Roken en zwangerschap

Een kind dat opgroeit in een rookvrij huis krijgt een geschenk voor het leven.

Als je (nog) rookt is stoppen met roken het beste dat je kunt doen! Voor je eigen gezondheid en die van je baby. Wanneer je rookt of meerookt tijdens de zwangerschap, loopt de baby grote risico’s. Ook heb je zelf meer kans op complicaties:

Miskraam
Vrouwen die roken, hebben een grotere kans op een miskraam. Van elke tien zwangerschappen eindigt er één in een miskraam. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 20.000 vrouwen hiermee te maken. Het inademen van sigarettenrook – zowel zelf roken als meeroken -, vergroot het risico op een miskraam, net als overmatig alcohol- of koffiegebruik en ernstig overgewicht.  Als de moeder tijdens de zwangerschap rookt is er een verhoogde kans op babysterfte tijdens de zwangerschap, of na de geboorte (wiegendood).

Vroeggeboorte
Roken vergroot de kans op een vroeggeboorte, dat wil zeggen dat de baby vóór de 37e week van de zwangerschap wordt geboren. Kinderen die te vroeg worden geboren hebben vaak een moeilijke start doordat de organen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Problemen met de ademhaling, de bloedsomloop, de zuurstofvoorziening in de hersenen en andere vitale organen kunnen het gevolg zijn. Ook komen infecties, voedingsproblemen en onderkoeling vaker voor.

(Te) laag gewicht baby
Vrouwen die de hele zwangerschap blijven roken, krijgen een baby die zo’n 150-250 gram minder weegt. Regelmatig meeroken leidt tot een 15-100 gram lichtere baby. De bevalling van een te licht kind is vaak gecompliceerder, omdat het kind zwakker is. Er moet dan sneller worden ingegrepen (met bijvoorbeeld inknippen of een keizersnede). Direct na de bevalling hebben baby’s met een lager geboortegewicht meer moeite om zichzelf warm te houden en meer kans op een laag bloedsuikergehalte. Op latere leeftijd hebben deze kinderen vaker last van gedragsproblemen, vooral als de groeivertraging in het begin van de zwangerschap is ontstaan.

Loslating placenta
Loslating van de placenta betekent dat de moederkoek (placenta) los komt van de wand van de baarmoeder. Hierdoor krijgt de baby geen zuurstof meer. Normaal gesproken laat de placenta pas los van de baarmoeder, nadat de baby geboren is. Maar bij een placentaloslating gebeurt dat dus al voor de geboorte. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op een placentaloslating, net als alcohol en het gebruik van sommige drugs.

Inscheuren tijdens de bevalling
Omdat de weefsels van vrouwen die roken minder goed doorbloed zijn lopen rooksters een grotere kans op inscheuren tijdens de bevalling

Op de lange termijn is er meer kans op

  • Benauwdheid, hoesten en astma bij de baby
  • Hersenbeschadiging door de nicotine: op latere leeftijd mogelijk ADHD, leerproblemen en een lagere intelligentie.
  • Er is zelfs een verband tussen roken tijdens de zwangerschap en obesitas bij het kind op latere leeftijd. Nicotine beïnvloedt de spijsvertering en kan deze bij ongeboren baby’s blijvend veranderen.

Waarom is roken tijdens de zwangerschap ongezond?

  • Als je zelf schadelijke stoffen in je lichaam krijgt, zoals bij roken, ruimen je lever en nieren deze stoffen grotendeels op. Bij ongeboren kinderen zijn die organen nog niet ‘af’. Schadelijke stoffen kunnen bij ongeboren kinderen daarom langer in het bloed blijven en meer schade aanrichten.
  • Ongeboren kinderen zijn negen maanden lang volop in ontwikkeling. Dat is een kwetsbare fase. Als het misgaat, zijn de veranderingen vaak blijvend.
  • Tabaksrook bevat nicotine en koolmonoxide. Nicotine vernauwt de bloedvaten, onder andere de bloedvaten die voeding en zuurstof naar de baby vervoeren. Koolmonoxide neemt in het bloed de plaats in van zuurstof, waardoor het bloed minder zuurstof kan bevatten. De baby krijgt door roken dus minder zuurstof en minder voedingsstoffen.

Wij zijn 24/7 bereikbaar op tel: 0180 31 63 57
Bij spoed kies optie 1. Bij langdurig geen gehoor kun je bellen naar de dokterstelefoon 010 2865055.

Om een afspraak te maken / te wijzigen of niet dringende vragen zijn we bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:00-16:30 uur