De uitgerekende datum
In het begin van de zwangerschap heb je van ons een uitgerekende datum gekregen. Eigenlijk mag je dit meer zien als een ‘uitgerekende periode’. Het is heel normaal om tussen de 37 en 42 weken zwangerschap te bevallen. Een bevalling vóór de 37 weken noemen we ‘prematuur’ en ná 42 weken noemen we ‘serotien’. Veel vrouwen voelen de druk al toenemen, wanneer de uitgerekende datum is verstreken. Maar wij vinden dat niet meer dan normaal: de meeste vrouwen bevallen namelijk tussen de 40 en 42 weken.
De mogelijke voortekenen
Wat zijn nu de voortekenen van de bevalling? Je hoeft niet wekenlang thuis te zitten, wachtend op de eerste wee. Ga gerust nog de deur uit en plan wat leuke activiteiten voor jezelf. Deze voortekenen kunnen wijzen op het begin van de bevalling:
- Toename van de harde buiken
- Toename van (waterige) afscheiding
- Verliezen van de slijmprop
- Veel aandrang om naar de wc te gaan/ dunne ontlasting
- Een onbestemd gevoel van ‘anders’
Dit kun je van ons verwachten
Niet iedereen heeft deze voortekenen, en dat hoeft ook niets te betekenen. Je kunt dan nog steeds prima bevallen. Ons advies: maak je geen zorgen, je bevalling begint niet zomaar midden in de stad of in een winkel. Ook houden vrouwen vaak onbewust de baring tegen als hun partner er nog niet is. Daarom beginnen veel bevallingen ’s nachts. Rustig samen thuis, donker, geen geloop aan de deur, geen telefoon of andere zaken die je aandacht vragen. Dan kun je je met een gerust hart overgeven aan de bevalling. Baren is een parasympatisch proces, dat je positief kunt beïnvloeden door de goede omstandigheden te creëren.
En als je dan denkt dat je bevalling begonnen is bel je ons.
Wat wij voor je kunnen betekenen
Barbera Donk
”De laatste weken van de zwangerschap kunnen voor je gevoel lang duren, dan is het logisch dat je meer gaat opletten wat er precies met je lichaam gebeurt. Voortekenen zijn soms echt een aanwijzing, maar kunnen ook het gevoel geven van een ‘valse start’. Probeer er niet teveel focus op te leggen, maar weet dat je bij twijfel met ons kan overleggen.”
Wil je meer lezen over vergelijkbare onderwerpen?
We hebben meer informatiepagina’s, misschien vind je deze interessant:
Deze websites zijn ook interessant om te bekijken: