Stuitligging

De meeste baby’s draaien tussen 30-33 weken met het hoofdje naar beneden. Ongeveer 3% van de kinderen gaat met de billetjes naar beneden liggen. Dit noemen we een stuitligging.

We maken een echo om zeker te weten hoe de baby ligt. Een kindje dat in hoofdligging ligt draait zelden nog naar stuit. Stuitliggers draaien soms erg laat nog naar een hoofdligging.

Wanneer een kind in stuit ligt zullen we met je bespreken wat de opties zijn. Hoewel veel kinderen gewoon geboren kunnen worden met de billen eerst heb je een grotere kans op complicaties.

Punten die we met je willen bespreken zijn:

  • Wil je dat er een poging wordt gedaan om de baby te helpen draaien;
  • Wil je denken over een vaginale bevalling;
  • Wil je denken over een keizersnede.

Veel van deze zaken hangen af van meerdere factoren. Is dit je eerste baby of ben je al eens bevallen? Hoe ging een eerdere bevalling? Ligt de baby met de billen beneden (onvolkomen stuit) of met de voetjes (volkomen stuit)? Hoe groot schatten we je kindje?

Al deze zaken worden uitgebreid met jullie besproken, deels door ons, deels door de gynaecoloog. In principe is het advies bij een stuitligging altijd een ziekenhuisbevalling. Je krijgt een medische indicatie.

Gelukkig weten we het meestal bijtijds dus jullie hebben de tijd om na te denken over jullie beslissing. En voor vragen kun je natuurlijk altijd bij ons terecht.

Wij zijn 24/7 bereikbaar op tel: 0180 31 63 57
Bij spoed kies optie 1. Bij langdurig geen gehoor kun je bellen naar de dokterstelefoon 010 2865055.

Om een afspraak te maken / te wijzigen of niet dringende vragen zijn we bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:00-16:30 uur