- Home >
De kraamverzorgster, een onmisbare hulp of overdreven luxe?
Vorige week kreeg ik een e-mail van mijn nichtje. Zij woont in de VS, al haar hele leven. Onze moeders schreven elkaar wekelijks op luchtpostpapier, maar pas sinds e-mail en social media hun intrede deden hebben wij contact. We zijn even oud. Ze schreef me opgewekt dat ze oma was geworden en dat ze twee weken bij haar dochter en kleinzoon was geweest om te zorgen voor het nieuwe gezinnetje. De derde dag was er een angstig momentje want de baby was erg geel geworden dus waren ze hals over kop weer naar het ziekenhuis gereden. De baby was helemaal door de kinderarts onderzocht, er waren bloedtests gedaan, wel duur, maar gelukkig mocht hij weer naar huis.
Dit zette me toch aan het denken. Wat hebben wij het hier toch goed met kraamzorg. Hoe verloopt zo’n situatie hier?
Wanneer je in Nederland naar huis gaat na je bevalling komt de kraamverzorgster bij je thuis. Zij zorgt voor het nieuwe gezin. De verloskundige komt bij je thuis voor de controles. Meestal komt de verloskundige om de andere dag. Maar dat is verantwoord omdat de kraamverzorgenden onze ogen en oren zijn. Wij worden gebeld door de kraamzuster als ze een baby te geel vindt. Maar daarnaast geeft ze nog meer informatie. Drinkt het kindje goed, is het een alerte baby? Zijn er voldoende poep- en plasluiers? Is de temperatuur goed? Als dit soort zaken spelen mee in de overweging om een baby te prikken voor geelzucht. Het buisje bloed wordt naar het laboratorium gebracht en een paar uur later weten we wat er aan de hand is en of met de kinderarts moeten overleggen of het zelf afkunnen. Dus gen paniek, geen hals over kop naar het ziekenhuis racen en geen hoge rekening voor de zorgverzekeraar.
Dat kraamverzorgenden onze ogen en oren zijn in het gezin is helemaal waar. Ze letten niet alleen op de baby maar ook op jou als kersverse moeder. Overweldigt alles je en komen de kraamtranen? De zuster is er met een lekker kopje thee en een luisterend oor.
Gaat de borstvoeding niet meteen fantastisch? De kraamverzorgster heeft een hele truckendoos om het te laten slagen. Is je oudste uit zijn doen van alle aandacht voor de nieuwe baby? De zuster doet wat extra met hem. Bezoek wordt voorzien van koffie en thee, de bloemen worden verzorgd en ze werkt ze tactvol de deur uit als jij moet rusten of voeden. Ze sluit de zorg pas af als jullie vol zelfvertrouwen in je nieuwe rol als ouders zijn gegroeid.
Als je thuis bevalt assisteert de kraamverzorgster ons. Terwijl jullie de nieuwe baby bewonderen en knuffelen ruimt zij op en maakt wat te drinken en te eten voor je. En ze vertrekt pas als jij helemaal gewassen en verzorgd in een schoon bed ligt.
Wist je dat Nederland het enige land in Europa is dat dit systeem van kraamzorg thuis kent? In alle andere landen word je of zo naar huis gestuurd met een A-viertje met wat basisinstructies en een telefoonnummer voor noodgevallen, of je blijft een paar dagen in een kraamkliniek. Dat laatste is misschien niet slecht maar we zeggen niet voor niks: oost west, thuis best.
Er is de afgelopen jaren helaas vreselijk beknibbeld op kraamzorg. Hopelijk wordt het niet nog minder want een ander vangnet is er niet echt.
Dus als je hebt genoten van de hulp in je kraamtijd en de zorg die je hebt gekregen, realiseer je dan dat het een luxe is die miljoenen vrouwen niet kennen.