- Home >
Koperspiraal
Er bestaan verschillende soorten koperspiralen. De meest gebruikte koperhoudende spiraal in Nederland is de T-Safe. Deze biedt 10 jaar bescherming tegen een zwangerschap. Alle andere soorten koperspiralen bieden 5 jaar bescherming. De T-Safe is volgens het Nederlands Huisarts Genootschap de meest betrouwbare koperspiraal.
Wat is een koperspiraal?
Het koperspiraal is een hormoonvrije vorm van anticonceptie dat bestaat uit een stukje plastic in de vorm van een ‘T’ of hoefijzer met een koperdraadje eromheen. De koperspiraal is één van de meest betrouwbare vormen van anticonceptie.
Hoe werkt een koperspiraal?
Het koper in de spiraal beschermt op twee manieren tegen een zwangerschap. Het maakt de zaadcellen van de man inactief. Hierdoor wordt bevruchting en innesteling van de eicel verhinderd. Je bent direct na plaatsing van de koperspiraal beschermd tegen zwangerschap. Aangezien het koperspiraal een methode zonder hormonen is, behoud je jouw natuurlijke menstruatiepatroon. Wel kunnen de eerste menstruaties na de plaatsing wat eerder komen dan gebruikelijk en iets pijnlijker zijn of langer duren. Na drie maanden is je menstruatiepatroon weer gelijk aan je natuurlijke menstruatiepatroon.
Het koperspiraal werkt ook als ‘morning after spiraal’ wanneer het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen. Zo kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen in de baarmoederwand.
T-safe
T-Safe is het meest gebruikte koperhoudende spiraal in Nederland en biedt 10 jaar bescherming tegen zwangerschap. Doordat deze spiraal zo vaak en al langere tijd geplaatst wordt, weten wij dat deze zeer betrouwbaar is. De T-Safe spiraal kost €70,-.
T-Safe koperspiraal is zeer geschikt voor:
- Vrouwen die hun eigen menstruatie cyclus willen houden.
- Vrouwen die geen hormonen verdragen of geen hormonen tot zich mogen nemen.
- Vrouwen die geen permanente oplossing willen in de vorm van sterilisatie, maar wel tien jaar onbezorgd willen vrijen.
- Vrouwen die niet iedere dag aan anticonceptie willen denken.
T-Safe koperspiraal is minder geschikt voor:
- Vrouwen die pijnlijke menstruaties hebben en/of daarbij veel bloed verliezen.
- Vrouwen die de wens hebben minder te vloeien tijdens hun menstruatie
Plaatsing van het spiraal
De spiraal wordt via de vagina in de baarmoeder geplaatst. De handeling wordt uitgevoerd door een getrainde verloskundige: Anna, Esther of Astrid. De plaatsing duurt in zijn geheel ongeveer 30 minuten, maar het inbrengen van het spiraal zelf duurt enkele minuten. We nemen rustig de tijd alles vooraf uit te leggen en zullen de plaatsing uitvoeren op jouw tempo. Na de plaatsing zullen wij een echo maken om te controleren of de spiraal op zijn plaats zit. De plaatsing kan gevoelig zijn en daarom raden wij je aan een half uur voor de afspraak Aleve Feminax (Naproxen 275mg) of Ibuprofen 400 mg in te nemen. Geef je borstvoeding, dan heeft 1000 mg Paracetamol de voorkeur.
Na de plaatsing
Meestal heb je een paar uur tot een paar dagen last van je onderbuik. Het kan zijn dat je een aantal dagen wat licht bloedverlies hebt. Na de plaatsing van het koperspiraal kun je gedurende de eerste drie maanden heftiger en onregelmatige bloedverlies hebben. Na drie maanden is je menstruatiepatroon weer gelijk aan je natuurlijke menstruatiepatroon. Een klein aantal vrouwen heeft blijvend wat meer bloedverlies. Na het verwijderen van het koperspiraal ben je direct weer vruchtbaar en is zwanger worden weer mogelijk.
Voor -en nadelen van het koperspiraal
Voordelen
– Zeer betrouwbare anticonceptie
– Geen blootstelling aan hormonen
– Behoud eigen menstruatiecyclus
– Biedt 5 tot 10 jaar bescherming tegen zwangerschap
– Snel vruchtbaar na verwijdering
Nadelen
– Menstruatieklachten kunnen toenemen
– Menstruatie is niet te reguleren
– Menstruatiecup kan niet gebruikt worden.
Bekijk hier de folder over koperspiralen.