Veelgestelde vragen over de kraamperiode

Ben je op zoek naar extra informatie rondom de kraamperiode? Dan zit je hier goed! Staat jouw vraag er niet bij? Laat het gerust aan ons weten, wij helpen je graag en jij helpt ons direct om deze pagina verder uit te breiden!

Home > FAQ > Kraamperiode

De kraamweek

Wij bezoeken je de eerste dagen na je bevalling een aantal keer. Samen met de kraamverzorgster kijken we of het goed gaat met jou en de baby. De kraamverzorgster houdt een dossier bij en overlegt met ons wanneer zij iets niet vertrouwt. We letten bij de moeder op de stuwing van de borsten, het krimpen van de baarmoeder en of eventuele hechtingen mooi genezen. Maar ook houden we in de gaten of het emotioneel goed met je gaat en of je niet meer dan normaal onzeker bent. Bij de baby letten we op de kleur, plassen en ontlasting, het drinkgedrag en de groei.

De achtste dag is in principe de laatste dag dat wij je bezoeken. Wij dragen het dossier van de baby over aan het Centrum voor Jeugd en Gezin. De zorg voor de baby wordt vanaf nu overgenomen door het consultatiebureau. Je krijgt een oproep voor de gehoortest binnen twee weken na de geboorte.

Lees meer over de kraamweek

Na je bevalling moet jullie baby binnen 3 werkdagen worden aangegeven in de gemeente waar hij of zij geboren is. Je kunt je baby aangeven door een afspraak te maken voor een online of fysiek moment. Kijk op de website van de gemeente waar je baby geboren is, voor verdere informatie.

Alle baby’s krijgen een hielprikscreening aangeboden. Hiermee kunnen zeldzame aangeboren ziektes worden opgespoord. Hoe eerder deze ziektes worden opgespoord, hoe beter. Zo kan zeer ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van jullie kind worden voorkomen of beperkt. Je krijgt van ons een folder met de beschrijving van alle ziektes waarop getest wordt.

Dit onderzoek is gratis en niet verplicht. Op de vierde of vijfde dag na de geboorte nemen we bij je baby een beetje bloed af door middel van een prik in de hiel. De benodigdheden hiervoor hebben wij bij ons.

Lees meer over de hielprik

Sommige kinderen hebben een verkorte tongriem, dat kan problemen geven tijdens de (borst)voeding. Wat is een verkorte tongriem? Welke problemen passen er bij een verkorte tongriem? Wat kunnen we eraan doen? Lees er meer over op onze informatiepagina.

Zes weken na de bevalling zien we jullie graag nog een keer voor een laatste controle. We proberen de nacontrole te plannen bij de verloskundige die de bevalling heeft begeleid. De nacontrole is bedoelt om terug te kijken op de zwangerschap, de bevalling en kraambed. Hoe heb je het ervaren, heb je nog vragen, op- of aanmerkingen? We vragen naar je herstel en bespreken anticonceptie of gezinsplanning. We vinden het heel leuk als je je baby meeneemt naar de afspraak, maar tijdens de afspraak ligt de focus wel bij jou.  

Andere veelgestelde vragen over de kraamperiode

Als je baby wordt geboren is dat een grote overgang. Je kind heeft jouw nabijheid altijd gevoeld. Om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen kan het heel fijn zijn om je baby te dragen. Een draagdoek kan hierbij een uitkomst zijn, het is praktisch, gezellig en voorziet in de behoefte van zowel jouw als je baby. Overweeg je je baby na de geboorte te gaan dragen in een draagdoek of babydrager? Wij geven je graag advies tijdens een draagdoekconsult, het is ook mogelijk om bij ons draagdoeken te lenen (inclusief babypop, om het dragen ‘veilig te proberen’). Een draagdoekconsult kost €65 inclusief twee weken lenen van de draagdoeken. Neem contact met ons op voor meer informatie of het plannen van een afspraak.

Je kunt regelmatig onzeker zijn in de eerste periode met je baby. Een babyconsulent kan tips en begeleiding geven bij allerlei vragen in de eerste periode met je baby. Wij werken fijn samen met Annette Westeneng, zij is kinderverpleegkundige en heeft een eigen praktijk als babyconsulent ‘Passie4babys’. Zij kan je helpen met vragen over huilen, slapen, voeding etc. Voor meer informatie verwijzen we naar haar site:  Annette Westeneng.

De eerste week na de bevalling moet je vooral bijkomen. Je hebt misschien een zware bevalling gehad, of je hebt een nacht gemist. Slaap inhalen is lastig, zeker als je baby ’s nachts veel wakker is. Pasgeborenen hebben nog geen dag -en nachtritme. Het hormoon dat dat regelt, melatonine, gaan ze pas na 6 weken aanmaken. Na 12 weken hebben ze een normale hoeveelheid in hun bloed. De meeste kinderen gaan ook ergens tussen 6-12 weken langer doorslapen. De beste tip voor ouders van jonge kinderen is: slaap als je baby slaapt.

Maar hoe doe je dat als je zelf niet in slaap kunt komen? De meeste kraamvrouwen slapen licht. Als kersverse moeder ben je alert en hoor je elk geluidje. Dat is normaal. Maar sommige moeders zijn hyper-alert. Ze kunnen niet in slaap vallen en raken oververmoeid. Hoe kun je deze slapeloosheid nu aanpakken?

  • Het is belangrijk dat je weet dat je baby veilig is. Als je partner met de baby in een andere kamer slaapt kun jij jezelf ‘toestemming geven’ om je alertheid te verminderen en dus in slaap te vallen.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, bij voorkeur buiten. Een lekker wandelingetje met de kinderwagen elke dag helpt echt.
  • Drink niet te veel koffie of stap over op décafé.
  • Drink weinig of geen alcohol.
  • Creëer een slaapritueel.
  • Drink ’s avonds voor je naar bed gaat een kop rustgevende thee, bijvoorbeeld kamillethee.
  • Kijk in de slaapkamer niet naar beeldschermen, vermijd blauw licht.
  • Piekeraars kunnen baat hebben bij mindfulness.
  • Neem eventueel wat valeriaandruppels.
  • Er zijn ‘slaapapps’ die je helpen om te ontspannen en in slaap te vallen.

En als echt niets helpt, wacht dan niet te lang maar overleg tijdig met je huisarts. Zij kan je verwijzen naar een gespecialiseerde therapeut.

Wanneer je zwanger bent heb je gemiddeld een tot anderhalve liter meer circulerend volume. Per milliliter bloed zijn er minder rode bloedlichaampjes. Door deze aanpassing hebben veel zwangeren een lichte vorm van bloedarmoede. Zolang dat binnen redelijke grenzen blijft hoeft daar niets aan te worden gedaan. Wanneer je bevalt, verlies je gemiddeld ongeveer 500 ml bloed. Na de bevalling plas je de eerste 48 uur erg veel. De extra liter die je in de zwangerschap erbij had verdwijnt, zo weer en je bloedarmoede wordt ook weer wat minder.

Als je meer dan een liter bloed hebt verloren tijdens de bevalling, dan moet dat wel gecompenseerd worden. Met bloedtransfusies zijn we bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd erg terughoudend vanwege de risico’s. Dus de voornaamste adviezen zijn: rust, slapen, goed eten en ijzersupplementen slikken.

IJzerrijk eten is niet zo moeilijk, als je weet waar je op moet letten. IJzer zit in dierlijke producten zoals vlees, vis, kip en ei. In rund- of lamsvlees zit meer ijzer dan in varkensvlees of kip. Je kunt ook veel ijzer vinden in plantaardige producten, zoals brood en volkorenproducten, peulvruchten, noten en in verschillende groene groenten zoals spinazie, postelein, paksoi en snijbiet. Je vindt het ook in radijs. 

Bij de nacontrole kunnen wij jouw ijzerwaarde opnieuw controleren. Dan weten we of je op de goede weg bent in je herstel.

Na de bevalling is het belangrijk om je bekkenbodem weer te gaan trainen. Het zijn spieren, net als je buikspieren. De meeste zwangerschapscursussen besteden hier aandacht aan. Veel vrouwen geven aan dat na een half jaar de bekkenbodem weer min of meer normaal aanvoelt. Het kan echter wel zo zijn dat jij nog bepaalde klachten hebt. Daarom adviseren wij iedereen om de bekken(bodem)check in te vullen. Deze geeft jouw een persoonlijk herstel advies. Blijf niet lopen met jouw klachten! Bekkenfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in deze problemen.

Lees hier de brochure

Het is heel goed mogelijk om borstvoeding te combineren met je werk. De eerste negen maanden na je bevalling heb je het recht om 25% van je werktijd te besteden aan kolven of borstvoeding geven. De werkgever is verplicht om een kolfruimte te regelen.  Lees verder op Mag ik borstvoeding geven onder werktijd? | Rijksoverheid.nl. Ook op de site van 24baby staan een paar nuttige tips: Borstvoeding en werk combineren – 24Baby.nl

De ARBO dienst heeft een aparte pagina voor vrouwen die werken in combinatie met borstvoeding (of kolven). Op die site staat beschreven wat risico’s zijn voor vrouwen die borstvoeding geven en/of kolven, lees verder op Borstvoeding en kolven | Kinderwens, zwanger, borstvoeding en werk | Arboportaal.

Jouw vraag en antwoord niet gevonden?

Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op! Je mag altijd je vragen stellen tijdens de reguliere afspraken. Wil je liever eerder een antwoord? Bel of mail ons dan.

We willen je nadrukkelijk vragen om bij plotselinge klachten altijd te bellen! Bij twijfel over jouw gezondheid of die van de baby willen wij je altijd spreken en misschien zien voor een extra controle.