Wat gebeurt er tijdens de overgang?
De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen het veertigste en zestigste levensjaar (gemiddeld 51 jaar). De eierstokken zullen geleidelijk aan ophouden met het produceren van oestrogeen (het vrouwelijk geslachtshormoon). Oestrogeen heeft invloed op allerlei functies in het lichaam, zoals het hart en de bloedvaten, botten, borsten en urinewegen. Je kunt je misschien voorstellen dat een daling van het oestrogeen, jouw lichaam tijdelijk uit balans kan brengen. De overgang is geen ziekte, maar je kunt je er wel behoorlijk ziek door voelen.
Wat kan de overgangsconsulente voor jou betekenen?
De overgangsconsulente kan in samenwerking met de gynaecoloog extra informatie bieden en indien nodig een behandelplan maken. De consulente zal jou vragen om van tevoren een vragenlijst in te vullen. Op die manier kan zij in kaart brengen welke klachten er spelen en een persoonlijk risicoprofiel opstellen. Je hebt geen verwijzing nodig om een afspraak te maken bij de overgangsconsulente. De zorg is toegankelijk voor iedere vrouw die het nodig heeft.
Wie kom je tegen, tijdens je afspraak?
De overgangszorg bij Een Goed Begin is een fijne samenwerking met het IJsselland ziekenhuis. De overgangsconsulente die je zult zien tijdens de afspraak, is Annemieke Houweling. Hier kun je alvast iets meer over haar te weten komen.
Deskundige overgangszorg
Annemieke Houweling
”Mijn naam is Annemieke Houweling. Getrouwd en moeder van een dochter.
Al op jonge leeftijd wist ik dat ik verpleegkundige wilde worden. Na mijn opleiding aan de HBO-V heb ik op verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis gewerkt. Ik ben werkzaam geweest op de afdeling geriatrie, dialyse-afdeling en werk nu alweer een geruime tijd op het slaapwaakcentrum waar we mensen begeleiden met slaapproblemen.
Als ervaringsdeskundige van de overgang heb ik ervaren hoe fijn het is om hierbij hulp te mogen ontvangen van een overgangsconsulente. Het leek mij geweldig om, door de opleiding tot verpleegkundig overgangsconsulente aan de Breederode Hogeschool in Rotterdam te volgen, zelf vrouwen te kunnen helpen die problemen ervaren door de overgang. Mijn mening is dat deze periode van het leven te mooi is om je te laten beperken door je klachten. Leef is daarom ook mijn motto! Vivere, de naam van mijn praktijk, is een krachtig Italiaans woord wat LEEF betekent. Dat heeft geen verdere uitleg nodig maar het is een gevoel!”