Echo

Echospreekuur

We maken op twee locaties echo’s, het Raadhuisplein in Nieuwerkerk a/d IJssel en de Charley Tooropsingel in Rotterdam. We nemen de tijd voor een echo om goed te kunnen uitleggen wat je ziet. Jacolien, Barbera, Anna en Esther zijn onze echoscopisten.

Er kunnen verschillende echo’s worden gemaakt: o.a. de termijnecho, een groei-echo of een liggingsecho. Een echo wordt altijd ingepland.

Een echo vroeg in de zwangerschap, alleen om te zien of het hartje klopt, wordt tegenwoordig vaak vergoed door de zorgverzekeraars.

Als basisechoscopisten zijn wij opgeleid om termijn- en groeiecho’s te maken. Het doel van deze echo’s is om de baby op te meten en niet om afwijkingen op te sporen. Het opsporen van afwijkingen kan gedaan worden middels de NIPT, 13 weken echo en/of  20 weken echo. Toch kan het zo zijn dat wij een afwijkend echobeeld opmerken tijdens het maken van een termijn- of groeiecho. Graag willen wij van jou weten of wij dit aan jou mogen melden. Bij het eerste gesprek over prenatale screening zullen we dit aankaarten.

Niet standaard echo onderzoeken

Er zijn uiteraard nog meer redenen om een echo te maken in onze praktijk, denk bijvoorbeeld aan bloedverlies of de ligging van de placenta. Indien één van ons een echo noodzakelijk acht, zal zij daarvoor een afspraak maken op het echospreekuur.

Verder zijn er echo’s die in onze praktijk niet worden gemaakt:  dit zijn de 13 weken echo en de 20 weken echo. Deze echo’s worden gemaakt door BovenMaas Prenataal.

Wij vinden het belangrijk dat je beseft dat een goede uitslag na een echo-onderzoek nooit de garantie geeft op een gezond kind. Het is altijd mogelijk dat er later in de zwangerschap toch problemen ontstaan die eerder nog niet te zien waren. Of dat een afwijking niet zichtbaar is op de echo terwijl het toch complicaties geeft bij jullie kindje.

Meekijkers

Om een echo goed te kunnen verrichten moet de echoscopist volledig geconcentreerd te werk kunnen gaan. Wij vragen jullie vriendelijk om kinderen onder de 6 jaar niet mee te nemen om de concentratie niet te verstoren.

In Rotterdam heb je ook ruim mogelijkheid om een pret-echo te laten maken.

Wij zijn 24/7 bereikbaar op tel: 0180 31 63 57
Bij spoed kies optie 1. Bij langdurig geen gehoor kun je bellen naar de dokterstelefoon 010 2865055.

Om een afspraak te maken / te wijzigen of niet dringende vragen zijn we bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:00-16:30 uur