Home > Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk

De bloeddruk is een getal wat aangeeft met hoeveel druk je bloed tegen de wand van je bloedvaten drukt, als je bloeddruk te hoog is, is er teveel druk en spreken we van hoge bloeddruk in de zwangerschap, oftewel zwangerschapshypertensie.

De bloeddruk wordt weergegeven in 2 getallen. De bovendruk (systolische druk) is de druk waarmee je hart het bloed rondpompt, deze moet liefst onder de 140 mmHg blijven.
De onderdruk (diastolische druk) is de druk als het hart in rust is en het bloed terugstroomt naar het hart, deze moet liefst onder de 90 mmHg blijven.

Laatste trimester

De laatste maand van je zwangerschap vraagt de baby het uiterste van het moederlichaam. De moeder pompt bloed naar de baby. Die heeft dat nodig om te groeien. Als een baby veel nodig heeft en de moeder heeft net niet genoeg dan reageert ze zoals alle moeders reageren: zelf een beetje minder, baby een beetje meer.

Vooral bij eerste kinderen uit zich dat met een oplopende bloeddruk. Daarom zien we zwangeren de laatste maand graag elke week zodat we veranderingen meteen zien.

Vrouwen knijpen hun eigen bloedvaten een beetje dicht zodat er meer naar de baby gepompt wordt. Is dat erg?
Nee. Het is een natuurlijk mechanisme. En als het in de laatste weken optreedt zie je vaak dat de bevalling wat eerder begint. Nadat de zwangerschap beëindigd is kan de bloeddruk weer normaal worden.

Wat als je nu langer met een hoge bloeddruk rondloopt? Als je misschien al begint met een hoge bloeddruk? Of als de bloeddruk al vroeg in de zwangerschap begint op te lopen? Dat zijn zeldzamere situaties maar ze komen wel voor.

Vrouwen die van zichzelf een hoge bloeddruk hebben weten dat soms niet. Ze hebben geen klachten en bij de eerste controle wordt een hoge bloeddruk gemeten. Als de bloeddruk echt veel te hoog is, onderdruk meer dan 100, dan word je verwezen naar de gynaecoloog. Medicatie is dan noodzakelijk. Met medicatie zie je dan meestal een verder normale zwangerschap met een kind met een gemiddeld geboortegewicht. Deze vrouwen hebben essentiële hypertensie. Ook buiten de zwangerschap hebben ze een hoge bloeddruk. En vaak zie je dat meer familieleden het hebben.

Vrouwen met een normale bloeddruk kunnen een hoe bloeddruk krijgen in de zwangerschap. Soms is het mild verhoogd, soms is het wat erger.

Mild verhoogde bloeddruk

Bij een mild verhoogde bloeddruk helpt het vaak om wat extra te rusten. Elke middag anderhalf uur op je linkerzij liggen rusten zorgt er vaak voor dat je bloeddruk niet verder oploopt. We controleren je dan na 3 of 4 dagen weer in plaats van pas na een week.

Ernstig verhoogde bloeddruk

Als je onderdruk 95 of hoger is vinden we het te hoog. Vaak zie je dan ook dat je nieren en lever onder druk staan. Je hebt eiwit in je urine en wanneer er bloed geprikt wordt zie je dat de bloedwaarden van nieren en lever afwijkend zijn.

Dit is een teken aan de wand. Moeders voelen zich op dit punt ook vaak niet meer zo heel lekker. Veel voorkomende klachten zijn hoofdpijn, tintelende vingers en vocht vasthouden.

Behandeling

De zwangerschap beëindigen is de enige manier om van de klachten af te komen. Als er niet wordt ingegrepen zie je vaak dat de bevalling spontaan op gang komt. Maar wanneer dat niet gebeurt is de volgende stap dat het lichaam van de moeder als het ware niet meer herkent wat moeder en wat kind is. De bloedvaten van de placenta worden dan dichtgeknepen zodat de baby minder zuurstof krijgt.
Een teken daarvan is dat de baby minder beweegt. Een kind dat volop beweegt heeft voldoende zuurstof.

Er zal bij een verhoogde bloeddruk met afwijkende bloedwaarden vaak worden voorgesteld om de bevalling op te wekken. Dit wordt uitgebreid met jullie besproken en uitgelegd.

Na de bevalling houden we de eerste week de bloeddruk in de gaten. Als die weer normaal is hoef je je verder geen zorgen te maken. In een volgende zwangerschap zijn er meestal geen problemen meer.
Blijft je bloeddruk hoog dan is je huisarts de aangewezen persoon om verder het beleid te regelen.

Wij zijn 24/7 bereikbaar op tel: 0180 31 63 57
Bij spoed kies optie 1. Bij langdurig geen gehoor kun je bellen naar de dokterstelefoon 010 2865055.

Om een afspraak te maken / te wijzigen of niet dringende vragen zijn we bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:00-16:30 uur