Alles over Pijnstilling tijdens de bevalling

Wij raden je aan om je goed voor te bereiden op de bevalling, daarbij komt ook pijnstilling aan bod. We vertellen je graag meer over de opties, de voor- en nadelen en in welke ziekenhuizen je iedere vorm van pijnstilling kunt krijgen.

Home > FAQ > Bevalling > Alles over pijnstilling tijdens de bevalling

Voorbereiding op de bevalling

Wij raden je aan om je goed voor te bereiden op de bevalling: lees je in, volg een cursus en bezoek één van onze voorlichtingsavonden. Je kunt je wensen en vragen met ons bespreken tijdens je afspraak op de praktijk. Rond 36 weken zwangerschap plannen we extra tijd in om de bevalling samen door te nemen.

Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding, is kennis over de mogelijkheden van pinstilling tijdens de bevalling. Je hebt de mogelijkheid tot niet-medicinale pijnstilling, die kun je zelfs thuis kunt toepassen, maar je kunt ook kiezen voor medicinale pijnstilling. Die wordt in het ziekenhuis toegediend en dan wordt soms de bevalling ‘medisch’.

Welke vorm van pijnstilling het best is, is vooral afhankelijk van waar je bent in het proces van de bevalling. Wij zullen je helpen bij het maken van een keuze en overleggen die altijd met jou en je partner.

Opties voor niet-medicinale pijnstilling

Wat moet je je daar bij voorstellen, niet-medicinale pijnstilling? Wij hebben het in de praktijk ook vaak over ontspanningstechnieken, of interventies die jouw draagkracht vergroten en comfort verhogen. Iedere vrouw ervaart de bevalling op een eigen manier en heeft een eigen voorkeur voor een techniek of interventie, om de weeën op te vangen.

Waar kan je aan denken bij niet-medicinale pijnstilling?

  • Continue ondersteuning;
  • In bewegingen blijven, houdingen wisselen;
  • Ademhalingstechnieken van yoga of HypnoBirthing®;
  • Een warme douche;
  • Een warm bevalbad;
  • Light touch massage;
  • Acupressuur;
  • De TENS (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie), deze kun je bij ons huren;
  • Een Virtual Reality (VR) Bril, deze is beschikbaar in het IJsselland ziekenhuis;
  • Aromatherapie en muziek.

Opties voor medicinale pijnstilling

Medicinale pijnstilling kan niet thuis worden toegepast, hiervoor is het altijd nodig dat we verplaatsen naar het ziekenhuis. Voor veel methodes van pijnstilling is het noodzakelijk dat moeder en baby worden gemonitord, met regelmatige bloeddrukmeting, hartslagmeting, en continue registratie van de harttonen van de baby. Het kiezen voor medicinale pijnstilling, betekent vaak een overname van de zorg door de gynaecoloog, maar niet altijd. Lees hieronder alle mogelijkheden en de bijhorende belangrijke informatie.

  • Lachgas is een hele veilige manier van pijnstilling. Je krijgt een mengsel van lachgas en zuurstof. Je krijgt lachgas toegediend door de verloskundige die bij je bevalling is. Het is een snelle vorm van pijnstilling die in het IJsselland ziekenhuis of Sophia geboortecentrum beschikbaar is.
  • Epiduraal, oftewel de ruggenprik. Dit is de meest effectieve vorm van medicinale pijnstilling. Een ruggenprik wordt door de anesthesist gezet. Tussen twee wervels wordt een dun slangetje geschoven waardoor steeds kleine hoeveelheden verdovende vloeistof worden toegediend. De ruggenprik is in alle ziekenhuizen 24/7 beschikbaar. Met een ruggenprik ben je niet in staat om van het bed af te komen en kun je niet meer zelf plassen (waarvoor je een katheter krijgt).
  • Remifentanil is een morfine-achtige stof die via het infuus wordt toegediend. Met een knop kun je jezelf een shot geven, maar er zit een begrenzer op zodat overdoseren niet mogelijk is. Deze vorm van pijnstilling werkt meestal vier uur, het werkt snel in en uit. Deze vorm van pijnstilling is beschikbaar in het IJsselland, Franciscus Gasthuis en Groene Hart ziekenhuis.
  • Pethidine is een prik in je been met morfine. Dit wordt vooral gebruikt wanneer vrouwen nog weinig ontsluiting hebben, maar eigenlijk uitgeput zijn na bijvoorbeeld een slapeloze nacht. Pethidine haalt de scherpe kantjes eraf en zorgt vaak voor een paar uur rust, waarna verder gekeken kan worden. Deze vorm van pijnstilling wordt vaker gegeven in het Groene Hart Ziekenhuis.

Belangrijk om te weten…

  • Bij een epiduraal of remifentanil wordt de bevalling medisch. Dat wil zeggen dat de gynaecoloog de verantwoordelijkheid voor het begeleiden van de bevalling overneemt van ons.
  • Houd er rekening mee dat vanaf het moment dat je om pijnstilling vraagt, het soms nog één of twee uur kan duren voordat je echt werkende pijnstilling hebt. Dit is afhankelijk van de drukte op de afdeling in het ziekenhuis en de beschikbaarheid van de anesthesioloog.
  • Bij pethidine wordt er gewerkt op ‘consult’ basis, er wordt een hartfilmpje (CTG) gemaakt en nadat de prik is toegediend, ben je weer onder zorg bij je eigen verloskundige.
  • Lachgas kan worden gegeven door je eigen verloskundige. Wij zijn hier allemaal voor geschoold. Het is niet nodig om een hartfilmpje (CTG) bij te houden, we doen wel regelmatig controles van de bloeddruk en hartslag bij jou, en luisteren naar de baby met onze doppler.
  • Lachgas mag niet gebruikt worden als er bij jou sprake is van een vitamine B12-tekort.

Dit kun je van ons verwachten

We ondersteunen jullie graag in de voorbereiding op de bevalling. Heb je een voorkeur voor een bepaalde pijnstilling? Dan kun je dit meenemen in het geboorteplan. Heb je nog vragen voor ons? Stel ze gerust!

Wist je dat je het TENS-apparaat bij ons kunt huren? Als je hier gebruikt van wilt maken, neem dan contact op met de assistente om deze te reserveren voor jouw uitgerekende periode. De huur van de TENS en de eenmalig te gebruiken elektrodes (plakkers) is €35,-, we vragen verder €40,- borg voor de huurperiode.

Wat wij voor je kunnen betekenen

Esther van Delft

”Veel zwangere vrouwen streven een natuurlijke bevalling zonder pijnstilling na, dat vinden wij een mooi uitgangspunt! Met de juiste ontspanningstechnieken zullen er ook veel lichaamseigen pijnstillers (endorfines) vrijkomen, die jou enorm kunnen helpen om de weeën op te vangen. Iedere bevalling blijft toch anders en voor wanneer het nodig is, vinden we het fijn dat er 24/7 pijnstilling beschikbaar is in de ziekenhuizen in de regio.”

Wil je meer lezen over vergelijkbare onderwerpen?

We hebben meer informatiepagina’s, misschien vind je deze interessant:

Deze websites zijn ook interessant om te bekijken: