De eerste afspraak

Best spannend natuurlijk, de eerste keer naar de verloskundige. Het intakegesprek duurt ongeveer 40 minuten.

Een van de assistentes heeft al een dossier aangemaakt met je naam, adres etc. Dat lopen we even door. Daarna zullen we je vragen stellen over je ziektegeschiedenis (eventuele operaties, medicijngebruik e.d.), allergieën (voor bijvoorbeeld medicijnen) en leef- en voedingsgewoonten.

Als je eerder zwanger geweest bent, zullen wij naar het verloop en de uitkomst van die zwangerschap(pen) vragen. Verder vragen wij je naar de gezondheid van je (nabije) familie en eventuele aangeboren ziekten of afwijkingen die in jouw familie en de familie van de vader van je baby voorkomen. Je kunt misschien al even nadenken of er iets bijzonders is dat wij wellicht willen weten en wat je even moet navragen of opzoeken. En natuurlijk beantwoorden we al jullie vragen.

Onderwerpen die tijdens het eerste gesprek aan bod komen zijn in elk geval: prenatale screening en echoscopie. Willen jullie onderzoek naar je kans op een kindje met een chromosoom afwijking? Heb je thuis misschien al de keuzehulp ingevuld of staan jullie er nog helemaal blanco in. Na het gesprek krijg je de info-folder mee om thuis nog eens samen te kunnen lezen, maar je kunt hem hier ook vast bekijken.

Andere onderwerpen die even aangestipt worden zijn de plaats van de bevalling en de voeding die je je kindje wilt geven. Maar een antwoord daarop hoef je zeker nog niet te weten.

We zullen ook je toestemming vragen om gegevens te mogen delen met andere behandelaars zoals je huisarts, de kraamzorg, de gynaecoloog of de kinderarts in geval van complicaties.

Met een vingerprikje bekijken wij of je bloedarmoede hebt en meten we je glucosegehalte. Je bloeddruk wordt gemeten en wij luisteren naar het hartje van de baby indien je al 12 weken of verder zwanger bent. Als je minder dan 12 weken zwanger bent kunnen we de hartslag nog niet laten horen.

Ook vragen we je het AVG formulier te tekenen. Daarmee geef je toestemming voor het opslaan van je gegevens. Alles wordt opgeslagen in het elektronisch dossier waar je zelf steeds toegang tot hebt via de Orfeus app voor zwangeren.

Wij zijn 24/7 bereikbaar op tel: 0180 31 63 57
Bij spoed kies optie 1. Bij langdurig geen gehoor kun je bellen naar de dokterstelefoon 010 2865055.

Om een afspraak te maken / te wijzigen of niet dringende vragen zijn we bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:00-16:30 uur