Alles over Zwangerschapsdiabetes

Veel vrouwen worden tijdens de zwangerschap gescreend op zwangerschapsdiabetes. Heb jij een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes, lees dan vooral verder op deze pagina!

Home > FAQ > Zwangerschap > Alles over zwangerschapsdiabetes

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke suikerziekte die samenhangt met je zwangerschap. Vrouwen met overgewicht, of naaste familieleden met suikerziekte hebben meer kans om het te krijgen. Maar ook vrouwen van bepaalde afkomst hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes.

Het is belangrijk om te weten of je zwangerschapsdiabetes hebt, want dat heeft gevolgen voor de gezondheid van jou en je baby. Als je zwangerschapsdiabetes hebt heeft je lichaam moeite met het op orde houden van je bloedsuikerwaardes. Als we niks zouden doen is je bloedsuikerwaarde vaker te hoog, waardoor je baby te veel suiker binnen krijgt via de navelstreng. Je baby groeit dan te hard en wordt te zwaar geboren. Dit kan complicaties geven bij de geboorte, maar ook daarna. Na de geboorte kan het zijn dat je kindje moeite heeft om de bloedsuikerwaardes op orde te houden. Het kan bijvoorbeeld te lage waardes krijgen waardoor het gaat fladderen, maar ook ernstiger complicaties kunnen optreden. Als je zwangerschapsdiabetes hebt, waarbij je waardes vaak te hoog zijn, heeft je kind op latere leeftijd een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes.

Ook jijzelf hebt na zwangerschapsdiabetes een hogere kans op het ontwikkelen van diabetes type II op oudere leeftijd. Je kunt dat risico beperken door een gezonde leefstijl met voldoende beweging en een normaal BMI. We adviseren je om preventief na je 40e regelmatig je bloedsuikerwaarde te laten prikken door de huisarts.

Hoe stel je zwangerschapsdiabetes vast?

We onderzoeken of je zwangerschapsdiabetes hebt door middel van een bloedtest. Er zijn twee verschillende testen, de meest betrouwbare is de glucosetolerantietest (OGTT). Mocht de OGTT echt niet mogelijk zijn, of mislukken, dan kunnen we jou een glucose dagcurve (GDC) laten bijhouden.

Als er sprake is van zwangerschapssuiker kunnen wij je gelukkig vaak zelf begeleiden. We werken prettig samen met de diëtisten van Fit for Foodies en je kunt bij hen terecht op onze eigen locatie. Zij zullen met jou gaan kijken welke aanpassingen je kunt doen in je voedingspatroon en zij zullen je een glucosemeter geven waarmee je regelmatig je bloedsuikerwaardes gaat bepalen. Elke controle bespreken we je waardes, zodat we goed monitoren hoe het gaat. Naast aanpassing in je voeding adviseren we je ook voldoende lichaamsbeweging te krijgen, door bijvoorbeeld elke dag minimaal 30 min te wandelen en twee of drie keer per week te sporten.

De OGTT en GDC

  • De Glucosetolerantietest: deze wordt door het laboratorium gedaan en is tot 28 weken zwangerschapsduur gevalideerd. Bij dit onderzoek ga je nuchter naar het laboratorium, daar wordt je suiker (glucose) bepaald, vervolgens krijg je een ‘suikerdrankje’. Twee uur na dit drankje wordt je opnieuw geprikt om je suikergehalte te bepalen. Helaas reageren sommige vrouwen erg op het suikerdrankje. Je kunt misselijk worden en gaan braken, daardoor is de test niet meer bruikbaar.
  • De Glucose dagcurve: deze is minder belastend voor je. Hierbij word je vier keer op één dag in je vinger geprikt. Je kunt deze test zelf, thuis uitvoeren. Je krijgt instructies over hoe je de test moet uitvoeren. Als de waardes te hoog zijn, wordt je door de verloskundige gebeld. Dan is er sprake van een zwangerschapsdiabetes en zullen we je verwijzen naar een diëtiste.

Dit kun je van ons verwachten

Als er sprake blijkt te zijn van zwangerschapsdiabetes kun je bij ons terecht voor al je vragen over de risico’s en wij regelen een verwijzing naar de diëtiste. Wij hebben goed contact met de diëtisten van Fit for Foodies en houden zo de lijntjes kort. Alles om zo snel mogelijk goede bloedsuikerwaardes te krijgen en zo de risico’s voor jou en je baby te verkleinen.

Onze samenwerkingen

Jacolien Rijsdijk

”Wij vinden het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van je gezondheid en mogelijke risico’s voor het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes. Daarom informeren je vooraf over ons advies over wel of niet testen. We zullen samen met jou kijken welke testmethode het meest geschikt is.”

Wil je meer lezen over vergelijkbare onderwerpen?

We hebben meer informatiepagina’s, misschien vind je deze interessant:

Deze websites zijn ook interessant om te bekijken: