Alles over Werken tijdens en na de zwangerschap

Je hoeft niet plotseling te stoppen met werken tijdens of na de zwangerschap. Maar er zijn soms wel aanpassingen nodig, en je hebt recht op verlof. We leggen het graag uit!

Home > FAQ > Zwangerschap > Alles over werken tijdens de zwangerschap

Zwangerschap- en bevallingsverlof

Jij bepaalt zelf wanneer je melding maakt van de zwangerschap op je werk, op zijn laatst drie weken voordat je verlof begint. Veel vrouwen kiezen ervoor om het na drie maanden zwangerschap te vertellen. Zodra je werkgever op de hoogte is, heb je wettelijk recht op extra bescherming tijdens je zwangerschap.

Je vraagt het zwangerschap- en bevallingsverlof schriftelijk aan via de afdeling P&O. Je krijgt van ons een zwangerschapsverklaring met daarop jouw uitgerekende datum, hier wordt soms om gevraagd.

Ben je ZZP’er? Dan vraag je de ZEZ-uitkering aan via het UWV. Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten, kun je daar ook melding maken van de zwangerschap.

Je partner kan gebruikmaken van de geboorteverlof regeling. Hij of zij heeft recht op 5 werkdagen 100% doorbetaald, en 5 weken aanvullend geboorteverlof voor 70% doorbetaald. Laat je partner dit verlof ook op tijd aanvragen bij de werkgever. 

Ouderschapsverlof: voor beide ouders!

Het is slim om al vroeg in de zwangerschap na te denken over de opvang van jullie baby. Gaan jullie beide weer aan het werk na de kraamperiode? Of nemen jullie ouderschapsverlof op? Er zijn verschillende regelingen waar je gebruik van kunt maken.

  • Ouderschapsverlof in het eerste levensjaar: jullie hebben beiden recht op 9 weken betaald (70%) ouderschapsverlof. Je kunt dit aaneengesloten of gespreid opnemen.
  • Jij en je partner hebben recht op 26 keer je werkuren per week aan ouderschapsverlof, tot jullie kind 8 jaar oud is. In de CAO staat beschreven hoe de vergoeding voor dit verlof is geregeld.

Ouderschapsverlof moet je minimaal 2 maanden van tevoren aanvragen bij je werkgever.

Regels en rechten voor zwangeren

  • Je hebt recht op extra pauzes (maximaal 1/8e van de werkdag).
  • Je hebt recht op extra rustmomenten, hiervoor moet je werkgever een ruimte beschikbaar stellen.
  • Je hebt recht op regelmatige werktijden. Je mag overwerk en/of nachtdiensten weigeren.
  • Je hebt het recht om medische afspraken, bijvoorbeeld naar de huisarts, verloskundige of gynaecoloog, onder werktijd te plannen, je werkgever moet deze tijd doorbetalen.
  • Je hebt recht op aangepaste werkomstandigheden. Je mag niet werken met gevaarlijke stoffen, bestrijdingsmiddelen, te hard geluid, straling, trillingen, te veel stress of te hoge werkdruk. Zie voor meer informatie de website van ARBO.
  • Je mag tijdens de zwangerschap geen ontslag krijgen. Er zijn wel een paar uitzonderingen op deze regel.

Dit kun je van ons verwachten

We ondersteunen je graag, door je goed te informeren over de regels en rechten voor zwangeren. Ervaar je lichamelijke en mentale klachten door jouw werkomstandigheden? Dan zullen we samen bespreken of het nodig is om bepaalde aanpassingen te maken. Ga je uiteindelijk minder uren werken, of kom je (deels) in de ziektewet? Dan moet jouw werkgever een gesprek met de bedrijfsarts aanvragen. Die zal met jou bespreken wat de mogelijkheden zijn om aangepast werk te verrichten.

Wat wij voor je kunnen betekenen

Esther van Delft

‘‘Als een werkgever voldoende aandacht heeft voor zijn werknemers, en zorg draagt voor de juiste aanpassingen, dan kun je vaak prima doorwerken tot aan je verlof. De meeste zwangeren gaan vanaf het derde trimester wel aftellen: je kunt je vaak iets minder goed focussen op het werk.’’

Wil je meer lezen over vergelijkbare onderwerpen?

We hebben meer informatiepagina’s, misschien vind je deze interessant:

Deze websites zijn ook interessant om te bekijken: