41 weken en dan?

Als je tussen 37 en 42 weken bevalt, noemen we dat ‘op tijd’. De meeste kinderen worden geboren tussen 39 en 41 weken. Ongeveer 18% van de vrouwen bevalt tussen 41 en 42 weken. Vanaf 41 weken wordt de kans dat je bevalling begint met het uur groter. Maar wat nu als je bij 41 weken zwangerschap nog loopt?

Afwachten is een goed idee. Een bevalling die spontaan begint heeft de beste kans om vlot te verlopen. Ingeleide bevallingen zijn vaak langdurig omdat je baarmoeder er nog niet aan toe was. Ingeleide bevallingen worden vaak als pijnlijker ervaren omdat je min of meer aan bed gekluisterd bent vanwege de apparatuur en het infuus. Natuurlijk is goede pijnstilling beschikbaar maar de afweging die je altijd moet maken is: wat is op dit moment het veiligste voor moeder en kind.

Vanaf 41 weken bieden we aan om te strippen. Strippen doen we in principe bij je thuis. Er wordt dan tijdens een inwendig onderzoek gevoeld of de baarmoedermond al een beetje open staat. Zo ja, dan kunnen we proberen de vliezen een beetje los te woelen. Dit kan het zetje zijn dat je nodig hebt maar het kan ook een valse start veroorzaken. Als je 41 weken haalt bespreken we alle voors en tegens van strippen uitgebreid met je.

Daarnaast wordt er in de week tussen 41 en 42 weken extra onderzoek aangeboden in de vorm van hartfilmpje en echo om de hoeveelheid vruchtwater te beoordelen. De moederkoek maakt ook het vruchtwater aan. Als jouw kindje lekker beweegt en je hebt een mooie hoeveelheid vruchtwater dan functioneert de moederkoek nog uitstekend. Een kind dat normaal beweegt heeft voldoende zuurstof.

Als je eenmaal de 42 weken grens bereikt is inleiden vaak wel de beste optie. Maar ook dat wordt uitgebreid met jullie besproken.

Hier kun je onze folder downloaden

Wij zijn 24/7 bereikbaar op tel: 0180 31 63 57
Bij spoed kies optie 1. Bij langdurig geen gehoor kun je bellen naar de dokterstelefoon 010 2865055.

Om een afspraak te maken / te wijzigen of niet dringende vragen zijn we bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:00-16:30 uur