Borstvoeding in de kraamtijd
Borstvoeding is het natuurlijke vervolg van de zwangerschap. Je lichaam en je baby bereiden zich daar al vroeg in de zwangerschap op voor. De baby traint zijn reflexen, bedoeld voor het zoeken naar de borst en het drinken eruit, al vanaf de 13e week. Ook jouw lichaam is dan al aan het veranderen. De melkklieren zijn druk in ontwikkeling en maken in de zwangerschap al melk. Veel vrouwen hebben al wat lekkende borsten in de zwangerschap. Dat is normaal.
Een gezonde pasgeborene is goed in staat zelf de borst te vinden. Hiervoor bieden we jou en je kind alle tijd en ruimte direct na de geboorte. In principe ligt je baby het eerste uur heerlijk huid-op-huid bij je. Dit wordt ook wel het ‘gouden uur’ genoemd.
Door op de vroege voedingssignalen van de baby (onrustiger slapen, zuigen op handjes, zoekgedrag), te reageren met het aanbieden van de borst zal door het samenspel van moeder en baby de borstvoeding meestal vlot op gang komen.
In de dagen na de geboorte is het aan te raden zoveel mogelijk op verzoek te voeden. Je leert de signalen van je baby al snel herkennen. Je weet dan wanneer hij gevoed wil worden. Het team rond jou, bestaande uit je partner, de kraamverzorgende en de verloskundige, helpt je tot de borstvoeding goed loopt.
Een baby verliest de eerste dagen wat gewicht, ongeveer 10 %. Als je tijdens de bevalling een infuus hebt gehad kan dat zelfs meer zijn omdat je baby dan ook extra vocht heeft opgenomen. De eerste dagen kunnen baby’s nog maar heel weinig voeding drinken. Hun maagje is nog klein. Dat past zich snel aan. Op de derde/vierde dag krijgen de meeste moeders stuwing en dat is het moment dat baby’s meer willen drinken. De kraamverzorgster zal je baby regelmatig wegen. Een enkele keer is het nodig om meer hulpmiddelen in te zetten. Je kraamverzorgende en wij begeleiden je hierbij in zo’n geval, eventueel aangevuld door een lactatiekundige.
Voeden op verzoek is belangrijk, want baby’s die drinken omdat ze trek hebben, drinken beter dan wanneer ze wakker gemaakt worden omdat het tijd is om te voeden.Baby’s hebben nog geen dag- en nachtritme. Het hormoon dat daarvoor nodig is, melatonine, gaan kinderen pas aanmaken vanaf ongeveer zes weken. Probeer je baby dus niet in een schema te dwingen de eerste weken, want dat lukt niet.