De hielprik

In Nederland worden pasgeborenen onderzocht op stofwisselingsziekten en dragerschap van sikkelcel-anemie.sikkelcel-anemie. Dit is een ziekte van de rode bloedlichaampjes. Dragers zijn niet ziek, maar als twee dragers samen een kind krijgen kan het kind de ziekte wel hebben. Je kunt er voor kiezen om de uitslag van het dragerschap niet te horen. Je krijgt binnen vijf weken per post een Bericht Goede Uitslag als er niets gevonden wordt.

  • Met de hielprik kan een aantal zeldzame aangeboren ziektes worden opgespoord. Hoe eerder deze ziektes worden opgespoord, hoe beter. Zo kan zeer ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van jullie kind worden voorkomen of beperkt. Je krijgt een folder met de beschrijving van alle ziektes waarop getest wordt.  Je kunt hem hier vast lezen.
  • Dit onderzoek is gratis en niet verplicht. Op de vierde of vijfde dag na de geboorte nemen we bij de baby een beetje bloed af door middel van een hielprik voor onderzoek hierop. De benodigdheden hiervoor hebben wij bij ons.

Waarom wordt juist in de hiel geprikt?
In de hiel zitten haarvaatjes. Het is gemakkelijk en veilig om door middel van een hielprik uit de hiel voldoende bloed te halen voor het hielprikkaartje. Op deze manier hoeft er niet in een bloedvat geprikt te worden. De vinger van een baby is nog te klein voor een vingerprik.

Lees hier de folder

Wij zijn 24/7 bereikbaar op tel: 0180 31 63 57
Bij spoed kies optie 1. Bij langdurig geen gehoor kun je bellen naar de dokterstelefoon 010 2865055.

Om een afspraak te maken / te wijzigen of niet dringende vragen zijn we bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:00-16:30 uur