Wanneer bel je de verloskundige?

Na ongeveer 40 weken is het dan zo ver. Je gaat bevallen. Hoewel de meeste bevallingen min of meer zonder waarschuwing vooraf beginnen merken veel vrouwen toch subtiele veranderingen in hun lichaam. De belangrijkste voortekenen van de naderende bevalling vind je hier. De meeste signalen zijn geen reden om te bellen. Wanneer het nu wel verstandig om ons te bellen?

Je kunt op elk tijdstip bellen, ook midden in de nacht. Wij zijn 24/7 beschikbaar en bereikbaar. Je hoeft niet bang te zijn ‘voor niks’ te bellen; we zijn er altijd voor advies en ondersteuning. Maar bel ons in elk geval bij:

Gebroken vliezen
10 % van de bevallingen begint met het breken van de vliezen. Als je denkt dat de vliezen gebroken zijn, controleer dan even de kleur van het vruchtwater. Bij helder water na de 37e week van de zwangerschap hoef je ’s nachts niet te bellen wanneer je geen weeën hebt. Bel dan wel even de volgende morgen om 9 uur. Als het vruchtwater groen is of een andere kleur, bel ons dan meteen.

Weeën
Wanneer je pijnlijke weeën hebt om de 5 minuten gedurende enige tijd. Voor een eerste kindje adviseren we een uur weeën om de 5 minuten. Bij een volgende baby is het advies: als je het herkent en denkt dat het tijd is om ons te bellen.

Bloedverlies
Enig slijmerig bloed/ bloederig slijmverlies tijdens een bevalling is normaal. Als je je ongerust maakt over de hoeveelheid bloedverlies, bel ons dan.

Wanneer je denkt dat je bevalling begonnen is, komen wij in principe bij je thuis kijken. Wil je een poliklinische bevalling, dan beslissen wij in overleg met jullie wanneer we naar het ziekenhuis gaan. Wij waarschuwen het ziekenhuis dat je eraan komt. Bij een thuisbevalling geven wij aan wanneer de kraamzorg gewaarschuwd moet worden.

Onze folder om te downloaden

Wij zijn 24/7 bereikbaar op tel: 0180 31 63 57
Bij spoed kies optie 1. Bij langdurig geen gehoor kun je bellen naar de dokterstelefoon 010 2865055.

Om een afspraak te maken / te wijzigen of niet dringende vragen zijn we bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:00-16:00 uur