Hoe werkt een badbevalling?
Je kunt er voor kiezen om thuis of in het geboortecentrum in bad te bevallen. Omdat een badbevalling thuis iets meer voorbereiding vereist, zullen we vooral de thuissituatie verder bespreken op deze pagina. Maar alle voordelen van een badbevalling zijn natuurlijk nog steeds hetzelfde wanneer je in het ziekenhuis bevalt.
Je kunt het bad in op een moment dat je daar behoefte aan hebt. We weten dat het een goed moment is wanneer je zo’n 4-5 centimeter ontsluiting hebt. Na twee uur in het bad neemt het effect van het warme water af. Het is dan verstandig om kortdurend uit bad te gaan. Ga even naar de wc, eet en drink wat. Wanneer je daarna opnieuw het bad in stapt, is de werking van het warme water weer optimaal en helpt het water je weer te ontspannen.
Voor een baby is een badbevalling een erg rustige manier van geboren worden. Het is een natuurlijke overgang van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater. Hierdoor zijn baby’s die in water geboren worden vaak ontspannen, huilen niet of nauwelijks en reageren alert. Ook is er vaak direct een intens contact tussen ouders en de baby, mede door de rustige overgang en het feit dat ouders de baby zelf aanpakken.
Waarom kiezen voor een badbevalling?
- Het water maakt je lichaam lichter, waardoor je vrijer bent in je bewegingen. Door deze vrijheid neem je vanzelf een actieve baringshouding aan. Dat bevordert een vlotte bevalling.
- In bad kun je je makkelijker voor je omgeving afsluiten en in je ‘bubbel’ komen.
- Warm water ontspant en werkt daardoor pijnstillend. Door de ontspanning kun je de weeën beter verdragen. De kans dat je medicinale pijnstilling nodig hebt, is kleiner.
- Het warme water zorgt ervoor dat je weefsels soepeler worden en makkelijker kunnen oprekken. Hierdoor is de kans op uitscheuren wat kleiner.
- Voor een baby is een badbevalling een erg rustige manier van geboren worden.
- Bevallen in warm water wordt zeker aangeraden wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap rugklachten of bekkeninstabiliteit hebben.
Wat wij voor jullie kunnen betekenen
Astrid Cijsouw
”We zullen jullie tijdens de bevalling ondersteunen als jullie de wens hebben voor een badbevalling. Net als bij een bevalling buiten het water, houden wij de conditie van moeder en kind nauwlettend in de gaten. We willen jullie graag begeleiden op een manier die jullie prettig vinden, daarom bespreken we de wederzijdse verwachtingen al met jullie in de zwangerschap.”
Wat we verder voor je kunnen betekenen
De harttonen van de baby worden bij een badbevalling, net als bij een bevalling op het droge, regelmatig gecontroleerd. Onze doptone is waterdicht.
Wordt de baby in bad geboren? De baby kan na de geboorte nog 1- 1,5 minuut onder water ‘zwemmen’ als hij in goede conditie wordt geboren. Zolang de baby onder water is krijgt hij/zij zuurstof via de navelstreng en zal pas ademen als zijn/haar gezichtje in aanraking komt met koude lucht. Is de baby niet in een goede conditie of twijfelen wij hieraan, dan zullen we de baby sneller boven water halen.
Ook de placenta kan in bad geboren worden. In een klein teiltje kan hij dan naast je drijven zodat we niet meteen de navelstreng hoeven door te knippen. Het schatten van het bloedverlies is iets lastiger in bad dan erbuiten. Zolang het bloedverlies normaal is en jij jezelf goed voelt kun je in bad blijven tot je er zelf uit wil. Twijfelen we over de hoeveelheid bloedverlies dan kan het zijn dat we je eerder vragen uit bad te komen om het bloedverlies beter te kunnen inschatten.
Verloopt alles voorspoedig na de geboorte en hebben jullie rustig kennisgemaakt met de baby? Dan helpen we jullie ook om op een zelfgekozen moment uit bad te komen, af te drogen en te verplaatsen naar de bank of het bed. Voor het eventuele hechten is het handig dat er een bed op hoogte klaarstaat. Ook voor het geven van de eerste borstvoeding en om na de bevalling goed tot rust te komen is het fijn dat je in bed kunt stappen.
Wil je liever poliklinisch bevallen in een bevalbad? Je kunt dan kiezen voor het IJsselland geboortecentrum of het Franciscus Gasthuis & Vlietland. In het IJsselland ziekenhuis is één kamer met een vast bevalbad, in het Franciscus ziekenhuis kun je een opblaasbaar bevalbad huren (€100) voor in jouw eigen verloskamer.
Praktische vragen rondom de badbevalling
Wil je meer lezen over vergelijkbare onderwerpen?
We hebben meer informatiepagina’s, misschien vind je deze interessant:
Deze websites zijn ook interessant om te bekijken: