Home > Thuis of in het ziekenhuis

Thuis of in het ziekenhuis

Waar wil je bevallen? Tegenwoordig merken we dat veel vrouwen automatisch van een bevalling in het ziekenhuis of geboortecentrum uitgaan. Men gaat er net zo automatisch van uit dat een bevalling buiten het eigen huis veiliger is.

‘Alles is bij de hand’ hoor ik regelmatig. ‘Stel je voor dat er wat is”. En ‘geen troep thuis’ is ook een veelgehoord argument.

De laatste kunnen we kort over zijn. Bevallen thuis geeft echt heel weinig troep. We hebben twee vuilniszakken nodig, één voor het afval, de ander voor de vuile was en dat is het. Je hebt je kraampakket en de rest brengen wij mee. Er zit echt zelden een spatje op je vloerbedekking.

Alles bij de hand, daar kunnen we ons iets bij voorstellen. Maar weet je wat wij allemaal bij de hand hebben? Wij hebben altijd zuurstof bij ons. Wij kunnen thuis een infuus aanbrengen terwijl de ambulance onderweg is. We volgen allemaal regelmatig trainingen op dat gebied. Maar doen we het ook vaak in het echt? Nee, nauwelijks.

In 37 jaar heb ik (Simone) thuis zeven keer zuurstof gebruikt voor een baby. Waarvan 5 keer bij een ongeplande thuisbevalling die te snel ging om nog naar het ziekenhuis te gaan. Infuus inbrengen heb ik thuis nog minder vaak gedaan. Gewoon omdat het niet nodig was.

Stel je voor dat er wat is. Dat is een reële angst voor veel aanstaande ouders. Aan horrorverhalen in je omgeving meestal geen gebrek. Maar weet je dat het aantal verwijzingen waarvoor echt heel veel spoed nodig is gelukkig een heel klein percentage is? Dat de meeste vrouwen die een eerste kindje krijgen en verwezen worden naar de gynaecoloog verwezen worden omdat de ontsluiting niet voldoende vordert? En dat dat vaker gebeurt bij vrouwen die al in het ziekenhuis zijn? Omdat de verplaatsing vanuit je huis de weeën minder maakt.

Weet je dat vrouwen die (al dan niet gepland) thuis bevallen zijn vaak laaiend enthousiast zijn hierover. En hun partners ook.

Mocht je het overwegen om thuis te bevallen, wij staan er zeker open voor.  Bespreek je twijfels. En weet dat je op elk moment van gedachten kunt veranderen. Toch thuis of toch ziekenhuis. Voor ons telt dat jullie goed terugkijken en je veilig hebben gevoeld.

 

 

Wij zijn 24/7 bereikbaar op tel: 0180 31 63 57
Bij spoed kies optie 1. Bij langdurig geen gehoor kun je bellen naar de dokterstelefoon 010 2865055.

Om een afspraak te maken / te wijzigen of niet dringende vragen zijn we bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:00-16:30 uur