Home > Koperspiraaltje

Koperspiraaltje

Er bestaan verschillende soorten koperspiralen. De meest gebruikte koperhoudende spiraal in Nederland is de T-Safe. Deze biedt 10 jaar bescherming tegen een zwangerschap. Alle andere soorten koperspiralen bieden 5 jaar bescherming. De T-Safe is volgens het Nederlands Huisarts Genootschap de meest betrouwbare koperspiraal.

Wat is een koperspiraal?

Het koperspiraal is een hormoonvrije vorm van anticonceptie dat bestaat uit een stukje plastic in de vorm van een ‘T’ of hoefijzer met een koperdraadje eromheen. De koperspiraal is één van de meest betrouwbare vormen van anticonceptie.

Hoe werkt een koperspiraal?

Het koper in de spiraal beschermt op twee manieren tegen een zwangerschap. Het maakt de zaadcellen van de man inactief. Hierdoor wordt bevruchting en innesteling van de eicel verhinderd. Je bent direct na plaatsing van de koperspiraal beschermd tegen zwangerschap. Aangezien het koperspiraal een methode zonder hormonen is, behoud je jouw natuurlijke menstruatiepatroon. Wel kunnen de eerste menstruaties na de plaatsing wat eerder komen dan gebruikelijk en iets pijnlijker zijn of langer duren. Na drie maanden is je menstruatiepatroon weer gelijk aan je natuurlijke menstruatiepatroon.

Het koperspiraal werkt ook als ‘morning after spiraal’ wanneer het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen. Zo kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen in de baarmoederwand.

T-safe of Ballerine

T-Safe is het meest gebruikte koperhoudende spiraal in Nederland en biedt 10 jaar bescherming tegen zwangerschap. Doordat deze spiraal zo vaak en al langere tijd geplaatst wordt, weten wij dat deze zeer betrouwbaar is. De T-Safe spiraal kost €70,-.

T-Safe koperspiraaltje is zeer geschikt voor:

  • Vrouwen die hun eigen menstruatie cyclus willen houden.
  • Vrouwen die geen hormonen verdragen of geen hormonen tot zich mogen nemen.
  • Vrouwen die geen permanente oplossing willen in de vorm van sterilisatie, maar wel tien jaar onbezorgd willen vrijen.
  • Vrouwen die niet iedere dag aan anticonceptie willen denken.

T-Safe koperspiraal is minder geschikt voor:

  • Vrouwen die pijnlijke menstruaties hebben en/of daarbij veel bloed verliezen.
  • Vrouwen die de wens hebben minder te vloeien tijdens hun menstruatie

Ballerine

Er is de laatste tijd veel te doen rondom het koperspiraal Ballerine, die 5 jaar bescherming biedt. De Radar-uitzending met het fragment over de spiraal kun je hier terugkijken.
Er lijken onvoldoende betrouwbare gegevens te zijn over het aantal zwangerschappen dat ontstaat met deze spiraal. Op basis van de bestaande wetenschappelijke informatie heeft de Ballerine geen meerwaarde ten opzichte van de al langer bestaande koperspiralen, zoals de T-Safe. De leverancier claimt dat de Ballerine door de unieke vorm constant haar ideale positie in de baarmoeder kiest. Ook claimt hij betrouwbaarheid en veiligheid, maar deze bewering kan hij niet onderbouwen. Omdat de spiraal daarnaast relatief duur is (€119,-) en er geen aangetoonde meerwaarde is ten opzichte van de bestaande spiralen, krijgt Ballerine een negatieve ‘pil’waardering.

Plaatsing van het spiraal

De spiraal wordt via de vagina in de baarmoeder geplaatst. De handeling wordt uitgevoerd door een getrainde verloskundige, Simone, Esther of Anna. De plaatsing duurt in zijn geheel ongeveer 30 minuten, maar het inbrengen van het spiraal zelf duurt enkele minuten. We nemen rustig de tijd alles vooraf uit te leggen en zullen de plaatsing uitvoeren op jouw tempo. Na de plaatsing zullen wij een echo maken om te controleren of de spiraal op zijn plaats zit.  De plaatsing kan gevoelig zijn en daarom raden wij je aan een half uur voor de afspraak Aleve Feminax (Naproxen 275mg) of Ibuprofen 400 mg in te nemen. Geef je borstvoeding, dan heeft 1000 mg Paracetamol de voorkeur.

Na de plaatsing

Meestal heb je een paar uur tot een paar dagen last van je onderbuik. Het kan zijn dat je een aantal dagen wat licht bloedverlies hebt. Na de plaatsing van het koperspiraal kun je gedurende de eerste drie maanden heftiger en onregelmatige bloedverlies hebben. Na drie maanden is je menstruatiepatroon weer gelijk aan je natuurlijke menstruatiepatroon. Een klein aantal vrouwen heeft blijvend wat meer bloedverlies. Na het verwijderen van het koperspiraal ben je direct weer vruchtbaar en is zwanger worden weer mogelijk.

Nacontrole

Ongeveer 8 weken na de plaatsing kan een nacontrole afspraak gepland worden. Tijdens deze controle wordt middels een vaginale echo gekeken of het spiraal op de juiste plek zit. De verloskundige blijft contactpersoon tot acht weken na het plaatsen van de spiraal.

Voor -en nadelen van het koperspiraal

Voordelen

– Zeer betrouwbare anticonceptie

– Geen blootstelling aan hormonen

– Behoud eigen menstruatiecyclus

– Biedt 5 tot 10 jaar bescherming tegen zwangerschap

– Snel vruchtbaar na verwijdering

Nadelen 
– Menstruatieklachten kunnen toenemen
– Menstruatie is niet te reguleren

Bekijk hier de folder over koperspiralen.

 

Wij zijn 24/7 bereikbaar op tel: 0180 31 63 57 Bij spoed kies optie 1.
Bij langdurig geen gehoor kun je bellen naar de dokterstelefoon 010 2865055.

 

Om een afspraak te maken / te wijzigen of niet dringende vragen zijn we bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:00-16:30 uur