Verloop van de bevalling
Het maakt nogal wat uit of het je eerste of een volgende bevalling betreft. Als je eerste goed is gegaan gaan alle volgende bevallingen meestal vrij probleemloos. Investeren in de begeleiding van de eerste bevalling is daarom heel belangrijk.
Tijdens de zwangerschap komt dit natuurlijk uitgebreid aan bod. Vaak heb je al veel informatie van zussen of vriendinnen. Iedereen heeft een uniek verhaal. Helaas zijn niet alle verhalen rooskleurig.
Het verloop van een bevalling is nooit helemaal te voorspellen maar veel zaken zijn goed te beïnvloeden door goede begeleiding, bewaking en zonodig tijdig bijsturen.
- Begeleiding betekent dat we je niet alleen laten vanaf het moment dat we hebben vastgesteld dat je bevalling is begonnen. We komen meestal thuis kijken hoe het gaat en hoe ver je bent. Soms blijven we nog een tijdje thuis maar dan zijn jullie niet alleen.
- Bewaking houdt in dat we goed opletten hoe jij en de baby door de baring komen. Kun je goed omgaan met de weeën? Heb je iets nodig? Houdt de baby het allemaal goed vol? Maar ook: vordert de ontsluiting voldoende? Want het is heel vervelend om pijn en weeën te hebben en er dan uren later achter te komen dat de ontsluiting blijft steken op 3 cm.
- Zo nodig bijsturen betekent dat we lekker niks doen als het goed vordert, maar als het niet vordert we zullen voorstellen om in te grijpen. Een ingreep is bijvoorbeeld vliezen breken. En als je vliezen al gebroken zijn, of als dat niet voldoende helpt, zullen we voorstellen dat je aan het infuus gaat.
- Zo kunnen we er voor zorgen dat je een zo groot mogelijke kans hebt op een goede bevalling die je op eigen kracht volbrengt. En nogmaals: we leven in de 21e eeuw. Goede pijnstilling is beschikbaar voor iedereen die het nodig heeft.
Bekijk vast de brochure over houdingen en bewegen tijdens de bevalling.