- Home >
Kraamverlof voor vaders
1 juli was het dan eindelijk zo ver. Mannen die vader worden vanaf 1 juli 2020 krijgen vijf volle weken kraamverlof. Luxe? Nee, bittere noodzaak.
Jarenlang zijn vaders een beetje genegeerd. O ja, hij had het kind verwekt en werd geacht de kost te verdienen voor vrouw en kinderen thuis. In de jaren 60 kregen vaders twee dagen verlof rondom de bevalling. Eén dag voor de bevalling en de andere dag om de baby aan te geven. En als je kind in het weekend geboren werd had je toch al vrij dus kreeg je één dag om naar het stadhuis te gaan.
Die regeling was natuurlijk heel onvoldoende. Want vaders hebben ook tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen. Ze worden ook wakker ’s nachts van een baby die wil drinken of krampjes heeft. Ze willen er zijn voor hun gezin, maar jarenlang kregen ze de kans amper.
Pappa was de man die zondags het vlees sneed.
Het was al een verbetering toen het kraamverlof werd uitgebreid naar vijf dagen. Maar ook dat is te kort. Wij zien dat dagelijks in de praktijk. Kraamzorguren zijn teruggebracht tot een minimum want vader is thuis, maar vijf dagen vliegen voorbij. Voor mannen begint het werk na de bevalling. Moeder mag rusten maar aan vader worden dan eisen gesteld. Aangeven, boodschappen, bezoek, de kaartjes regelen. En ondertussen je vrouw en kind aandacht geven en zelf bijkomen.
Gelukkig is er nu eindelijk meer tijd. Gewoon tijd om als nieuw gezin je ritme te vinden en te genieten. We zijn nog ver verwijderd van het Scandinavische model, maar er worden langzaam stapjes in de goeder richting gezet. En dat komt de stabiliteit van gezinnen ten goede.
Tijd die je met je familie doorbrengt is kwaliteit.