- Home >
Stagiaire 2
Het is weer voorbijgevlogen, de tijd met onze stagiaire. Het is zo leuk om een laatste jaars student te begeleiden en de ontwikkeling zo’n beetje van week tot week te kunnen zien.
Studenten komen vaak een beetje afwachtend binnen. Hoe zal het gaan? Is het een leuke praktijk? Zijn er verloskundigen die het leuk vinden om een student te begeleiden? Hebben ze het druk of juist niet?
Het eerste wat we doen is het plan van aanpak bespreken. Wat kun je? Waar voel je je zelfverzekerd bij? Wat wil je graag leren deze stage en wat wil je graag oefenen.
Studenten hebben dat al opgeschreven zodat wij een indruk hebben. De meeste studenten beginnen op het spreekuur. De mensen leren kennen en weer even de routine van bloeddruk meten en buik voelen oppakken.
We kondigen een student altijd via de website aan. Als je het bericht gemist hebt en je je overvallen voelt door een vreemde, maak er geen punt van en zeg gewoon dat je liever geen student erbij hebt. Niemand die je dat kwalijk neemt.
Studenten doen alle handelingen onder onze verantwoordelijkheid. Op de opleiding wordt de theorie in de leslokalen behandeld waarna ze het in de praktijk oefenen. Bloeddruk meten is één van de eerste handelingen die studenten leren. Dat is iets wat ze ook op elkaar kunnen oefenen, maar om gericht een onderzoek te doen van een zwangere buik, heb je ook echt een zwangere nodig. Daarom vinden we het fijn als je het goed vindt wanneer de student ook aan je buik mag voelen.
Het eerste jaar wordt vooral behandeld in de theorie hoe een zwangerschap, bevalling en kraambed normaal verlopen. Zonder complicaties.
Het tweede jaar komen de uitzonderingen en de complicaties aan bod.
De theorie en praktijk vullen elkaar constant aan want in elk leerjaar wordt stage gelopen. Studenten leren door al hun poriën. Tijdens de spreekuren, tijdens de dagen dat ze met ons meegaan kraamvisites rijden, tijdens bevallingen begeleiden, tijdens gesprekken in de auto.
En natuurlijk is de opleiding veranderd. De driejarige opleiding werd een vierjarige. De opleiding werd wetenschappelijker ingericht.
Maar de basis bleef hetzelfde. Vrouwen willen bijstaan tijdens zo’n belangrijke periode in hun leven. Alles willen weten over hoe het gaat en wat het voor een vrouw, haar partner, hun gezin betekent dat er een baby geboren wordt.
En dat aspect herkennen in een student is nog steeds bijzonder.
Een stukje met haar meelopen op de weg naar zelfstandigheid. Kunnen bijdragen aan haar vorming.
En dan op een goede dag staat er een nieuwe jonge verloskundige. Klaar om zelfstandig te beginnen.
Succes collega!