Veelgestelde vragen over de bevalling

Ben je op zoek naar extra informatie rondom de bevalling? Dan zit je hier goed! Staat jouw vraag er niet bij? Laat het gerust aan ons weten, wij helpen je graag en jij helpt ons direct om deze pagina verder uit te breiden!

Home > FAQ > Bevalling

De belangrijkste vragen

In principe kun je kiezen waar je wilt bevallen. Thuis of poliklinisch in het ziekenhuis of geboortecentrum. Wij werken samen met het Geboortecentrum IJsselland, het Franciscus Gasthuis en Vlietland en het Groene Hart Ziekenhuis. De gemeente waar je kind ter wereld komt staat in het paspoort vermeld als geboorteplaats.

Helaas komt het weleens voor dat in het ziekenhuis van je keuze geen plek is. We proberen dan altijd een zo goed mogelijke oplossing te vinden voor jullie.

Wanneer je kiest voor een bevalling  in het ziekenhuis of geboortecentrum ben je zelf verantwoordelijk voor vervoer naar het ziekenhuis. In noodsituaties kunnen wij een ambulance regelen, maar vervoer terug naar huis regel je altijd zelf.

Voor de bevalling en de kraamperiode is het verstandig om wat producten te verzamelen. Ook als je in het ziekenhuis wilt bevallen, raden we aan om dit thuis klaar te hebben staan. We hebben een uitzetlijst ontworpen, die je kunt printen en afvinken, wel zo makkelijk toch?

In de uitgerekende periode van de zwangerschap kan het wachten soms lang duren. Wanneer zou de bevalling beginnen? Betekent het iets als ik nesteldrang heb? Hoe lang heb je harde buiken, voordat de bevalling echt begint? We begrijpen dat dit je onrustig kan maken en bieden daarom graag extra informatie.

Lees meer over de voortekenen van de bevalling

Als je gaat bevallen is dat heel spannend en daarom begeleiden wij jou tijdens dat proces. Er is altijd een verloskundige die dienst heeft, je krijgt haar aan de telefoon als je ons belt. Zij zal jou tijdens de bevalling begeleiden. We vertellen je graag meer over hoe een bevalling kan verlopen. Dat is niet in enkele zinnen uit te leggen, daarom hebben we daarvoor een aparte informatiepagina ingericht.

Lees meer over het verloop van de bevalling

Na ongeveer 40 weken is het dan zo ver: je gaat bevallen. Hoewel de meeste bevallingen plotseling beginnen, merken veel vrouwen toch subtiele veranderingen in hun lichaam. De belangrijkste voortekenen van de naderende bevalling vind je hier. Wij zijn 24/7 beschikbaar en bereikbaar. Je hoeft niet bang te zijn ‘voor niks’ te bellen; we zijn er altijd voor advies en ondersteuning. Maar bel ons in elk geval bij:

Gebroken vliezen
10 % van de bevallingen begint met het breken van de vliezen. Als je denkt dat de vliezen gebroken zijn, controleer dan even de kleur van het vruchtwater. Bij helder water na de 37e week van de zwangerschap hoef je ’s nachts niet te bellen wanneer je geen weeën hebt. Bel ons dan de eerstvolgende ochtend om 9 uur. Als het vruchtwater groen, geel of bruin is, bel ons dan meteen.

Weeën
Meestal begint de bevalling met weeën: pijnlijke harde buiken die steeds langer duren en vaker komen. Als je gaat bevallen van je eerste kindje adviseren we je om in ieder geval te bellen als de weeën één uur lang elke 4-5 minuten komen en als elke wee ten minste 60 sec aanhoudt. Is het je tweede of volgende kindje is het soms verstandig om wat eerder te bellen, maar dat zullen we van te voren bespreken op het spreekuur.

Bloedverlies
Enig slijmerig bloed/ bloederig slijmverlies tijdens een bevalling is normaal. Als je je ongerust maakt over de hoeveelheid bloedverlies, bel ons dan.

Vragen over de bevalling

Denk je over een badbevalling of ben je hier nieuwsgierig naar? We hebben er veel ervaring mee en ondersteunen jullie graag in deze wens. Dat kan trouwens op meerdere locaties: thuis, of in het geboortecentrum. Als je thuis in bad wilt bevallen, kun je het bevalbad bij ons huren!

Lees meer over de badbevalling

Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden voor pijnstilling tijdens de bevalling. Je kunt het onderscheiden in medicinale pijnstilling en niet-medicinale pijnstilling. We vinden het belangrijk dat je al tijdens de zwangerschap meer kunt lezen over alle opties.

Lees meer over pijnstilling tijdens de bevalling

Het inleiden van de bevalling is soms om medische redenen noodzakelijk. Tegelijkertijd is het inleiden van de bevalling één van de meest misbruikte ingrepen in de geboortezorg. Goede redenen om in te leiden zijn onder andere: langdurig gebroken vliezen, een kind die in de groei is vertraagd, ernstig hoge bloeddruk van de moeder en serotiniteit. Minder goede redenen om in te leiden zijn: een geschat groot kind, slecht slapen/ vermoeidheid, of rekening moeten houden met de planning van het ziekenhuis.

Inleiden wordt vaak pijnlijker ervaren dan een spontane bevalling. Dat heeft er deels mee te maken dat je lichaam bij kunstmatig opgewekte weeën minder goed endorfine kan aanmaken (jouw lichaamseigen pijnstiller). Een andere oorzaak voor een pijnlijkere bevalling is dat je minder bewegingsvrijheid hebt, doordat je verbonden bent aan bewakingsapparatuur. Bij een inleiding heb je een grotere kans op een wens voor pijnstilling, kunstverlossing, keizersnede of een nabloeding.

Heb je even bedenktijd nodig voordat je een keuze maakt voor wel of niet inleiden? Gebruik dan de BRAINS methode en overleg het met ons.

Het verloop van een inleiding heeft Verlosmoeder Djanifa mooi in beeld gebracht in deze vlog. Wat voor jou de beste methode van inleiding is, wordt uitgebreid met je besproken en uitgelegd.

Als je bevalt met een keizersnede wordt de baby door middel van een buikoperatie geboren. Een keizersnede kan soms met spoed noodzakelijk zijn, maar vaak is het een ingreep die van te voren gepland wordt. De redenen voor een keizersnede zijn verschillend.

Redenen vooraf zijn bijvoorbeeld: stuitligging, meerlingzwangerschap, placenta voor de normale uitgang, of vanwege de voorgeschiedenis van de moeder. Redenen tijdens een bevalling kunnen zijn: niet vorderende ontsluiting of benauwdheid van de baby.

Een keizersnede is een grote buikoperatie met alle risico’s die daarbij horen.  De WHO, Wereld Gezondheids Organisatie, heeft onlangs gesteld dat keizersnedes alleen gedaan moeten worden wanneer het medisch noodzakelijk is. Er moet zeker niet te luchtig over gedacht worden. Het herstel van een keizersnede duurt over het algemeen langer dan na een vaginale bevalling.

Vragen over de baby

We krijgen regelmatig vragen over vitamine K op ons spreekuur, door de nieuwsberichten van de afgelopen jaren. Belangrijk om te weten: wij geven vitamine K alleen nadat wij hier jouw toestemming voor hebben verkregen. We geven deze vitamine K via druppels in het mondje. Dit is meestal voldoende voor de eerste 8 dagen. Daarna kun je als ouders zelf vitamine K geven, verkrijgbaar (zonder recept) in drogist, apotheek of supermarkt. Alleen op uitdrukkelijk verzoek (van arts of ouders) kunnen we vitamine K per injectie geven, maar dat komt erg weinig voor.

Voor meer informatie kijk op De Verloskundige – vitamine K en D

Zodra Google weet dat je zwanger bent, kun je allerlei advertenties tegenkomen voor het commercieel opslaan van navelstrengbloed. In navelstrengbloed bevinden zich stamcellen waarmee ze een kind kunnen behandelen, als er later sprake zou zijn van leukemie. Maar die uitleg is niet compleet en kan soms misleidend werken.

Lees meer over de opslag van navelstrengbloed

GBS is een bacterie die vrouwen bij zich kunnen dragen, zonder dat zij daar last van hebben. De bacterie kan tijdens de bevalling worden overgedragen op de baby en elk jaar worden enkele baby’s daar zeer ernstig ziek van. Een reden om te testen of je de bacterie bij je draagt is veel blaasontstekingen tijdens je zwangerschap. Ook als je vliezen gebroken zijn en je niet meteen weeën krijgt, wordt er een kweek afgenomen. Soms wordt dan een antibiotica infuus geadviseerd tijdens de bevalling. Als dit bij jou het geval is, zullen we het uitgebreid met je bespreken in de zwangerschap.

Jouw vraag en antwoord niet gevonden?

Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op! Je mag altijd je vragen stellen tijdens de reguliere afspraken. Wil je liever eerder een antwoord? Bel of mail ons dan.

We willen je nadrukkelijk vragen om bij zwangerschapsklachten zoals bloedverlies, vochtverlies of buikpijn niet te mailen, maar altijd te bellen! Bij twijfel over jouw gezondheid of die van de baby willen wij je altijd spreken en misschien zien voor een extra zwangerschapscontrole.