- Home >
Veelgestelde vragen
Heb je vragen over zwangerschap? Hier vind je antwoord op de meeste vragen. Staat er niet tussen wat jij zoekt? Neem gerust contact op.
Heb je vragen over zwangerschap? Hier vind je antwoord op de meeste vragen. Staat er niet tussen wat jij zoekt? Neem gerust contact op.
Bij vervolgcontroles wordt altijd de bloeddruk gemeten, een uitwendig onderzoek gedaan om de groei en ligging van je kindje te bepalen, en naar het hartje van de baby geluisterd. Afhankelijk van hoever je bent in de zwangerschap, worden er nog extra onderzoeken ingezet. De verloskundige verteld je bij de intake hoe jullie persoonlijke zorgpad eruit ziet.
Welke echo-onderzoeken krijg je aangeboden? Geen enkele echo is verplicht. Echo kan waardevolle informatie verschaffen. Veel vrouwen en hun partners vinden een echo erg leuk, maar mocht je om wat voor reden een bepaald onderzoek niet willen, dan is dat ook goed.
Er zijn een paar ziektes die je beter niet kunt oplopen tijdens de zwangerschap. Rode hond is de meest bekende. Gelukkig is bijna iedereen gevaccineerd.
Cytomegalie is minder bekend. Er is geen vaccin, maar met goed handen wassen en contact met lichaamsvocht vermijden is een besmetting te voorkomen.
Eind 2015 heeft de Gezondheidsraad het advies uitgebracht om zwangere vrouwen in het derde trimester van hun zwangerschap een inenting tegen kinkhoest aan te bieden. Op deze manier worden baby’s beter beschermd tegen kinkhoest tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te zijn. De vaccinatie is opgenomen in het Rijksvaccinatie Programma. Via het CJG kun je een afspraak maken voor de 22wekenprik.
GBS is een bacterie die mensen bij zich kunnen dragen zonder daar last van te hebben. De bacterie kan tijdens de bevalling worden overgedragen op de baby en elk jaar worden enkele baby’s daar zeer ernstig ziek van. Een reden om te testen of je de bacterie bij je draagt is veel blaasontstekingen tijdens je zwangerschap. Ook als je vliezen gebroken zijn en je niet meteen weeën krijgt, wordt er een kweek afgenomen. Soms wordt een antibiotica infuus geadviseerd tijdens de bevalling.
Het liefst zou je misschien elke week even met een echo kijken maar dat is niet aan te raden. Maar kijk eens naar dit overzicht van week tot week hoe je kindje groeit en zich ontwikkelt.
We hebben verschillende boeken over zwangerschap, bevalling en borstvoeding, die we graag uitlenen. Vraag ons ernaar.
Seksualiteit en zwangerschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer er problemen zijn op seksueel gebied, kun je dit met ons bespreken als je dat wilt. Ook wanneer je in het verleden iets vervelends hebt meegemaakt op seksueel gebied, kan het verstandig zijn om dit met ons te bespreken, zodat we je beter kunnen begeleiden.
Op seksueel gebied kan er veel veranderen tijdens en na een zwangerschap, zowel bij de vrouw als bij haar partner.
Een doula kan het beste omschreven worden als een zwangerschaps- en bevallingscoach. Ze is de hele bevalling bij je, ook als het medisch wordt.
Oók als je in het ziekenhuis wilt bevallen, is het raadzaam om een kraampakket in huis te hebben. Daarnaast is het handig als je dit ook in huis hebt:
rol vuilniszakken
2 emmers
klossen (of bierkratjes)
1 po
1 pak rietjes met knikhals
Voor je baby:
1 aankleedkussen
3 badstof omslagdoeken (met een capuchonnetje)
6 rompertjes / hemdjes (mt. 50-56)
6 truitjes + broekjes of pakjes (mt. 50-56)
2 mutsjes
1 pak papieren of katoenen luiers voor pasgeborenen
1 pak billendoekjes
wieg of ledikantje (let op de afstand tussen de spijlen max. 7cm)
1 stevig matrasje
2 wollen dekentjes (géén dekbedje wegens gevaar van wiegendood)
2 bovenlakentjes
2 onderlakentjes
2 moltons
1 babybadje
babyzeep, -olie, -zalf
Let op: De meeste zorgverzekeraars verstrekken een kraampakket op aanvraag.
Geen onderwerp waar zo verhit over wordt gesproken en geschreven als thuis of in het ziekenhuis bevallen. Thuis bevallen is veilig. Wij hebben er veel ervaring mee. Soms zullen we iemand adviseren om wel naar het ziekenhuis te gaan, maar dan leggen we altijd goed uit waarom. Bespreek je voorkeur met ons.
Borstvoeding is het natuurlijke vervolg van de zwangerschap. Je lichaam en je baby bereiden zich daar al vroeg in de zwangerschap op voor. De baby traint zijn reflexen, bedoeld voor het zoeken naar de borst en het drinken eruit, al vanaf de 13e week. Ook jouw lichaam is dan al aan het veranderen. De melkklieren zijn druk in ontwikkeling en maken in de zwangerschap al melk. Veel vrouwen hebben al wat lekkende borsten in de zwangerschap. Dat is normaal.
In de zwangerschap praten we al met jullie over borstvoeding en besteden we ruim aandacht aan jouw vragen. Rond 36 weken zwangerschapsduur, of eerder als je dat zou willen, geven we je het ‘borstvoedingsboekje’ van BovenMaas mee.
Een gezonde pasgeborene is goed in staat zelf de borst te vinden. Hiervoor bieden we jou en je kind alle tijd en ruimte direct na de geboorte. In principe ligt je baby het eerste uur heerlijk huid-op-huid bij je. Dit wordt ook wel het ‘gouden uur’ genoemd.
Door op de vroege voedingssignalen van de baby (onrustiger slapen, zuigen op handjes, zoekgedrag), te reageren met het aanbieden van de borst zal door het samenspel van moeder en baby de borstvoeding meestal vlot op gang komen.
In de dagen na de geboorte is het aan te raden zoveel mogelijk op verzoek te voeden. Je leert de signalen van je baby al snel herkennen. Je weet dan wanneer hij gevoed wil worden.
Het team rond jou, bestaande uit je partner, de kraamverzorgende en de verloskundige, helpt je tot de borstvoeding goed loopt.
Een baby verliest de eerste dagen wat gewicht, ongeveer 10 %. Als je tijdens de bevalling een infuus hebt gehad kan dat zelfs meer zijn omdat je baby dan ook extra vocht heeft opgenomen. Door extra stimulatie van de borst kan dit gewichtsverlies worden beperkt en al snel gaat je baby dan groeien. Een enkele keer is het nodig om meer hulpmiddelen in te zetten. Je kraamverzorgende en wij begeleiden je hierbij in zo’n geval, eventueel aangevuld door een lactatiekundige.
Sommige vrouwen hebben wat opstartproblemen met de borstvoeding. In je omgeving wordt vaak snel gezegd: ga toch een fles geven. Maar veel problemen zijn goed op te lossen.
Denk ook eens aan een lactatiekundige. Zij kan heel gericht advies geven voor jouw probleem.
Het is heel normaal dat je baby de eerste dagen wat afvalt. De eerste dagen kunnen baby’s nog maar heel weinig voeding drinken. Hun maagje is nog klein. Dat past zich snel aan. Op de derde/vierde dag krijgen de meeste moeders stuwing en dat is het moment dat baby’s meer willen drinken. Vanaf dat moment gaan ze groeien. De kraamverzorgster zal je baby regelmatig wegen. Later op het CJG wordt dat ook gedaan zodat je kunt zien of je baby volgens een normale curve groeit. Voeden op verzoek is belangrijk, want baby’s die drinken omdat ze trek hebben, drinken beter dan wanneer ze wakker gemaakt worden omdat het tijd is om te voeden.
Baby’s hebben nog geen dag- en nachtritme. Het hormoon dat daarvoor nodig is, melatonine, gaan kinderen pas aanmaken vanaf ongeveer zes weken. Probeer je baby dus niet in een schema te dwingen de eerste weken, want dat lukt niet.
In de periode na de kraamtijd is informatie over borstvoeding op diverse plaatsen te verkrijgen. Wat ga je doen wanneer je weer aan het werk gaat? Hoe ga je het aanpakken met kolven? Wat zijn je rechten?
Via de samenwerkende borstvoedingsorganisaties en kenniscentrum borstvoeding kun je veel vinden. Het CJG biedt ook ondersteuning bij borstvoeding en werk.
Preventie wordt steeds belangrijker. Paren die een zwangerschap overwegen doen er verstandig aan zich voor te bereiden. Tijdens een kinderwensconsult krijg je voorlichting over de effecten van je leefstijl. Door een gezonde leefstijl kun je de omstandigheden waaronder je zwanger wordt en de zwangerschapuitkomst voor jezelf en je kind positief beïnvloeden. Ook inventariseren wij of je bepaalde risico’s loopt tijdens een zwangerschap.
Het doel van deze zorg is paren vroegtijdig adviezen te geven over leefstijl en gezondheid, voordat er sprake is van zwangerschap. In Rotterdam en omstreken verzorgt onder andere onze praktijk dit spreekuur.
Ook als je al eerder zwanger bent geweest kun je een afspraak maken voor een consult.
Heb je spullen over van je kraampakket? Stichting Baby Hope kan ze goed gebruiken.
Midwives4mothers is een initiatief om zwangeren waar ook ter wereld toegang tot goede verloskundige zorg te bieden. Zodat de moedersterfte minder wordt.
We hebben verschillende boeken over zwangerschap, bevalling en borstvoeding, die we graag uitlenen. Vraag ons ernaar.