Alles over voorbereiden op borstvoeding

Borstvoeding is verbonden met vele gezondheidsvoordelen voor moeder en kind. Tijdens jouw zwangerschap gaan we graag met je in gesprek over borstvoeding. Je mag ons alles vragen!

Home > FAQ > Zwangerschap > Alles over borstvoeding

Een goede voorbereiding is het halve werk…

Alle verloskundigen van onze praktijk zijn geschoold in de begeleiding van borstvoeding en het adviseren bij problemen. We kunnen je alles vertellen over de basis van borstvoeding, en in de kraamweek geven we bijvoorbeeld uitleg over zuigtechnieken, over- en onderproductie, kolven en nog veel meer.

Wij werken nauw samen met lactatiekundigen in de regio en organiseren regelmatig een borstvoeding informatieavond bij ons op de praktijk. Om nog meer kennis op te doen raden wij je aan om de website van een borstvoedingsorganisatie te bekijken, of lees een (of meerdere) van deze informatieve boeken over borstvoeding.

Waarom borstvoeding voor de baby?

  • Je baby is ervoor gemaakt! Al vroeg in de zwangerschap bereiden baby’s zich voor, door reflexen te trainen die ze later nodig hebben om de borst te zoeken en eruit te drinken.
  • De samenstelling van de melk past zich continu aan de behoefte van je baby aan. Het stimuleert de hersenontwikkeling en het bereid een baby voor op vaste voeding, door het kennis te laten maken met allerlei verschillende smaken via de moedermelk.
  • Moedermelk heeft specifieke afweerstoffen die een kind beschermen tegen allerlei infecties (onder andere oorontstekingen of darminfecties).
  • Borstvoeding kent ook veel gezondheidsvoordelen op de lange termijn: het kind heeft minder kans op allergieën, diabetes type 1, hart- en vaatziekten en overgewicht.
  • Borstvoeding geven gaat niet altijd alleen maar om de voeding. Het biedt ook bescherming en troost bij ongemakken. Het reguleert de hartslag, het ademhalingsritme, het suikergehalte en de bloeddruk van de baby. Tijdens het voeden komt oxytocine vrij: het liefdeshormoon. Dit versterkt de binding tussen moeder en kind.

Waarom borstvoeding voor de moeder?

  • Jouw borsten zijn ervoor gemaakt! Vanaf het prille begin van een zwangerschap kun je verandering opmerken in de borsten – de melkklieren zijn dan al volop in ontwikkeling.
  • Je herstelt sneller na de bevalling. De baarmoeder krimpt sneller, waardoor je minder bloedverlies hebt en sneller weer fit bent. De vetreserves die je tijdens de zwangerschap hebt opgeslagen, zijn ervoor bedoeld om te gebruiken tijdens de borstvoedingsperiode, dus die raak je ook wat vlotter kwijt.
  • Je hebt zelf ook minder kans op gezondheidsklachten in de toekomst. Het geven van borstvoeding zorgt voor een sterkere botstructuur bij de moeder, vermindert de kans op premenopauzale borstkanker, baarmoederhalskanker en eierstokkanker.
  • Je hoeft er niet aan te denken als jullie de deur uitgaan. Jouw borsten gaan altijd mee. De melk is altijd bij de hand en altijd op de juiste temperatuur.

Wat we verder voor je kunnen betekenen

Lactatiekundige Lydia Kaars geeft informatieavonden over borstvoeding op onze praktijk. Lydia bespreekt met jullie alle belangrijke informatie rondom het starten met borstvoeding en deze eerste periode met je baby. Verder geeft ze praktische tips en er is ruimte voor al jullie vragen over borstvoeding. Deze avond is geschikt voor alle zwangeren, ook als je nog niet zeker weet of je borstvoeding wilt geven.

Je kunt jezelf, indien gewenst samen met je partner, aanmelden via de website van Borstvoeding Gouda. Kosten: €30,- dat is inclusief koffie/thee met wat lekkers en een goodiebag.

Tip: controleer de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekering, In de meeste gevallen kun je de kosten bij hen declareren.

Borstvoeding geven na de kraamperiode

Ook de periode na de kraamtijd is het mogelijk om borstvoeding te blijven geven. Dan is het misschien wel interessant om je vast in te lezen over jouw rechten als borstvoedende moeder. Hoe pak je dit aan als je weer gaat werken? Hoe werkt kolven en het geven van afgekolfde melk aan je baby? Het CJG biedt indien gewenst ook ondersteuning bij borstvoeding en werk.

Lactatiekundige IBCLC

Lydia Kaars

”Ik ben Lydia Kaars, getrouwd en moeder van 3 kinderen. Mijn 3 kinderen heb ik lang borstvoeding mogen geven met veel plezier, maar ook met diverse problemen.

Sinds 2005 ben ik werkzaam als high-care neonatologie- en kinderverpleegkundige in een algemeen ziekenhuis. In 2015 heb ik mijn diploma voor Lactatiekundige IBCLC behaald. Door mijn werk in beide functies ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van moeder en kind met diverse problemen, zoals borstvoeding geven na een keizersnede, te vroeg en/of te licht geboren baby’s, baby’s met het Syndroom van Down, baby’s met een schisis, meerlingen, etc.

Borstvoeding is voor mij de normvoeding. Ik help je graag met het realiseren van jouw borstvoedingsdoel!”

Lydia in actie

Aankomende evenementen

  • 17 december
    Borstvoeding informatieavond
    van 19.00 tot 21.00 uur In Nieuwerkerk aan den IJssel

Wil je meer lezen over vergelijkbare onderwerpen?

We hebben meer informatiepagina’s, misschien vind je deze interessant:

Deze websites zijn ook interessant om te bekijken: