschien vind je deze interessant:

Deze websites zijn ook interessant om te bekijken: