Home > Hormoonspiraal

Hormoonspiraal

Er bestaan twee soorten hormoonspiralen, namelijk de mirena spiraal en de kyleena spiraal.

Wat is een hormoonspiraal?

De hormoonspiraal is een kunststof ankertje van 30 of 32 mm lang die in de baarmoeder geplaatst wordt. Het is een zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel en geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Uiteraard kun je de Mirena eerder laten verwijderen, bijvoorbeeld bij een zwangerschapswens.

Hoe werkt een hormoonspiraal?

Het beschermt op meerdere manieren tegen een zwangerschap. Het spiraal geeft dagelijks een kleine hoeveelheid van het hormoon progestageen af. De hoeveelheid hormonen is 10 tot 30 keer minder dan bij andere hormonale anticonceptiemethoden. Ten eerste zorgt dit hormoon ervoor dat een eisprong uitblijft en er dus ook geen bevruchting kan plaatsvinden. Daarnaast maakt progestageen het slijm van de baarmoedermond dikker, waardoor de zaadcellen moeilijker in de baarmoeder komen. Als laatst wordt er minder baarmoederslijmvlies opgebouwd, waardoor een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen. Dit laatste zorgt er bij 80% van de vrouwen voor dat een menstruatie uitblijft of minder heftig is.

Mirena of Kyleena?

Het jongere zusje van Mirena is de Kyleena  spiraal. Beide spiralen zijn even betrouwbaar, maar de Kyleena bevat nog minder van het hormoon progestageen dan de Mirena. Hierdoor worden bij de Kyleenaspiraal in vergelijking met de Mirenaspiraal iets vaker doorbraakbloedingen gemeld door gebruikers. De Mirena kost €147,- en de Kyleena €153,-.

Plaatsing van het spiraal

De spiraal wordt via de vagina in de baarmoeder geplaatst. De handeling wordt uitgevoerd door een getrainde verloskundige: Anna, Esther of Astrid. De plaatsing duurt in zijn geheel ongeveer 30 minuten, maar het inbrengen van het spiraal zelf duurt enkele minuten. We nemen rustig de tijd alles vooraf uit te leggen en zullen de plaatsing uitvoeren op jouw tempo. Na de plaatsing zullen wij een echo maken om te controleren of de spiraal op zijn plaats zit.  De plaatsing kan gevoelig zijn en daarom raden wij je aan een half uur voor de afspraak Aleve Feminax (Naproxen 275mg) of Ibuprofen 400 mg in te nemen. Geef je borstvoeding, dan heeft 1000 mg Paracetamol de voorkeur.

Na de plaatsing

Meestal heb je een paar uur tot een paar dagen last van je onderbuik. Het kan zijn dat je een aantal dagen wat licht bloedverlies hebt. Na de plaatsing van het hormoonspiraal kun je gedurende de eerste drie maanden onregelmatige bloedverlies hebben, meestal in de vorm van “spotting” (enkele druppels bloedverlies of wat bruinige afscheiding). Het onregelmatig bloedverlies wordt geleidelijk minder en blijft in een aantal gevallen uiteindelijk helemaal weg. Na het verwijderen van het hormoonspiraal komt de normale cyclus vrijwel meteen terug. Meestal komt de eerste eisprong al na enkele weken en zwanger worden is dan weer mogelijk.

 Nacontrole

Ongeveer 8 weken na de plaatsing kan een nacontrole afspraak gepland worden. Tijdens deze controle wordt middels een vaginale echo gekeken of het spiraal op de juiste plek zit. De verloskundige blijft contactpersoon tot acht weken na het plaatsen van de spiraal.

Voor -en nadelen van het hormoonspiraal

Voordelen
– Zeer betrouwbare anticonceptie
– Vijf jaar bescherming tegen zwangerschap
– Geleidelijke hormoonafgifte, zonder dagelijkse pieken en dalen
– Snel vruchtbaar na verwijdering

 Nadelen 
– Menstruatiepatroon kan veranderen
– Je kunt je menstruatie niet zelf reguleren

 

 

Wij zijn 24/7 bereikbaar op tel: 0180 31 63 57
Bij spoed kies optie 1. Bij langdurig geen gehoor kun je bellen naar de dokterstelefoon 010 2865055.

Om een afspraak te maken / te wijzigen of niet dringende vragen zijn we bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:00-16:30 uur